reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcóweczki 2008 - wątek główny

niekat, póki co Młody je kleiki ryżowy i kukurydziany na moim mleku z owockami ze słoiczka - jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, jagody w różnych kombinacjach, surowe jabłka i gruszki-uwielbia; zupki z warzyw: ziemniak, marchewka, brokuł, dynia, cebula, buraczek w róznych kombinacjach z oliwą z oliwek, chrupki kukurydziane i wafle ryzowe. I to, póki co, wszystko. Z glutenem troche marnie, rzadko mu dodaję bo ciągle wysypany i szkoda mi go obciążać dodatkowo. Ale jak ostatnio przyłożyłam mu grysikiem do zupek przez tydzien codziennie to popsuły mu sie kupy. Tak czy siak gluten musi dostawac, a jak bedzie na tyle duzy zeby zrobic testy to sprawdzimy czy go uczula.
Chcę zacząc piec dla niego chlebek, musze to tylko skonsultować z pediatrą - mam dobry przepis, tylko tam są otręby, musze sprawdzić czy nie ma w nich siarki. Myślę że chlebek będzie wsuwał bo juz teraz sie dobiea do naszych kanapek.
A z przepisami dla alergików nie jest tak różowo, niby jest ich duzo, ale jak przyjdzie zrobic coś konkretnego to ciężko coś znaleźć, wiem bo miałam przez dwa lata córeczkę na diecie bezmlecznej.
niekat, robicie testy alergiczne?Ale wiesz, że ich wyniki nie są do końca wiarygodne dopóki dziecko nie skończy trzech lat, wczesniej układ immunologiczny jest zbyt niedojrzały i testy moga dawac fałszywe wyniki.

Ostatnia edycja:
reklama
remeny, morele, brzoskwinie i wszelkiego tego typu owoce pestkowe są mocnymi alergenami. Ja podałam Milence raz odrobinkę i katar miała po tym przez tydzień, a kupy brzydzkie i śmierdzące. No i do tego liszaje na buźce. Na Twoim miejscu bym to odstawiła. Przynajmniej na jakiś czas, żeby poobserwować efekt. Moja pediarta mówiła, że ostatnio dość częste u dzieci są alergie na jabłka i marchewkę :-(
U nas z alergenów to na razie udało mi się wprowadzić ryby, gluten i selera, a ostatnio nawet pomidory.

Cześć dziewczyny:-)
Coś mi wczoraj wywalało posty, więc dziś to już nie dam rady na wszystko odpowiedzieć:sorry:
niekat domyślam się, ze Ci ciężko, ale przynajmniej wiesz z czym walczycie, więc z czasem napewno znajdziecie swoje sposoby na przetwanie:tak:A jeśli chodzi o "narośl" to mnie najbardziej irytuje, jak gotuję coś (gorące gary na kuchence) a ten mi wisi na nodze:wściekła/y:nie mam wtedy możliwości go odsunąć, bo mogłabym popażyć i siebie i jego:no:
remeny u mnie też sajgon, a najgorsze jest, to że na 45m2, to nawet jak posprzątam, i tak zaraz znów jest tak samo:dry:Nie wspomnę, że porządki świąteczne, to jeszcze w lesie - nadal się zastanawiam kiedy ja okna umyję:angry:Mam nadzieję, że w ramach świątecznych cudów Jacuś dostanie wspaniałą nanię;-);-)Nie ma się co zamartwiać na zapas, bo przecież poprzednia niania też na początku była chyba obca, co?
Darinia, MrsF uszy do góry, wiem, że łatwo mi pisać, ale każdy musi to przeżyć - Wy teraz zostawiacie swoje dzieci z bliskimi, więc nie jast aż tak źle, bo przynjamniej odpada kwestia wątpliwości i zaufania komuś obcemu.
AsiaM ja też już wiem, że będę musiała upiec więcej, bo zbyt szybko znikają, no a mamma faktycznie nie masz innego wyjścia i do garów;-);-):rofl2:
Siwona :szok::szok::szok: o jacie, ja nie ruszam zdechłej;-)ryby, a już z pewnością nie jej wnętrzności:-DZaimponowałaś mi:-):tak:
mrówa proszę mi tu nie rozprzestrzeniać bólu głowy po "forumie", bo ja mam dziś w planach coś koło 200 uszek zrobić;-) weź coś przeciwbólowego i nie opuszczaj nas:-D
U nas z doniesień z ostatnich dni: wczoraj byłam na zebraniu RR w "piśkolu" i robimy znów imprezkę dochodową - zabawę w karnawale - niestety pewnie nie pójdziemy, bo nikt nam dzieci nie popilnuje:-(
W niedzielę mój Jeremi zjadła sudocrem....i żeby nie było, że jest niekulturalny, to posłużył się łyżeczką:baffled:
Przerażają mnie te wszystkie przygotowania do świąt, a nie mam nawet jeszcze wszystkich prezentów, w tym dla Emiego - już trzy razy zmieniałam zdanie:dry:

