reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2023

Super 🥰 piękna kruszynka ❤ z tego co piszesz, lekarz spoko 🙂 jedynie ma braki w temacie żywienia kobiet w ciąży (albo niedoprecyzował). Sushi można tylko z rybą pieczoną/gotowaną, surowa odpada, tak samo sery z niepasteryzowanego mleka... Fajnie o tym pisze mamaginekolog Link do: Mamaginekolog a ja, jako dietetyk kliniczny się z nią zgadzam 😉

Niestety mam w bliskim otoczeniu kobietę, która straciła dziecko w 20. tygodniu ciąży przez zatrucie bakterią z jedzenia ☹️ dlatego baaardzo na to uczulam, nie warto ryzykować i np. jeść w ciąży tatara czy sushi z surową rybą...

Idę na drzemkę, bo dzisiaj wyjątkowo mnie spanie "męczy" a Mąż ma szczęśliwie dzień urlopu 😅
Po tym stwierdzeniu od razu mu powiedziałam że i tak nie lubię sushi więc może to było niedoprecyzowanie, a w pl podobno wszystkie kupne sery są z mleka pasteryzowanego, może o to mu chodziło. A może faktycznie ma braki?

reklama
Jeśli wszystko pójdzie dobrze chce pracować minimum do końca roku, jeszcze na początku stycznie zrobię sprawozdania kwartalne, a potem zależy od samopoczucia. Pamiętam że w poprzedniej ciąży ostatni miesiąc był bardzo ciężki więc pewnie luty sobie odpuszczę. Jeśli chodzi o przepisy to kiedyś było tak, że kobieta w ciąży nie mogła pracować przy monitorze dłużej niż 4h, teraz może pracować 8 ale w każdej godzinie musi mieć możliwość żeby przez 10 min odpocząć, zmienić pozycje, rozprostować nogi itd. U mnie raczej nie będzie z tym problemu, ale podobno jedną koleżankę bardzo naciskali żeby poszła na L4, więc chyba na razie też nie będę się chwalić.
no u nas teraz przez to że mało osób jest to cały czas jest ciężko, dużo stresu i napięcia więc jak tylko będzie taka możliwość to chce właśnie odpuścić. Bo ja po 8h padam, a czasem zdarza się że i dłużej siedze (choc ostatnio staram się jakoś wymigiwać z nadgodzin).

Po tym stwierdzeniu od razu mu powiedziałam że i tak nie lubię sushi więc może to było niedoprecyzowanie, a w pl podobno wszystkie kupne sery są z mleka pasteryzowanego, może o to mu chodziło. A może faktycznie ma braki?
Większość kupnych serów (typu Turek, Serenada itp) w Polsce jest z mleka pasteryzowanego, to fakt, ale taka informacja powinna być na opakowaniu w składzie "mleko pasteryzowane", jeśli jej nie ma, lepiej nie ryzykować... Sklepy sprzedają też czasem francuskie sery na wagę czy są na tygodniu francuskim/alpejskim w Lidlu w opakowaniach i tu już może być różnie 😉

Beta dziś 290, w środę była 108. Wiec przyrost o 270% nie za duży?

Załączniki

• IMG_2892.JPG
    IMG_2892.JPG
    168,9 KB · Wyświetleń: 42
reklama
Ja już wysiadam dziewczyny. nie sądziłam że ten stan mnie tak dojedzie emocjonalnie, gdyby nie ten internet i przesyt informacyjny, byłoby mi lepiej... Uwielbiam mieć kontrolę, nad wszystkim i to mnie wykańcza, bo tu nie mam kontroli nad NICZYM. Tak więc, wyłączam się znowu na chwilę i daje mojej głowie odpocząć. Muszę też odciąć to forum, bo mimo że to genialna sprawa, że możemy się tu wszystkie wspierać i dzielić się doświadczeniami, to ja jedyne co robię to się tylko porównuje i zawsze znajduje coś co zaczyna mnie niepokoić. Życzę każdej z was pięknej ciąży i ogromu szczęścia w marcu jak już będziecie miały swoje serduszka przy sobie. Trzymajcie się ciepło.♥️ Ja idę szukać psychologa :)
W pełni Ciebie rozumiem. Każda z nas jest inna, każda z nas inaczej odbiera to co się dzieje, jedna się nakręca inna jest spokojna. Wiem z doświadczenia ze jedna/ dwie osoby nakręcające wywołują ogrom emocji u innych… sama w listopadzie miałam nie jedna ochotę uciec z forum i dziewczyny tak robiły, ale wracały za jakiś czas ☺️ Mam nadzieje ze się wycisz i tez wrócisz. Czekamy! 😘

Do góry