reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2023

Z obliczenia proporcji rzeczywiście wychodzi tak jak piszesz, ale ja bym dla pewności dopytała lekarza, czy na pewno to miał na myśli... Jak lubi zagadki, to niech też się pogłowi 🤣

Ja biorę obecnie Letrox 75, w poprzedniej ciąży musiałam przejść na 100. Zobaczymy, co teraz lekarz mi powie.
Ostatnie pytanie zadałam mu bodajże 24.06, a odpisał wczoraj więc moze dopytam na wizycie (02.08), będzie szybciej🤣 rozmawiałam na czacie z innym lekarzem, na razie kazał brać 100 codziennie, może tego będę się trzymała? Za tydzień idę na kolejne badania, może będzie widać już efekt zmiany dawki.

reklama
Ostatnie pytanie zadałam mu bodajże 24.06, a odpisał wczoraj więc moze dopytam na wizycie (02.08), będzie szybciej🤣 rozmawiałam na czacie z innym lekarzem, na razie kazał brać 100 codziennie, może tego będę się trzymała? Za 4tydzień idę na kolejne badania, może będzie widać już efekt zmiany dawki.
Rzeczywiście szybki jest 😁 A przypomnij, jakie miałaś TSH? Mieściło się w normie dla I trymestru?

Rzeczywiście szybki jest 😁 A przypomnij, jakie miałaś TSH? Mieściło się w normie dla I trymestru?
Na razie tak, przed ciążą, 01.04 miałam 0,99 (wreszcie, wcześniej przez kilka lat kręciłam się w okolicy 3-3,5), po pozytywnym teście, 27.06 miałam 2,43, wg labo norma dla 1 trymestru to max 3,18. Ale skoro teraz tak nagle to TSH podskoczyło, to pewnie dość szybko będzie wzrastać. W poprzedniej ciąży miałam co wizyte podnoszoną dawkę, tyle, że wtedy dopiero się dowiedziałam o jakiś problemach z tarczycą.

No pewnie 🙂 Postaram się krótko 😁
Myślę, że w żywieniu w ciąży są 3 takie najważniejsze punkty, o których dobrze pamiętać.

1. Higiena potraw - dokładnie myjemy warzywa i owoce, nie jemy surowego mięsa, ryb i jajek, tych produktów z niepasteryzowanego mleka... Oczywiście nie jemy "podejrzanych" produktów, wędlin, które leżą od tygodnia w lodówce itp. - to zdecydowanie zmniejsza ryzyko potencjalnego zatrucia pokarmowego, które w ciąży niestety może się nie skończyć na biegunce i wymiotach...

2. Unikamy żywności przetworzonej - jasne, że każdą z nas może najść chęć na hot-doga ze stacji benzynowej, ale na co dzień warto jeść posiłki przygotowane w domu z naturalnych składników. Bardziej wartościowy jest sos do makaronu przygotowany w domu "na świeżo" niż ten ze słoika 😉 tak samo ze słodyczami, lepiej zjeść kawałek domowego ciasta drożdżowego z owocami niż Kinder Bueno 😁 warto wybierać dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo zamiast jasnej buły (chociaż czasami dobra buła nie jest zła, szczególnie, jeśli ciężko na żołądku 😅)

3. Urozmaicenie - czasem na początku ciąży mamy fazę na jeden produkt (pomidory, jabłka, ogórki kiszone czy jakieś konkretne cukierki 😜 ) jest to normalne, póki jemy też inne produkty, szczególnie pełnoziarniste kasze, pieczywo, warzywa, owoce, mleczne produkty lub ich zamienniki, jaja gotowane itd.

Jemy dla dwojga, a nie ZA DWOJE 😉 żeby na koniec ciąży nie obudzić się z wynikiem +30 kg, bo ciężko później się tego pozbyć 😅

...I oczywiście kwas foliowy od początku ciąży, a najlepiej sporo przed 🙃 myślę, że tego nie trzeba żadnej kobiecie tutaj na forum przypominać 😁

Mam nadzieję, że o to mniej więcej chodziło 🙂 ❤ dobrej nocy, Dziewczyny!
dzięki Kochana! ❤️ każda rada kogoś kto się na czyns zna jest BEZCENNA! 😍

W ciąży w niektórych przypadkach zalecane jest branie Acardu, nie zwykłej aspiryny. Na pewno wszystko wyjaśnią podczas wizyty. Ja brałam Acard w pierwszej ciąży na lepsze przepływy i wszystko było ok.
podobno właśnie jak są płytki czerwone baarxzo podwyzszone to zalecają właśnie terapię aspiryna,też o tym słyszałam. A powiesz nam coś więcej jakie masz te wyniki? Bo ja też mam bardzo średnie te moje 😔 ale lekarz z Medicover dal komentarz że są "bez znaczących odchylen" i nie wiem czy się tego trzymać czy nie.. We wtorek mam wizytę u mojej Pani Doktor ale jakoś mi te odchylenia nie dają spokoju 😔

reklama
PataJe dziękujemy za wskazówki! ❤️A ja mam taki problem z apetytem ze muszę się zmusić żeby cokolwiek zjeść a jem jak jakaś myszka bo mi później niedobrze😭 ma któraś tak w 5/6tygodniu? Lekarze mówią mi, ze to jest normalne, tylko jeden był ze nie 😂

A co do jajek! Dziewczyny jakie jajka możemy jeść? Tylko gotowane? 🤔
tak, tylko takie które mają dobrze ścięte żółtko. Ja uwielbiam takie z półpłynnym zolteczkiem, albo jajka sądzone, ale niestety na najbliższe miesiące musze się z nimi pożegnać 😜 ale jak dodam majonez do tych mocno ściętych to całkiem nieźle wchodzą 🤣😅

Do góry