reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Usunęła?? Nie wierze co czytam...

Myślałam, ze każda z nas ma prawo do własnego zdania.
Tak, ja na pewno wzięłabym taka możliwość pod rozwagę. Jest to legalne a trisomia jest do tego wskazaniem. Każda kobieta ma prawo do podjęcia takiej decyzji i nie powinna być za nie oceniania. Nie mam 100% pewności bo nie byłam w takiej sytuacji i dziennie proszę Boga o to, żeby się w niej nie znaleźć. Ale cieszę się, ze w razie takiej ewentualności mam wybór.

reklama
Madziula mogłaś się przecież zdecydować na amniopunkcję wtedy nie byłoby stresu. Prawda jest jednak taka, ze pappa + usg to 90% zawsze jest granica błędu ale to oznacza, ze 9 na 10 kobiet z wynikiem dodatnim urodzi chore dziecko.
Dużo tez zależy od tego, po co tak naprawdę kobieta chce wiedzieć. Ja chce bo chyba bym taka ciąże usunęła stad moja panika. I zastanawiam się poważnie nad harmony już teraz. Im bliżej daty usg tym bardziej nerwowa jestem.
Tylko ja nie brałam pod uwagę usunięcia, raczej przygotowywalam się do ewentualnego wychowania chorego dziecka. Dużo wtedy czytałam o ZD, to są wyjątkowe i cudowne dzieci, chociaż z pewnymi ograniczeniami.
Oczywiście namawiali mnie na amnio nie wiem jak to teraz wygląda ale 8 lat temu badanie wiązało się mimo wszystko z ryzykiem poronienia i nie brałam go w ogóle pod uwagę.

Tylko ja nie brałam pod uwagę usunięcia, raczej przygotowywalam się do ewentualnego wychowania chorego dziecka. Dużo wtedy czytałam o ZD, to są wyjątkowe i cudowne dzieci, chociaż z pewnymi ograniczeniami.
Oczywiście namawiali mnie na amnio nie wiem jak to teraz wygląda ale 8 lat temu badanie wiązało się mimo wszystko z ryzykiem poronienia i nie brałam go w ogóle pod uwagę.

W takim razie rozumiem decyzje.
Wiem, ze są wyjątkowe i cudowne dla ich rodziców na pewno. Jednak nie każdy jest w stanie się z tym pogodzić i podołać temu wyzwaniu.
Teraz amnio w zdrowej ciąży to ryzyko 1:1000 czyli nieduże. Wykonywane w dobrym gabinecie minimalizuje ryzyko poronienia praktycznie do 0.

Dla mnie tez podjecie decyzji o aborcji ze wzgledu na chorobe dziecka zawsze bylo szokujace. Ale im jestem starsza tym bardziej sie nad tym wszystkim zastanawiam. Chyba nikt nie wie jakby sie zachowal, gdyby to jego poinformowano, ze na 99,9% dziecko urodzi sie z powazna wada. Sama informacja to juz tragedia dla rodzicow i kazdy ma nadzieje, ze nigdy nie bedzie musial stawac przed takim wyborem. Niestety spotkalo to osobe, ktora znam. Pochodzi ona z katolickiej rodziny i takie zawsze wyznawala wartosci, dlatego rozwazala opcje wychowania chorego dziecka. Jej partner nawet nie chcial o tym myslec. No i same sie pewnie domyslicie jak to sie skonczylo.

Hurra, wybraliśmy już wózek z TŻ! Jeszcze nie kupujemy, bo mamy na razie inne wydatki (najpierw dokończyć kilka rzeczy w mieszkaniu) ale jaram się, bo tak jak byłam jeszcze dwa tygodnie temu zielona jak wiosenna łąka, tak teraz wiem, co mi odpowiada :D. Faktycznie, najlepiej oglądać na żywo, zobaczyć jak się prowadzi, czy wygodnie się go podnosi, wygodnie wyciąga malucha itp.
Ale teraz mamy z TŻ zboczenie bo obydwoje oglądamy się za każdym rodzicem z wózkiem i rozpoznajemy już większość modeli [emoji23][emoji23][emoji23][emoji3590]

Pokaz ten wozek

Hej dziewczyny.Bylam dzisiaj na USG.wg OM ciąża 9 tyg i 2 dni.Widoczny pęcherzyk z echem zarodka, wg USG to 6 tydz i 6 dni.Brak akcji serca zarodka. Jutro jadę na betę do szpitala ,ale ginekolog nie dala mi złudzeń że to koniec ciąży.Uslyszalam to już 2 raz w ciągu 2 lat.Chce Wam życzyć dużo zdrowia i trzymam kciuki żeby Wam się udało.Szczescia dziewczyny!
Bardzo wspolczuje :(

Bo ja wiem czy jest czego zazdrościć haha to frustrujace [emoji23]
Ja odkąd jestem w ciąży mam bardzo, bardzo erotyczne sny. Najgorsze, że jak się budzę to on już w pracy [emoji24]
No ale kiedys ten maz w koncu musi wrocic z pracy ;)
W zeszłej ciąży leczylam zęby normalnie oczywiście moja dentystka została poinformowana o tym fakcie i znieczulenia jakieś nie szkodliwe dostawałam. I teraz zresztą nawet założyłam aparat ortodontyczny ( uwaga za darmo ) [emoji4] U mnie w Irlandi to ciężarne A nawet do ukończenia 1roku dziecka mają dentyste za darmo. Karmiacej plombują biała plombą bo możecie się zdziwić ale tu do tej pory używają tego czegoś srebrnego do plombowania [emoji15] nom żenada [emoji6] Ja skorzystałam bo karmialm.
Bardzo fajnie, ze ciezarne maja opieke stomatologiczna za darmo. W NL mozna zbankrutowac jesli chce sie na powaznie zabrac za poprawe stanu swojego uzebienia :)

reklama
Do góry