Nie, bo to moja pierwsza ciąża. Ale rozmawiałam z koleżanka pracująca w Zusie i powiedziała, ze oni rzadko juz jesli w ogóle robią kontrole, bo i tak pózniej w sądzie przegrywają z ciężarnymi. Czasem kobiety robią takie przekręty z tymi zwolnieniami i ZUS nic nie moze zrobic. Oczywiście jak ktoś sie boi kontroli to ja nie zapewnię, ze jej na pewno nigdy mieć nie bedzie...Miałaś kiedyś kontrolę zus?
reklama
Agunia1401
Moderator
Moja znajoma miała raz kontrolę z Zusu była w 3 miesiącu I ma chorobowym, nie było jej w dom mi I odrazu problem ze skoro ma z powody częstych wymiotów i osłabienia, to czemu w domu nie siedzi, akurat miała szczęście że była z młodsza córka u lekarza, więc wystarczył telefon nie musiała się wstawiać na wyjaśnienie
Olirenza
Aktywna w BB
Z L4 w ciąży jest duży problem, bo oficjalnie nawet na chodzonym nie można za bardzo nigdzie wyjść jeśli boimy się kontroli, które są co raz częstsze.. Odpadają tak samo wszelkie zajęcia dla kobiet jak joga czy pływanie [emoji58] Bo nawet mając codziennie paragon z piekarni za chleb niewiele to da jeśli kontrola wpadnie o 16.30 a na paragonie będzie widniało, że chleb kupiony o 11.15. Później nerwówka i tłumaczenie się żeby nie odebrali zasiłku
Agunia1401
Moderator
Super many bardzo podobnie, gratulacjeJa juz po, wszystko super
CRl prawie 7 cm i do tego dlugaśne nogi
Wszystkie narządy są prawidlowie, dzidziuś rozwija się książkowo wg OM 12+5, z usg 13+1 powiedział żeby się nie sugerować za bardzo jego opinią ale wg niego to dziewczynka Zobacz załącznik 1017793
Patrycja35
Fanka BB :)
Super!!!Ja juz po, wszystko super
CRl prawie 7 cm i do tego dlugaśne nogi
Wszystkie narządy są prawidlowie, dzidziuś rozwija się książkowo wg OM 12+5, z usg 13+1 powiedział żeby się nie sugerować za bardzo jego opinią ale wg niego to dziewczynka Zobacz załącznik 1017793
Ja nie kwestionuje tych kontroli. Mogą być i trudno przewidzieć kiedy. Z drugiej strony moja znajoma od 5 lat siedzi w domu i w każdej z 3 ciąż była na l4 cały okres. Ani razu u niej kontroli nie bylo, ale może dlatego, że jest pracownicą ZUSuMoja znajoma miała raz kontrolę z Zusu była w 3 miesiącu I ma chorobowym, nie było jej w dom mi I odrazu problem ze skoro ma z powody częstych wymiotów i osłabienia, to czemu w domu nie siedzi, akurat miała szczęście że była z młodsza córka u lekarza, więc wystarczył telefon nie musiała się wstawiać na wyjaśnienie
Z tego co ja wiem, jak się ciężarna sądzi o zasiłek, bo ZUS chce zabrać, to nie ma praktycznie przypadku, w którym sąd nie stanąłby po stronie ciężarnej. Mimo wszystko, to my jestesmy uprzywilejowane z uwagi na ciąże. Znam przypadek kobiety, która została fikcyjnie zatrudniona ma miesiąc w fimie znajomego na 20 tys i po miesiącu poszła na L4. ZUS nie mógł nic zrobić, zasiłek wypłacał....Z L4 w ciąży jest duży problem, bo oficjalnie nawet na chodzonym nie można za bardzo nigdzie wyjść jeśli boimy się kontroli, które są co raz częstsze.. Odpadają tak samo wszelkie zajęcia dla kobiet jak joga czy pływanie [emoji58] Bo nawet mając codziennie paragon z piekarni za chleb niewiele to da jeśli kontrola wpadnie o 16.30 a na paragonie będzie widniało, że chleb kupiony o 11.15. Później nerwówka i tłumaczenie się żeby nie odebrali zasiłku
BalbinaKwiat
Moja znajoma też miała "koleżankę" w zusie. I na ironię losu to ona ją skontrolowała Akurat nie chodziło o ciążę, ale miała później dużo problemów z tłumaczeniem się. W ciąży są to niepotrzebne nerwy i dość upokarzające tłumaczyć się ze swoich "dolegliwości i spraw organizmu".Nie, bo to moja pierwsza ciąża. Ale rozmawiałam z koleżanka pracująca w Zusie i powiedziała, ze oni rzadko juz jesli w ogóle robią kontrole, bo i tak pózniej w sądzie przegrywają z ciężarnymi. Czasem kobiety robią takie przekręty z tymi zwolnieniami i ZUS nic nie moze zrobic. Oczywiście jak ktoś sie boi kontroli to ja nie zapewnię, ze jej na pewno nigdy mieć nie bedzie...
reklama
BalbinaKwiat
Wyobrażasz sobie latanie z brzuchem po sądach, nerwy i stres... bo to jest moim zdaniem okrucieństwo dla kobiety ciężarnej. Niby nas prawo chroni.. ale moja przełożona zaproponowała mi takie warunki pracy (dodam że niezgodne z normami) że wpadłam w panikę i zwątpiłam we wszystkie instytucje. Jak dla mnie jako że to moja pierwsza ciąża to był cios i zderzenie z rzeczywistością. Okazało się, że to co powinno mi się należeć - ochrona - nie jest wcale tak łatwo osiągalne. Najważniejsze dla pracodawcy są jego korzyści...Z tego co ja wiem, jak się ciężarna sądzi o zasiłek, bo ZUS chce zabrać, to nie ma praktycznie przypadku, w którym sąd nie stanąłby po stronie ciężarnej. Mimo wszystko, to my jestesmy uprzywilejowane z uwagi na ciąże. Znam przypadek kobiety, która została fikcyjnie zatrudniona ma miesiąc w fimie znajomego na 20 tys i po miesiącu poszła na L4. ZUS nie mógł nic zrobić, zasiłek wypłacał....