reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2023

Ja tez zastanawiam się czy jutro nie zrobić od razu wyników morfologii, tsh, ferrytyny. W poniedziałek lekarz to w razie co miałabym coś załatwione…
Nie chcesz usunąć tarczycy? Mam dwie osoby w rodzinie bez tarczycy. Jedna właśnie miała pełno guzów, biopsje okey, ale zdecydowała się na usunięcie z zalecenia lekarza, bo była juz chora na białaczkę. Niestety okazało się ze był to rak złośliwy. Drugiej w biopsji wyszło ze rak złośliwy, jest po usunięciu i jak narazie nie ma żadnych przerzutów. Ta pierwsze niestety ma. Ale to przypadek bardzo skomplikowany od dziecka. Niemniej jednak nawet jeżeli okazałoby się ze coś tam wyszło, to rokowania są bardzo dobre. Nie chciałam Cię nastraszyć w żaden sposób, ale rozważ po ciąży konkretnie ta tarczyce…
Tyle co ja miałam konsultacji w kwestii tych guzów to nie zlicze. Generalnie pewnie usunę, ale póki co to nie chce, bo hormony w normie, a jak wytnę to muszę wejść na leki i ustawić wszystko, co wiąże się z tym że musiałabym przesuwać decyzję o ciążach. Jeżeli chodzi o moją sytuację to raczej jestem spokojna, biopsję zawsze robi mi Antolak i za każdym razem mówi " raka to z tego nie będzie" i tego się trzymam 😁

reklama
Dziękuję za odpowiedź.
Boje się że za późno Endo? Za tydzień dopiero.
Myślę że nie masz się czego bać, twoje odbieganie od normy zarówno TSH jak i to drugie jest minimalne, dziewczyny które pisza o zagrożeniach miały TSH 12 albo 5 to jest duża różnica.
Dostaniesz leki i będzie ok, możesz być spokojna :)
Moja koleżanka miala 3,5 i też na spokoj dostala leki, i z dzieckiem wszystko ok :)

Ech, ja mam od wczoraj, ale tylko na papierze podczas każdej wizyty w toalecie. W USG czysto, a u mnie jeszcze zarodka nie ma, kwestia mam nadzieję kilku dni. Dostałam duphaston i oszczędzający tryb życia. A który u Ciebie tc?
6+5 czyli tak samo jak z kalendarzyka. No cóż widać czasem się te plamienia po prostu zdarzają. Trzymam kciuki żeby zarodek jak najszybciej się pokazał :)

Dziękuję za odpowiedź.
O matko jednak nastraszyłam🙈 przepraszam.... Chodziło o nie leczoną niedoczynność, a Twoja tarczyca jak widać działa, hormonów produkuje na styk, ale dziecku pewnie wystarczy, natura tak to wymyśliła, że najpierw zaspokaja potrzeby dziecka, to organizm matki musi dobie radzić z ewentualnymi niedoborami... zresztą po porodzie niewiele się zmienia🤣
A leczenie polega tylko na tym, że codziennie rano na czczo trzeba wziąć tabletkę i co jakiś czas (w ciąży chyba co m-c, później co pół roku, rok) kontrolować czy jest ok. Jeżeli ginekolog podeszła do tego na spokojnie to myślę że ten tydzień to nie będzie za długo🙂

O matko jednak nastraszyłam🙈 przepraszam.... Chodziło o nie leczoną niedoczynność, a Twoja tarczyca jak widać działa, hormonów produkuje na styk, ale dziecku pewnie wystarczy, natura tak to wymyśliła, że najpierw zaspokaja potrzeby dziecka, to organizm matki musi dobie radzić z ewentualnymi niedoborami... zresztą po porodzie niewiele się zmienia🤣
A leczenie polega tylko na tym, że codziennie rano na czczo trzeba wziąć tabletkę i co jakiś czas (w ciąży chyba co m-c, później co pół roku, rok) kontrolować czy jest ok. Jeżeli ginekolog podeszła do tego na spokojnie to myślę że ten tydzień to nie będzie za długo🙂
Ja taka jestem panikara jeżeli chodzi o dziecko,ja to tam pół biedy 🙂pisałam do doktorki oczywiście czy to nie zagraża na tym etapie taki wynik i odpisała,że nie. Więc czekam cierpliwie 🙂

Tylko te cycki mogły by znowu zacząć boelc 😁

Myślę że nie masz się czego bać, twoje odbieganie od normy zarówno TSH jak i to drugie jest minimalne, dziewczyny które pisza o zagrożeniach miały TSH 12 albo 5 to jest duża różnica.
Dostaniesz leki i będzie ok, możesz być spokojna :)
Moja koleżanka miala 3,5 i też na spokoj dostala leki, i z dzieckiem wszystko ok :)
Dziękuję ❤️

dziewczyny bo ja się nie mogę doliczyć jak zastrzyk na pęknięcie pęcherzyka miałam 01.07 ok.22, biorąc pod uwagę że do owulacji dochodzi 36h później to w którym tc mogę być?
Chyba póki co najlepiej liczyć jak bez zastrzyku, czyli od 1szego dnia ostatniej miesiączki :) albo odejmij od dnia owulacji 14 dni. Na usg dowiesz sie dokładnie :)

Ja taka jestem panikara jeżeli chodzi o dziecko,ja to tam pół biedy 🙂pisałam do doktorki oczywiście czy to nie zagraża na tym etapie taki wynik i odpisała,że nie. Więc czekam cierpliwie 🙂

Tylko te cycki mogły by znowu zacząć boelc 😁
🤣 mnie dobry tydzień nie bolały. Jak przestały bolec to jeden dzień całkowicie i na dodatek wydawały mi się nie już takie obrzmiałe a takie mieciusie… ale dzień później jak dotknęłam to czułam je trochę. I wczoraj zaczęły znowu bolec, a dzisiaj znowu jak dotknę 🤣 mnie tez one wykończą… ale do poniedziałku zostały 4 dni i będę wiedzieć czy wszystko ok…

Dziękuję za odpowiedź.
Powiem Ci ze ja tez bałam się że za późno pójdę do endo i zapisałam się na teleporade do mojego lekarza rodzinnego i zapytałam czy mam tyle czekać. Ona powiedziała że przepisze mi lek, bo i tak dostanę go od endo, a on najwyżej zwiększy dawkę. Może też spróbuj? Nawet jak nie dostaniesz leków to uspokoi Cie może taka rozmowa ;)

reklama
Do góry