No pewnie
Postaram się krótko
Myślę, że w żywieniu w ciąży są 3 takie najważniejsze punkty, o których dobrze pamiętać.
1. Higiena potraw - dokładnie myjemy warzywa i owoce, nie jemy surowego mięsa, ryb i jajek, tych produktów z niepasteryzowanego mleka... Oczywiście nie jemy "podejrzanych" produktów, wędlin, które leżą od tygodnia w lodówce itp. - to zdecydowanie zmniejsza ryzyko potencjalnego zatrucia pokarmowego, które w ciąży niestety może się nie skończyć na biegunce i wymiotach...
2. Unikamy żywności przetworzonej - jasne, że każdą z nas może najść chęć na hot-doga ze stacji benzynowej, ale na co dzień warto jeść posiłki przygotowane w domu z naturalnych składników. Bardziej wartościowy jest sos do makaronu przygotowany w domu "na świeżo" niż ten ze słoika
tak samo ze słodyczami, lepiej zjeść kawałek domowego ciasta drożdżowego z owocami niż Kinder Bueno
warto wybierać dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo zamiast jasnej buły (chociaż czasami dobra buła nie jest zła, szczególnie, jeśli ciężko na żołądku
)
3. Urozmaicenie - czasem na początku ciąży mamy fazę na jeden produkt (pomidory, jabłka, ogórki kiszone czy jakieś konkretne cukierki
) jest to normalne, póki jemy też inne produkty, szczególnie pełnoziarniste kasze, pieczywo, warzywa, owoce, mleczne produkty lub ich zamienniki, jaja gotowane itd.
Jemy dla dwojga, a nie ZA DWOJE
żeby na koniec ciąży nie obudzić się z wynikiem +30 kg, bo ciężko później się tego pozbyć
...I oczywiście kwas foliowy od początku ciąży, a najlepiej sporo przed
myślę, że tego nie trzeba żadnej kobiecie tutaj na forum przypominać
Mam nadzieję, że o to mniej więcej chodziło
❤ dobrej nocy, Dziewczyny!