reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

reklama
Ja miałam jedną torbę. Podzieliłam dla chłopa na woreczki moje i dla dziecka. Na poród i na po
Ja trochę jeszcze nie ogarnięta jestem w tych sprawach .... :D
I się właśnie zastanawiam z tymi rzeczami na poród : to oprócz koszuli, jakiejś wody, to co pakujecie na poród ? Bo jak dla mnie to wszystko o czym pomyśle to będzie po porodzie - typu wkładki, podkłady, itp itd.

Ja trochę jeszcze nie ogarnięta jestem w tych sprawach .... :D
I się właśnie zastanawiam z tymi rzeczami na poród : to oprócz koszuli, jakiejś wody, to co pakujecie na poród ? Bo jak dla mnie to wszystko o czym pomyśle to będzie po porodzie - typu wkładki, podkłady, itp itd.
Wszystko co da Ci komfort. Oczywiście zależy też od miejsca w którym rodzisz.
1.bierzesz dwie piżamki- jedną na poród drugą do przebrania. Chociaż ja przy pierwszym porodzie po porodzie dostałam szpitalną, bo swojej nie miałam
2. skarpetki
3. klapeczki pod prysznic, ręcznik, może jakiś płyn do higieny intymnej i szampon (na pierwszy prysznic po porodzie, ale pewnie są i takie dziewczyny co chcą myć głowę jeszcze w trakcie porodu;-))
4. jak rodzisz w wodzie (wygodny mięki stanik, np do karmienia jeżeli myślisz że siedzenie non stop z piersiami na wierzchu może Cię krępować)
5. coś na wierzch jakby w trakcie porodu (1 faza) albo po było ci zimno (szlafrok, rozpinana bluza)
6. woda plus coś do jedzenia (dla Ciebie i dla osoby towarzyszącej)
7. wszystko co może pomóc ci w relaksie- olejki eteryczne, świeczki, muzyka

Ostatnia edycja:
1.bierzesz dwie piżamki- jedną na poród drugą do przebrania. Chociaż ja przy pierwszym porodzie po porodzie dostałam szpitalną, bo swojej nie miałam
2. skarpetki
3. klapeczki pod prysznic, ręcznik, może jakiś płyn do higieny intymnej i szampon (na pierwszy prysznic po porodzie)
4. jak rodzisz w wodzie (wygodny mięki stanik, np do karmienia jeżeli myślisz że siedzenie non stop z piersiami na wierzchu może Cię krępować)
5. coś na wierzch jakby w trakcie porodu (1 faza) albo po było ci zimno (szlafrok, rozpinana bluza)

Dzięki, A ogólnie jak to wyglada po porodzie, kiedy bierze się pierwszy prysznic?

Pewnie wszystko zależy od tego o której godzinie urodzisz. Ja urodziłam o 6 rano i z tego co pamiętam to przebrałam się tylko w czystą piżamę i poszłam spać. Wydaje mi się że poszłam pod prysznic dopiero jak wszyscy odespaliśmy poród (ja dziecko i mąż). To jest też na ogół taka pierwsza pionizacja ;-) więc wtedy idzie się pod ten prysznic z jakąś asystą.

Hm, więc to by znaczyło że warto mieć jakiś podkład lub chociaż jedną podpaskę żeby zamontować już po samym porodzie. W moim przypadku te wielkie podpaski poporodowe wcale nie były potrzebne - mi wystarczyła by zwykła wkładka. Najlepiej jednak po prostu położyć sobie podkład na łóżku ....wtedy szpitalne " wietrzymy krocze dziewczynki" najlepiej funkcjonuje.

Dziewczyny, kolejna kwestia 😃 czas zacząć pakować torbę do porodu. No i tutaj pytanie - pakujecie jedna duża dla siebie i dziecka czy dwie oddzielne? Plus czy są to zwykle torby podróżne czy walizka? 🙃
Ja będę pakować jedną zwykłą. Ogólnie planuje zabrać jak najmniej rzeczy. W razie czego mi dowiozą jak czegoś zabraknie :)

2. skarpetki
3. klapeczki pod prysznic, ręcznik, może jakiś płyn do higieny intymnej i szampon (na pierwszy prysznic po porodzie, ale pewnie są i takie dziewczyny co chcą myć głowę jeszcze w trakcie porodu;-))

2 koszule wystarczą ?

Dziewczyny jakiej firmy kupiłyście kosmetyki dla malucha. Ja dopiero się biorę za kompletowanie wyprawki to moje pierwsze dziecko i nie mam pojęcia co potrzeba.

Pewnie wszystko zależy od tego o której godzinie urodzisz. Ja urodziłam o 6 rano i z tego co pamiętam to przebrałam się tylko w czystą piżamę i poszłam spać. Wydaje mi się że poszłam pod prysznic dopiero jak wszyscy odespaliśmy poród (ja dziecko i mąż). To jest też na ogół taka pierwsza pionizacja ;-) więc wtedy idzie się pod ten prysznic z jakąś asystą.
2 koszule wystarczą ?
Napisałam pod kątem torby do porodu. To co później będzie Ci potrzebne to ktoś dowiezie. Ja siedziałam ponad tydzień że względu na bilurbine u Młodego 🤒
Na stronie szpitala w którym chce rodzić, piszą że już po 2 dniach wypisują jeżeli wyniki są ok
A ile będziesz potrzebować później to kwestia indywidualna.

Próbowałam ponownie zapisać się do szkoły rodzenia i okazało się że znów nie ma miejsc.... A następna grupa rusza dopiero 20 marca....Więc chyba znów pójdę rodzic bez szkoły rodzenia 😌

Fatalnie się dziś czuje. Cały dzień leżę a i tak mi niedobrze. Mam wrażenie że " zaraz" zacznę rodzić.
Od 2 dni mam jakąś wzmożoną produkcję wydzieliny, aż się zaczęłam zastanawiać czy to nie wody się sączą. Boli mnie głowa, mam mdłości boli brzuch jakby na biegunkę, dziecko dziwnie skacze i ciągle długie na dole, boli mnie też brzuch przy pepku ( pisaliście o tym pewnie z tydzień temu) a do tego taka zgaga piecze 😭
.... Normalnie jakby stan błogosławiony 🙈

reklama
Dziewczyny jakiej firmy kupiłyście kosmetyki dla malucha. Ja dopiero się biorę za kompletowanie wyprawki to moje pierwsze dziecko i nie mam pojęcia co potrzeba.
Przejrzyj trochę wcześniejsze wpisy.... Pisalyśmy z jakieś 3 tygodnie temu o kosmetykach

Ostatnia edycja:
Do góry