reklama
Karooola28
Fanka BB :)
Dawaj spróbujemyMoj endokrynolog w końcu mi odpisał i mam teraz dzięki niemu zagadkę matematyczną z nowym dawkowaniem leku i nie wiem czy dobrze ją rozwiązałam. Czy któraś z was czuje się na tyle dobrze z matematyki, że mogłaby mi pomóc?
Jeenny
A co np z takimi serami feta z Mlekovity abo z mozarellą? Można je jeść? Nie ukrywam że do tego to mnie strasznie ciągnieNo pewniePostaram się krótko
Myślę, że w żywieniu w ciąży są 3 takie najważniejsze punkty, o których dobrze pamiętać.
1. Higiena potraw - dokładnie myjemy warzywa i owoce, nie jemy surowego mięsa, ryb i jajek, tych produktów z niepasteryzowanego mleka... Oczywiście nie jemy "podejrzanych" produktów, wędlin, które leżą od tygodnia w lodówce itp. - to zdecydowanie zmniejsza ryzyko potencjalnego zatrucia pokarmowego, które w ciąży niestety może się nie skończyć na biegunce i wymiotach...
2. Unikamy żywności przetworzonej - jasne, że każdą z nas może najść chęć na hot-doga ze stacji benzynowej, ale na co dzień warto jeść posiłki przygotowane w domu z naturalnych składników. Bardziej wartościowy jest sos do makaronu przygotowany w domu "na świeżo" niż ten ze słoikatak samo ze słodyczami, lepiej zjeść kawałek domowego ciasta drożdżowego z owocami niż Kinder Bueno
warto wybierać dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo zamiast jasnej buły (chociaż czasami dobra buła nie jest zła, szczególnie, jeśli ciężko na żołądku
)
3. Urozmaicenie - czasem na początku ciąży mamy fazę na jeden produkt (pomidory, jabłka, ogórki kiszone czy jakieś konkretne cukierki) jest to normalne, póki jemy też inne produkty, szczególnie pełnoziarniste kasze, pieczywo, warzywa, owoce, mleczne produkty lub ich zamienniki, jaja gotowane itd.
Jemy dla dwojga, a nie ZA DWOJEżeby na koniec ciąży nie obudzić się z wynikiem +30 kg, bo ciężko później się tego pozbyć
...I oczywiście kwas foliowy od początku ciąży, a najlepiej sporo przedmyślę, że tego nie trzeba żadnej kobiecie tutaj na forum przypominać
Mam nadzieję, że o to mniej więcej chodziło❤ dobrej nocy, Dziewczyny!
![See-no-evil monkey :see_no_evil: 🙈](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f648.png)
Pani_Zabuch
Lekarz mi napisał że mam przyjmować leki, które brałam wcześniej w schemacie 1,5 tabl - 1,5 tabl - 1 tabl itd. Wszystko super, tylko że wcześniej miałam 100 ug- 75 ug itd.Dawaj spróbujemy![]()
Z racji tego, że jeden schemat jest na 2 dni, drugi na 3 dni, policzyłam dawkę dla 6 dni. Wczesniej moja "całość" to 6, teraz ma być 8(1,5+1,5+1+1,5+1,5+1). Policzyłam że w ciągu 6 dni przyjmowałam 525ug. Metoda krzyżowa teraz powinnam przyjmować 525×8÷6=700 ug na 6 dni. Z racji tego, że nie będę dzielić tabletek z użyciem wagi laboratoryjnej wychodzi, że powinnam brać 100+100+150+100+100+150=700
Dobrze myślę?
Pani_Zabuch
Jeśli są z mleka pasteryzowanego to można. Na opakowaniu w składzie jest taka informacja.A co np z takimi serami feta z Mlekovity abo z mozarellą? Można je jeść? Nie ukrywam że do tego to mnie strasznie ciągnie![]()
spelnicmarzenie
PataJe dziękujemy za wskazówki!No pewniePostaram się krótko
![]()
Myślę, że w żywieniu w ciąży są 3 takie najważniejsze punkty, o których dobrze pamiętać.
1. Higiena potraw - dokładnie myjemy warzywa i owoce, nie jemy surowego mięsa, ryb i jajek, tych produktów z niepasteryzowanego mleka... Oczywiście nie jemy "podejrzanych" produktów, wędlin, które leżą od tygodnia w lodówce itp. - to zdecydowanie zmniejsza ryzyko potencjalnego zatrucia pokarmowego, które w ciąży niestety może się nie skończyć na biegunce i wymiotach...
