reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Dziewczyny to jest tak sprawa indywidualna jak okres, jedna krwawi tak że tampon zmienia co godzinę bo przecieka a druga na wkładkach bo wystarcza.
Nie rodziłam jeszcze ale tak mi się wydaje, że to ta sama zasada.

reklama
Dziewczyny, a ja mam takie pytanie. Wiem, że najlepiej byłoby karmić piersią, ale obawiam się, że u mnie znowu będzie to niemożliwe, już 3 raz będę to przerabiać. Jakie mleko modyfikowane kupić tak w razie potrzeby? Oblukalam wszystkie składy i wszystkie te mleka mają olej lub olejne palmową 😣 I już powiem wam, że zgłupiałam 😟 Jak pierwszą córkę rodziłam, położne powiedziały mi żeby kupić Nam, ale jej nie pasowało, skończyliśmy na Humanie. Drugą córkę nawet dałam radę trochę pokarmic ale i tak skończyło się na Enfamil 😣 No i teraz nie mam zielonego pojęcia co mam kupić 😟 A wy myslalyscie już o tym?

Dziewczyny, a ja mam takie pytanie. Wiem, że najlepiej byłoby karmić piersią, ale obawiam się, że u mnie znowu będzie to niemożliwe, już 3 raz będę to przerabiać. Jakie mleko modyfikowane kupić tak w razie potrzeby? Oblukalam wszystkie składy i wszystkie te mleka mają olej lub olejne palmową 😣 I już powiem wam, że zgłupiałam 😟 Jak pierwszą córkę rodziłam, położne powiedziały mi żeby kupić Nam, ale jej nie pasowało, skończyliśmy na Humanie. Drugą córkę nawet dałam radę trochę pokarmic ale i tak skończyło się na Enfamil 😣 No i teraz nie mam zielonego pojęcia co mam kupić 😟 A wy myslalyscie już o tym?
A w razie czego w szpitalu nie dają jakiejś małej ilości? Ja nie kupuję, nastawilam sie na cycusia. A z jakich powodów nie dałaś rady karmić?

W sensie, że sie nie wymadrzam, ale kolezanka mi mówiła, ze chyba w razie czego nakarmia dziecko. Jak bedzie taka potrzeba mąż pójdzie jakieś kupić ☺

Po pierwszej cesarce to była katastrofa, nie mogłam się nacieszyć malutką, bo ciągle płakałam i się stresowałam, że mi te karmienie nie wychodzi. Mam bardzo duże piersi i jeszcze chowająca się brodawkę, także nawet jak mała się przyssała, to brodawka się chowała i płacz mała i ja😣 Poza tym, tego pokarmu też za dużo nie miałam, bo nie mogło to się rozkręcić właśnie przez tą chowająca brodawkę. Po drugiej cesarce wcale się nie nastawiałam, że będę karmić piersią, a tu szok, mała jak się dossala to nawet jej nie przeszkadzało, że brodawka się chowa. Tylko problemem stało się to, że przez te duże piersi nie było w stanie karmić na siedząco tylko musiałam kłaść się z boku i tak układać pierś, żeby nie przyduszac małej, bo pierś jest dwa razy większa od jej główki. No i mąż nie mógł na to patrzeć, bo to była mordega i zaczął karmić małą mlekiem modyfikowanym w nocy, żebym się przespała no i tak zostało. A teraz nie wiem jak będzie, ale wolę być przygotowana na wszystko. Laktator elektryczny już kupiłam. A i jeszcze, przy drugiej córeczce, położna powiedziała, żeby nakarmić ja na maks z piersi i sprawdzić czy jeszcze zje z butelki, bo wydaje się nienajedzona. To jeszcze że 30 ml potrafiła dopic

