reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marzec 2009

Myfa, ale jak czytam, to powyżej 180 jest już zagrożenie cukrzycą ciążową.... Mam nadzieję, ze ginek w piątek zleci mi powtórkę badania.

Maniulka, miałam pobieraną krew w 60 min od wypicia glukozy.

reklama
Maniulka, ja też uważam, że to dużo, mam tylko nadzieję, że to nie będzie jednak cukrzyca ciążowa, tylko może jakiś błąd. Zobaczę w piątek co powie lekarz.

Miroslava ja juz slepa jestem nie wiem jak przeczytalama ze 119 a nie 190..

nie wiem czy to pocieszy Cie, ale w pierwszej ciazy po wypiciu 50 ml glukozy mialam wynik 75 - lekarz zalecil powtorzyc badanko i bylo juz dobrze...w labolatorium zdazaja sie pomylki....
zauwazylam tez ze w zaleznosci od tego co robimy po wypiciu glukozy przez ta godzine wynik jest rozny...tzn jesli siedzimy w miejscu jest male spalanie i wynik wyzszy bedzie a jak chodzimy np nizszy...sprawdzilam to na sobie..

vinniki....zarządzac to ja nie bede :-)co najwyzej technicznie moge w niektórych rzeczach pomóc, a przynajmniej bede sie starała pomóc

monis...zeby wysłac prywatna wiadomosc klikasz na nick osoby do której chcesz napisac, potem pod tym nikiem masz opcje wyslij wiadomosc-wybierasz wyslij prywatna wiadomosc i juz...piszesz a ja to dostaje! mam nadzieje ze nie wytłumaczyłam zawile:-)

co do badania obciazenia glukowa zasada jest taka ze po pierwsze trzeba zbadac poziom glukowy na czczo, potem wypija sie 50 gr glukozy ze 200 ml wody-albo 100 ml teraz nie jestem pewna-i sie czeka...nie powinno sie chodzic-raczej siedziec...jesli wynik po godzinie jest wyzszy niz 180 to ponowne badanie wynkonuje sie juz wypijajac 75 gr glukowy i badajc po godzinie i po dwóch...tak mi tłumaczył lekarz..dopiero po badaniu obciazeniem 75 gr mozna potwierdzic lub wykluczyc cukrzyce ciazaowa-bo nie tylko wazne jest ile wzrosnie cukier po godzinie,ale rózwiez to jak organizm radzi sobie z jego rozkładem przez kolejna godzine i po to bada sie po 2 godzinach...

ja miałąm to badanie robione jeszcze przed ciaza, wraz z krzywa insulinowa i pamietam ze wyniki miałam nieciekwae

Kochane, a przypomnijcie mi jak to jest z tą glukozą - moja ginka nic mi nie wyjaśniła zakładając że pamiętam z poprzednich ciąż, a to było przecież 10 i 11 lat temu!
Rozumiem, że mam sobie kupić taką glukozę w aptece, potem rano na czczo do przychodni, tam pobrać krew, wypić glukozę... i co dalej? Godzinę siedzę w przychodni i czekam? I potem znowu kłucie?

moniś80 klikasz na nazwe uzutkownika nad awatarem i tam wyświetla Ci się rozne opcje m.in. ta

co do badania na cukrzyce to ja jeszcze nie mialam ojjjj i napewno mnie czeka teraz da mi skierowanie i bede musiala jechać taki kawal

Ostatnia edycja:
Ja też jeszcze nie miałam obciążenia glukozą - tylko takie normalne wskazanie ilości cukru we krwi i mi wyszło 79. Jeśli na następnej wizycie lekarz o tym nie wspomni to sama go o to poproszę - bo to chyba standardowe badanie, prawda?

Ja też po kiepskiej nocy - od wczorajszego popołudnia bolała mnie głowa, dość mocno - znacie jakieś sposoby, żeby sobie pomóc, bo chcę jak najdłużej uniknąć tego Apapu. Dziś wstałam już OK, ale ostatnio dość często boli mnie głowa - czy Wy też tak macie?

Modroklejka - fajna fryzurka, ja mam trochę podobną, tylko że z grzywką i ciemne włosy;-)

reklama
miotlica...to standardowe badanie tylko wykonuje sie je najczesciej po 24 tyg ciazy...czasami odrobine wczesniej

kurna...a ja mam znowu jakies schizy...mały znowu sie nie rusza-od wczorajszego rana...wypiłam juz mleko i leze, a on nic...

Do góry