reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2009

modroklejka mam nadzieje że wszystko wporządku napisz jutro co ci powiedział lekarz bo się troszkę zmartwiłam :-:)confused::sorry2:
co do rozstepów to ja dostałam na piersiach są okropne czerwone takie typowo ciążowe :-( ale mój mąż mówi że ich nie widać ( pocieszając mnie )albo jest ślepy :eek::laugh2::oo:
kasiulka właśnie wczoraj pisałyśmy o testach po obciążeniu glukozą to cofni się pare stron :rofl2::nerd:
co do usg dopochwowo to miałam robione tylko raz w 9tyg ciąży :shocked2::rolleyes2: i nie wiem czy będę miała robione jeszcze raz :confused::confused:
co do bólu brzuszka to też mnie boli ale to normalne bo się wszystko rozciąga ale miałam ostatnio takie mocniejsze bóle ( takie jak na miesiączke )to lekarz przepisał mi tabletki Spasmophen :eek::hmm: ale nie brałam ich bo bóle same przeszły :tak::huh:

reklama
No to mam dzisiaj studniówke..
wróciłam z domu, niestety jeszcze z poniedzialek jade i do piątku mam okres wypowiedzenia. i mam nadzieje w sobote zaczac nowe zycie takie jak sobie ulozymy..

Modroklejka - mam nadzieję, ze wszystko dobrze u Ciebie. Napisz koniecznie jutro co i jak.
Mój Dzidziuś też dziś był leniwy, teraz pod wieczór się rozbrykał.
Wczoraj miałam taki dziwnie napięty brzuch i bolesny dziwnie, mam nadzieję, że to z powodu, o których pisała ewelcia, że wszystkie organy się przesuwają. Wcześniej bałam się poronienia, a teraz niepokoję się o przedwczesny poród - mój M uspokaja, że skoro tydzień temu lekarz powiedział, że szyjka długa i szczelnie zamknięta, to wszystko jest OK ale chyba nie da się być w ciąży i nie przeżywać żadnych niepokojów...

Nika nie przejmuj się. Ja też jeszcze niedawno się denerwowałam jak zareaguje moja babcia, wujkowi, ciotki i reszta familii. A teraz mi to zwisa ..... Uświadom sobie, że jesteś dorosłą kobietą. :-) I, że ty musisz ich tylko powiadomić, a nie prosić o zgodę, czy pozwolenie na bycie w ciąży (ja to sobie tak tłumaczyłam:happy2:). Jeśli będą kręcić nosem to znaczy, że do końca Cię nie akceptują, no, ale co poradzisz, są ludzie i parapety, szklanki i taborety.
U mnie jedna babcia wie o ciąży (ta z która mieszkam) druga jeszcze nie wie i pewnie dowie się w święta. Ta która wie niby się ucieszyła jak się dowiedziała, że w końcu zostanie prababcią, ale już zdążyłam się przekonać, że kilka razy, mówiąc pospolicie "obrobiła mi dupę". Ale co z tego? Najważniejsze w tym wszystkim jest dziecko, ja i Tomek, a reszta się nie liczy.
Więc się nie denerwuj, po prostu poinformuj babcię. Nie proś jej o pozwolenie na bycie w ciąży. Głowa do góry, wszystko będzie dobrze. :-):-)

Nika z mojej strony w rodzinie oprócz brata nikt nie wie że jestem w ciąży a do tego mało kto wie że mam syna 2 latka i 8 miesięcy:tak: takie mam relacje z nimi że wogole nie gadamy, moja cała rodzinka odmówiła mi przyjazdu na wesele to po co mam im mówić

Dziewczyny co to oznacza jak sie ma za duzo cukru w organizmie?pytalam o to strone wczesniej
Czy to jest CUKRZYCA CIAZOWA?jesli tak to czy to jest nie bezpieczne dla dzidzi?

Mordoklejka - trzymaj się, w szpitalu będziesz spokojniejsza. Powodzenia :-)

Moniś - tak biorę Omega3 od początku ciąży. Mój lekarz zalecił mi Prenate Elite (ale snobistyczna nazwa :-) ) z uwagi na to, że zawiera jod i omega3 właśnie. Podobno to szczególnie ważne w pierwszym trymestrze, kiedy kształtuje się układ nerwowy. Ale łykam też w małych ilościach dodatkowo. Poprzednio też łykałam, nawet podczas karmienia piersią. Kwasy omega3 i inne numerki to naturalne kwasy tłuszczowe. Przy dobrze skomponowanej diecie i tak by się je zjadało. Dużo ich można znaleźć w tłustych rybach. Ale ja w ogóle na punkcie tłuszczów mam fioła. Staram się jak ognia unikać utwardzonych tłuszczów roślinnych (inna nazwa to tłuszcz cukierniczy) - straszna trucizna dla mózgu. Występują głównie w ciastkach, wafelkach, nadziewanych czekoladach i smarowidłach typu Nutella. Jestem tak przewrażliwiona od czasu, gdy podejrzewałam u córki ADHD i zależało mi na odpowiednim odżywieniu mózgu właśnie, by dobrze się rozwijał.

Mój dzieciaczek jest ułożony poprzecznie. Lekarz nie sugerował, że to jakiś problem na tym etapie ciąży. Wprost mówił, że może się przekręcać kilka razy w tygodniu.

W ostatniej ciąży zrobiły mi się rozstępy na piersiach właśnie w 6 miesiącu. Teraz są niewidoczne, ale lekko wyczuwalne jak przejechać ręką po skórze. Teraz muszę się pilnować!!! Może się uda ich uniknąć...

zacznie mi pewnie zrzędzić do tego ze tsk szybko po tak krutkim czasie i ze ona w sumie j wogle nie zna widziala go na oczy moze ze 2 razy i to ze nie mam pracy troche sie tego uzbierało...

eghhh jak słowo daje rodzina ach rodzina :szok: u mnie podobnie takze nie jestes odosobniona Julia :tak:

Ostatnia edycja:
Ewelcia sama jeszcze nie wiem, choć czytałam że to stan przejściowy, przechodzi po ciąży, to stan kiedy glukoza po obciążeniu, wynosi kilka razy z rzędu ponad 140, a dokładnie mieści się w przedziale od 140 do 200 i wyżej.
Ja narazie mam tak jak już wiesz po pierwszym podejściu 146 więc jestem zagrożona. Ale tak jak mówicie, i tu dzięki za słowa otuchy, na razie przestałam się zamartwiać, postanowiłam jedynie ograniczyć pewne moje smakołyki...i tu będzie zaskoczenie nie słodyczy bo od nich mnie odrzuciło, ale zredukuje napewno spożycie wszelkich soków i owoców, moich ukochanych winogron, pomarańczy i manadrynek.
Test ten na obciążenie powinno się wykonać między 24 tygodniem a 28.

reklama
co do kwasów omega3 to ja wiem znowu że najlepiej brać je w 3 trymestrze ciąży przeczytałam pare ulotek w aptece i tak własnie jest zalecany,oczywiscie można brać wczesniej tylko nie wiem czy to cos daje,na pewno nie zaszkodzi :tak: ja mam w domu Prenatal DHA z kwasami omega3 juz sobie zakupiłam i zaczne brać jak zacznie sie 3 trymestr :-)

Do góry