Hello !!
Wszystkie mamy ktore sa do tylu ze swiatecznymi porzadkami niech przywioza swoje pociechy do mnie :-) Ja juz od tygodnia mam wszystkie prezenty, mamy male mieszkanie, ktore sprzatam na bierzaco wiec ze swiatecznymi porzadami nie bede musiala sie wysilac, Wigilie i pierwszy dzien swiat na wyjezdzie i drugie tez ale juz w innym miejscu takze ja jestem zrelaksowana. A poszlam w zeszy weekend do centrum handlowego i myslalam ze pierdolca dostane.Ludzi jak mrowkow

ciesze sie ze Wam sie zdjecie podobalo

Niekat - mialam nadzieje ze to nie AZS ale teraz przynajmniej wiesz z czym masz doczynienia.
Nie wiesz moze ile takie testy alergiczne kosztuja?? Czytalam ostatnio ze jeden alergen nawet kilkadziesiat zlotych. To prawda?

kra- Jeremi ma wyszukane gusta smakowe hihihi:-D

giza- jablka i marchew? sa rzeczy ktore na bank nie uczula? swiat zwariowal

remeny - powodzenia w poszukiwaniu superniani !!

mrowa- moze jakas mala kawka pomoze ?

Niekat - mialam nadzieje ze to nie AZS ale teraz przynajmniej wiesz z czym masz doczynienia.
Nie wiesz moze ile takie testy alergiczne kosztuja?? Czytalam ostatnio ze jeden alergen nawet kilkadziesiat zlotych. To prawda?
WAS!!?? no nic - jak trzeba... mamy przepisane testy na dwa alergeny:baffled:oczywiście w prywatnym labie:dry:noa le to na 15 stycznia.Ile sie czeka na wyniki??

marchewka uczula ale jak jest surowa - gotowana mozna podawac czyli np w zupce i tak smao z jabłkiem - albo pieczone albo w ogóle jak uczula.

kra- ja to marzę o 45m2... Mam tylko 30....i jest taki burdel że nie wiem jak ja to ogarnę a choinkę to na głowie postawię chyba:-(co to za święta bez choinki:-( :-( ehhh rok temu stała w miejscu kompa, mam jeden kontakt na cały pokój więc nie mam gdzie przestawić...szkoda gadać...

giza, morele i brzoskwinie przetestowaliśmy jesienią, jak młody miał remisję. I nic nie wychodziło, więc założyliśmy że są ok. No chyba że uczuliły go niedawno - chyba faktycznie to sprawdzę, dzięki za podpowiedź.
Co do marchewki, jabłek i innych rzeczy - ostatnio robiłam mu domowe testy, czyli gotowałam zupki jednoskładnikowe i sprawdzałam czy po czyms jest bardziej wysypany. Nie doszłam do żadnych wniosków poza tym, że młody nie chce tego jeść.

kra - olej okna, powieś jakieś reniferki w najbardziej brudnych miejscach i będzie :) albo popsikaj sztucznym śniegiem, będziesz mieć klimatycznie aż do wiosny, a na Wielkanoc i tak trzeba myć okna ;)
Matka, daj temu dziecku coś konkretnego do jedzenia, biduś głodny do sudocremu się dobiera :D

Ech, zmieniłam młodemu pieluchę i oczywiście teraz zaczął do niej pakowac kupsztala, strasznie to dziecko nieoszczędne...

renemy - a bo te dzieci to tak maja - mojemu tez najlepiej sie kupszy w czysta pieluche:tak:
a ja sie pochwale że mnie dwa z 4 okien (te wieksze dwa) umył w tym roku mąz - chciał w ten sposób pokazac jak on potrafi i wymył framugi okien pianką do czyszczenia obudowy komputera...:baffled:no ale grunt że czyste - nie wazne że puszka pusta i reszte myłam cifem:nerd: i firanki mi powiesił... ja nie wiem ale on chyba bierze jakies narkotyki:rofl2:

reklama
Do góry