wrzucam przepis na deserki i obiadki
podstawa to słoiczki 120 ml i 200 ml, najlepiej kupić przez allegro
słoiczki wyparzyć wrzątkiem przed wkładaniem deserków/obiadków
deserki
podstawą deserków jest jabłuszko, jabłka najlepiej ekologiczne, albo swoje albo kupić od jakiegoś gospodarza
jabłuszka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy małą ilością wody, gotujemy tak żeby były miękkie i nadawały się do blendowania, jak przestygnie zawartość garnka to wszystko miksujemy (nie blendujemy gorącego bo zniszczymy blender)
przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy do 10 minut i gotowe
teraz możemy robić różne kombinacje, bo na początku wprowadzamy do menu maluszka jabłko, potem możemy dodawać kolejne owoce, czyli ja robiłam zestawy jabłko+gruszka, jabłko+banan, jabłko+brzoskwinia, jabłko+śliwka, jabłko+dynia, jabłko+malina
zasada robienia taka sama, czyli jabłka plus np. gruszka do garnka, obieramy, gotujemy, miksujemy, pasteryzujemy