Devin
Moderator
Byłam na l4 raz w życiu rok temu, więc się mało znam na zwolnieniach, miałam ciążowe i lekarz pytał pod jakim adresem będę,Można zapytać w ZUS bezpośrednio, ale osobiście znam interpretację, że skoro jest się niezdolnym do pracy, to tak samo jest się niezdolnym do urlopu czy wyjazdu do rodziny. Można zmienić miejsce pobytu na pobyt u rodziców, ale trzeba każdorazowo zmienić miejsce przebywania ze zwolnienia. Fakt, pracodawca powinien dostosować warunki pracy do ciężarnej.
Myślę, że generalnie jest kobieta nie chwali się na prawo i lewo w mediach społecznościowych, że opala się w Grecji, to nikt jej nie zgłosi (a zgłaszają pewnie ci "życzliwi" z pracy), ale prawo jest jakie jest.
Tu jest wytłumaczone:
Link do: "Jestem w ciąży i przebywam na L4, czy mogę wyjechać na wakacje?". Sprawa nie jest taka łatwa
Myślę, że jak lekarz w zaleceniach napisze wyjazd na urlop, to powinno być ok. Jak miałam kiedyś zwolnienie od psychiatry, to prawie zmusiłam go, aby napisał, że spacery są elementem terapii i je zaleca.
co ma wpisać. Ale to było tak że musiałam leżeć.
Ale prawda że jak się ma zwolnienie to słabo się chwalić że się jest na wakacjach bo rzeczywiście mogą się przyczepić
Pewnie ZUS kontroluje ale myślę że bardziej zwykłe l4 jak ktoś wyłudza bo mu się nie chce pracować