2. Unikamy żywności przetworzonej - jasne, że każdą z nas może najść chęć na hot-doga ze stacji benzynowej, ale na co dzień warto jeść posiłki przygotowane w domu z naturalnych składników. Bardziej wartościowy jest sos do makaronu przygotowany w domu "na świeżo" niż ten ze słoikatak samo ze słodyczami, lepiej zjeść kawałek domowego ciasta drożdżowego z owocami niż Kinder Bueno
warto wybierać dobrej jakości pełnoziarniste pieczywo zamiast jasnej buły (chociaż czasami dobra buła nie jest zła, szczególnie, jeśli ciężko na żołądku
)
3. Urozmaicenie - czasem na początku ciąży mamy fazę na jeden produkt (pomidory, jabłka, ogórki kiszone czy jakieś konkretne cukierki) jest to normalne, póki jemy też inne produkty, szczególnie pełnoziarniste kasze, pieczywo, warzywa, owoce, mleczne produkty lub ich zamienniki, jaja gotowane itd.
Jemy dla dwojga, a nie ZA DWOJEżeby na koniec ciąży nie obudzić się z wynikiem +30 kg, bo ciężko później się tego pozbyć
![]()
...I oczywiście kwas foliowy od początku ciąży, a najlepiej sporo przedmyślę, że tego nie trzeba żadnej kobiecie tutaj na forum przypominać
Mam nadzieję, że o to mniej więcej chodziło❤ dobrej nocy, Dziewczyny!
![Red heart :heart: ❤️](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/2764.png)
![Loudly crying face :sob: 😭](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f62d.png)
![Face with tears of joy :joy: 😂](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f602.png)
A co do jajek! Dziewczyny jakie jajka możemy jeść? Tylko gotowane?
![Thinking face :thinking: 🤔](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f914.png)
spelnicmarzenie
tez miałam taka nadzieje.. No ale nic, wszystko będzie dobrze!Oj współczuję... miałam nadzieję, że może to badanie moczu coś wyjaśni...
A co szpitala - nie wiem jakie leki można, a jakie nie, ale lekarze jednak wiedzą, więc myślę, że jeśli poinformujesz o swoim stanie, nie powinni podawać Ci nic, co zagroziłoby dziecku, jeżeli nie będzie to absolutnie konieczne do ratowania Twojego życia.
![Folded hands: medium-light skin tone :pray_tone2: 🙏🏼](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f64f-1f3fc.png)
spelnicmarzenie
właśnie nic mi nie chciał powiedzieć dopóki nie zbada mnie hematolog wiec słowem „aspiryna” mnie delikatnie przeraziłW ciąży w niektórych przypadkach zalecane jest branie Acardu, nie zwykłej aspiryny. Na pewno wszystko wyjaśnią podczas wizyty. Ja brałam Acard w pierwszej ciąży na lepsze przepływy i wszystko było ok.
![Weary face :weary: 😩](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f629.png)
Jedziesz, spróbujemyMoj endokrynolog w końcu mi odpisał i mam teraz dzięki niemu zagadkę matematyczną z nowym dawkowaniem leku i nie wiem czy dobrze ją rozwiązałam. Czy któraś z was czuje się na tyle dobrze z matematyki, że mogłaby mi pomóc?
reklama
*anette*
Z obliczenia proporcji rzeczywiście wychodzi tak jak piszesz, ale ja bym dla pewności dopytała lekarza, czy na pewno to miał na myśli... Jak lubi zagadki, to niech też się pogłowiLekarz mi napisał że mam przyjmować leki, które brałam wcześniej w schemacie 1,5 tabl - 1,5 tabl - 1 tabl itd. Wszystko super, tylko że wcześniej miałam 100 ug- 75 ug itd.
Z racji tego, że jeden schemat jest na 2 dni, drugi na 3 dni, policzyłam dawkę dla 6 dni. Wczesniej moja "całość" to 6, teraz ma być 8(1,5+1,5+1+1,5+1,5+1). Policzyłam że w ciągu 6 dni przyjmowałam 525ug. Metoda krzyżowa teraz powinnam przyjmować 525×8÷6=700 ug na 6 dni. Z racji tego, że nie będę dzielić tabletek z użyciem wagi laboratoryjnej wychodzi, że powinnam brać 100+100+150+100+100+150=700
Dobrze myślę?
![Rolling on the floor laughing :rofl: 🤣](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f923.png)
Ja biorę obecnie Letrox 75, w poprzedniej ciąży musiałam przejść na 100. Zobaczymy, co teraz lekarz mi powie.