reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Dziewczyny ja też po wizycie dzisiaj. 9 i 1 wg usg. Pęcherzyk ciążowy 44.84 mm co odpowiada 10 +5. Pęcherzyk zoltkowaty 5.92 mm. Nie przejmowałam się za duża wielkością wcześniej bo 2 tygodnie temu na usg też był za duzy o ponad tydzień. Ale mój lekarz pracuje w szpitalu i powiedział mi dIsiaj żebym po 2 wrześniu dzwoniła to zapisze mnie do szpitala na test Pappa. Nic nie komentował dzisiaj wyników. Myślałam że może zapisał mnie bo mam jedno poronienie za sobą ale teraz już zglupialam. Mam 24 lata

reklama
Wiek ciąży Pęcherzyk ciążowy CRL
7 tydzień 1 dzień 19 mm 7 mm
7 tydzień 2 dzień 21 mm 8 mm
7 tydzień 3 dzień 22 mm 9 mm
7 tydzień 4 dzień 23 mm 10 mm
7 tydzień 5 dzień 24 mm 11 mm
7 tydzień 6 dzień 25 mm 12 mm
U mnie w 7 i5 jest 23.5mm crl...kazdy inaczej..nie ma co sie sugerować tabelkami

Tak wyprzedzając czas, ktoś myślał nad przechowaniem komórek macierzystych z krwi pepowinojej
My z mężem zdecydowaliśmy się na bankowanie krwi i sznura pepowiny rok temu przy pierwszym porodzie. Wyszło dużo tych komórek więc teraz już nie będziemy przy drugim dziecku bankowac. Mogą one być użyte dla rodzeństwa i rodziców w razie potrzeby. W PBKM :-)

U mnie w 7 i5 jest 23.5mm crl...kazdy inaczej..nie ma co sie sugerować tabelkami
To że każdy inaczej to raczej tak nie może być, bo każde dziecko do pewnego etapy rozwija się tak samo. I do danego wzrostu dziecka jest przypisany odpowiedni wiek. U mnie w 18,49 odpowiadało 8+2 innej z dziewczyn co tu pisała w 8+0 był 17mm więc przez te 2 dni różnicy też by miał koło 19mm. Więc są to pomiary bardzo podobne. Więc dziwne że u ciebie w 7+5 wyszło 23,5mm. Ja nie mówię że te tabele co podałam są prawidłowe ale nie może być tak zeu ciebie 23mm to 7+5 a u mnie 18,49 to 8+2.

Ostatnia edycja:
To że każdy inaczej to raczej tak nie może być, bo każde dziecko do pewnego etapy rozwija się tak samo. I do danego wzrostu dziecka jest przypisany odpowiednią wielkość. U mnie w 18,49 odpowiadało 8+2 innej z dziewczyn co tu pisała w 8+0 był 17mm więc przez te 2 dni różnicy też by miał koło 19mm. Więc są to pomiary bardzo podobne. Więc dziwne że u ciebie w 7+5 wyszło 23,5mm. Ja nie mówię że te tabele co podałam są prawidłowe ale nie może być tak zeu ciebie 23mm to 7+5 a u mnie 18,49 to 8+2.
Zresztą nie zagłębiam się już w ten temat bo zaraz będzie że znowu jakieś spory. Każdy ma lekarza więc niech się dopytuje czy jest wszystko ok żeby później głową była spokojna.

My z mężem zdecydowaliśmy się na bankowanie krwi i sznura pepowiny rok temu przy pierwszym porodzie. Wyszło dużo tych komórek więc teraz już nie będziemy przy drugim dziecku bankowac. Mogą one być użyte dla rodzeństwa i rodziców w razie potrzeby. W PBKM :-)
Oby to były pieniądze wyrzucone w błoto :) jak tak czytałam to dużo mogą pomóc, juz nie mówię o ratowaniu życia ale w chorobach cywilizacyjnych np cukrzyca.

Ja sie pomyliłam mam 4 dni do przodu. Mam dziś 10+1. Ciąża zjada mi umysł ;p
I dziś miałam usg dopochwowo ale większość brzez brzuch ;) jestem mega szczupła także było wszystko widać.

Dziewczyny ja też po wizycie dzisiaj. 9 i 1 wg usg. Pęcherzyk ciążowy 44.84 mm co odpowiada 10 +5. Pęcherzyk zoltkowaty 5.92 mm. Nie przejmowałam się za duża wielkością wcześniej bo 2 tygodnie temu na usg też był za duzy o ponad tydzień. Ale mój lekarz pracuje w szpitalu i powiedział mi dIsiaj żebym po 2 wrześniu dzwoniła to zapisze mnie do szpitala na test Pappa. Nic nie komentował dzisiaj wyników. Myślałam że może zapisał mnie bo mam jedno poronienie za sobą ale teraz już zglupialam. Mam 24 lata
Ja mam 30 lat i też mi dał skierowanie na prenatalne i Pappa. W poprzedniej ciąży też było tak samo. Myślę że to normalne rutynowe badanie wg niektorych lekarzy. Zrobic nie zaszkodzi :-)

Do 10tc chyba każda ciąża rozwija się tak samo długość crl odpowiada dokładnie określonemu dniu i tygodniu ciąży. Rozbieżności powstają później.
Nie wiem na ile te tabelki zawierają faktyczne dane ale ba pewno jeśli tak, ze płody maja określona długość. Na tej podstawie przecież lekarz określa termin porodu z usg. Potem nie jest już w stanie tego zrobić gdy rosną indywidualnie.

reklama
Do góry