reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Marcowe mamy 2020

Witam wszystkie przyszłe mamy ;) bardzo cieszę się że jest takie forum, jestem w Norwegii i to forum będzie dla mnie bardzo pomocne, mam nadzieję ;) w zeszłym tygodniu pojawiły się na teście dwie kreski to moja pierwsza ciąża. Nie wiem dokładnie jak oblicza się ciąże ponieważ jedne kalkulatory pokazują 5t2d lub 6t7d, ostatnia miesiączka 26.05. Mam ból w jajnikach szczególnie w jednym z lewej strony. Ból w podbrzuszu wieczorami i senność ;) będę dzisiaj próbować wymusić badania, lecz w Norwegii są bardzo za natura i wcześniej niż 11 tydzień ciężko wymusić o jakie kolwoek badanie ;(

Miło, że nie tylko Ja na tym forum na obczyźnie obecnie mieszkam w Irlandi Północnej i widzę że podobne podejście u Ciebie mają z badaniami. U mnie wygląda to tak że pierwsza wizyta u gp taki rodzinny lekarz on wysyła wiadomość do kliniki ginekologicznej A od nich dostaje już wtedy list z terminem wizyty A pierwsza wizyta przypada dopiero między 12 a 16 tygodniem nie wcześniej do 12 tygodnia nie ratują ciąż nie robią praktycznie nic..... wiem cos o tym bo mam za soba poronienie w 7t4d zrobili wyedy tylko badanie krwi czy faktycznie jestem.w ciąży nic więcej zmuszona byłam chodzić prywatnie.

reklama
Smutno mi bardzo jak czytam o Waszych poronieniach, ważne, że sie nie poddałyście i trzymam za Nas wszystkie mocno kciuki. Ja mam wizytę dopiero 18.07 wiec jeszcze trochę. W pierwszej ciąży poszłam na zwolnienie w 8 miesiącu, co bylo szaleństwem, ale czułam się naprawdę dobrze. Teraz przy dwulatce nie wiem jak to bedzie :)
Mamy ten sam.dzien pierwszej wizyty który to będzie Twój tydzień?

A jeszcze co do USG to nawet nie wiem co położna powie, kiedy co i jak wszystko dowiem się od niej 11 lipca (czwarte), umawianie na usg też chwilę trwa, oni wysyłają do szpitala w moim imieniu prośbę o usg a szpital listownie wysyła mi termin. Niby nowoczesny kraj a jednak... Wszystkie bóle i choroby Paracetem leczą ;)
Skąd Ja to znam Paracetamol leczy wszystko w Irlandi również

Lekarz rodzinny też to widział i nie powiedział nic ze za mało. Zapytam jeszcze raz na wizycie czy napewno jest ok. Po dwóch poronieniach to nie chce ryzykować.

Zobaczysz jak Ci spadnie po miesiącu.
Sądzę że jak spadnie ledwo co, to on zwiększy Ci dawkę I tak to pewnie będzie.
Ale to jest moja opinia i moje gdybanie. Nie jestem Endokrynologiem, piszę to na podstawie mojego doświadczenia. Jak ja mówiłam że staram się zajść w ciążę to dali mi od razu 50 bo tsh oscylowało Ok 4.
Teraz w ciąży no to tak jak pisałam, zwiększyli o 33% żeby była jeszcze niższa dla bezpieczeństwa.

W pierwszym trymestrze twoja tarczycą jest dość wysoka więc w mojej ocenie mógłby dać ciut wyższą dawkę żeby to TSH po prostu szybciej spadlo, ale może ja się mylę. Jak masz możliwość to skonsultuj się jeszcze z innym Endokrynologiem.

Witam wszystkie mamusie, też bym chciała się z wami przywitać. Termin licząc od ostatniej miesiączki wychodzi na 2.03. Będzie to mój już 4 bobas, więc raczej nie będzie to czad na celebrowanie tego cudownego okresu. Moje dzieci mają 4 lata, 2 lata i ostatnie 10 miesięcy. W planach były tylko 3 maleństwa nad 4 się zastanawialiśmy ale to za jakiś czas a tu życie samo zdecydowało za nas :)
Ale super masz gromadke Wow najmłodsze urodzone we wrześniu? Moja najmłodsza jest z października ma 9 miesięcy ❤

Zobaczysz jak Ci spadnie po miesiącu.
Sądzę że jak spadnie ledwo co, to on zwiększy Ci dawkę I tak to pewnie będzie.
Ale to jest moja opinia i moje gdybanie. Nie jestem Endokrynologiem, piszę to na podstawie mojego doświadczenia. Jak ja mówiłam że staram się zajść w ciążę to dali mi od razu 50 bo tsh oscylowało Ok 4.
Teraz w ciąży no to tak jak pisałam, zwiększyli o 33% żeby była jeszcze niższa dla bezpieczeństwa.

W pierwszym trymestrze twoja tarczycą jest dość wysoka więc w mojej ocenie mógłby dać ciut wyższą dawkę żeby to TSH po prostu szybciej spadlo, ale może ja się mylę. Jak masz możliwość to skonsultuj się jeszcze z innym Endokrynologiem.

Ja poszłam w styczniu do endo z wyniki 3,5 i powiedziałam ze się staram o dziecko to dała mi 25 i połówkę kazała brać wiec roznie lekarze podchodzą do tego

Nie wiem.jak u was dziewczyny ale oprócz dwóch kreseczek na tescie nie odczuwam żadnych objawów nie wiem czy to dobry znak nawet piersi nic A nic nie są tkliwe.....

Dlatego też ciągle nie dowierzam i co dwa dni robię test ciazowy 3 lipca zrobiłam pierwszy który pokazał mi ciaze 2-3 tydzń(To nie było z porannego moczu) to byl 3 dzien po spodziewanej miesiączka dziś kolejny zrobiłam jak na zdjęciu
996778

Ostatnia edycja:
Witam ivve i maka

Super ze dolacxylysvie do nas . Ja tez mam dwóch synów, trzecia ciąża zatrzymana w 8tc6d w styczniu. A teraz to moja 4 . Czekam na wizytę 19 lipca która potwierdzi moje szczęście.

Mała.czarna nadal trzymam mocno kciuki za was ❤

reklama
Do góry