Jak sama widzisz kształt brodawki ni jak ma się do karmienia. Znam dziewczynę która pierwsze dziecko karmiła do bodajże 8 miesiąca ściągając pokarm laktatorem a drugie normalnie. Tylko przy drugim miała już większego luza.
Porada położnej jakaś dziwaczna ... Podejrzewam że miała udowodnić że niby masz za mało mleka i dziecko się twoim nie najada 🤔Moje dziecko było totalnym ssakiem i podejrzewam że butelkę też by wciągnął zaraz po odstąpieniu od piersi😂
A przy drugim dziecku karmiłas nadal piersią i dodatkowo na noc dawała modyfikowane ?
Kwestia ułożenia się do karmienia może to kwestia czasu, wzajemnego ułożenia się. Ja przy małych piersiach miałam problem żeby karmić leżąc.... co usłyszałam od położnych w temacie to moje ! 😫) Ale tylko w szpitalu!!!! Bo tam były twarde łóżka. A może też dodatkowo że dziecko mniej mobilne
Jak wróciłam do domu.... Całe noce karmiłam śpiąc w tym samym czasie. Wydaje mi się że przy dużych piersiach też się możecie tak ułożyć.... Tylko może więcej spokoju trzeba.
Zobacz przy drugim dziecku pokonałas mit wklęsłej brodawki, teraz podejmij próbę z ulozeniem.
Jeśli chodzi o składy, niestety jeszcze nic nie analizowalam. Podpytam koleżankę ,ktora jest prozdrowotna czym się wspomagała. Ma 2 latka więc jest bardziej na czasie niż ja 😏

Zazdroszczę Ci tych małych piersi 😃 U mnie mowy nawet nie było o przysypianiu, bo musiałam tego cyca pilnować. Powiem tak, stanik do karmienia kupiłam w rozmiarze 75J, więc możesz sobie wyobrazić jak to ciężko okiełznać.

Jeszcze mam jedno pytanie dziewczyny. Jaka waga dzidziusiów u was? Ja byłam dokładnie w 30 tyg i było 1300, lekarz stwierdził, że brzuszek trochę za mały do główki, ale tak miałam przy każdej ciąży. Teraz w poniedziałek idę sprawdzić jak mała rośnie. Kolosa się nie spodziewam, pierwsza ważyła 3100 a druga 3300, więc myślę, że i tym razem koło 3000 będzie.

Hahaha tam mój wzrok nie sięga 😜
mam koleżankę z ogromnymi piersiami. Niestety widziałam tylko jak karmiła pierwsze dziecko i też jeszcze takie malutkie ...w wiszacej pozycji nad nim. Nie wiem jak to wyglądało później i przy kolejnym dziecku.
Przy drugim przestałas karmienić zupełnie czy tylko w nocy nie karmiła piersią?
Jak dziecko jest większe nie było łatwiej? Bo mój to prawie sam się dostawial jak już był bardziej ruchliwy

Zamieściłam w poprzednim wpisie link do kilku pozycji mlek modyfikowanych bez oleju palmowego. Chwalona pod niebiosa jest tam też taka mieszanka z mleka koziego i pewnie się na nią zdecyduje w pierwszej kolejności " na awaryjne sytuacje". Mleko kozie dla mnie zawsze wygrywa z krowim. Przeczytałam że mogą być problemy u niektórych dzieci z bardziej zbita kupa u dziecka po niej że względu na większą ilość bialka....problem można wtedy zlikwidowac dodając trochę dobrej jakości oleju

reklama
Jeszcze mam jedno pytanie dziewczyny. Jaka waga dzidziusiów u was? Ja byłam dokładnie w 30 tyg i było 1300, lekarz stwierdził, że brzuszek trochę za mały do główki, ale tak miałam przy każdej ciąży. Teraz w poniedziałek idę sprawdzić jak mała rośnie. Kolosa się nie spodziewam, pierwsza ważyła 3100 a druga 3300, więc myślę, że i tym razem koło 3000 będzie.
A w którym tygodniu rodzilaś?
Rodzac w 38tc -miałam 3330 kg chłopca ....Idealny!!! 😁

Teraz na ojca dziecka wybrałam znacznie wyższego mężczyznę 😉 więc boję się tych gabarytów urodzeniowych
Na usg u nas też było 1300gram ale w 29 tc

Do góry