reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Marcowe mamy 2020

ostatnio były krótsze o 2 tyg, teraz o 6 ;/ czasem o 3-4 tyg. Ogólnie mała rośnie w swoim tempie😄
Nie stresuj się na zapas, może rzeczywiście tak jak dziewczyny pisały lekarz niedokładnie oznaczył długość. U mnie na usg według wyliczeń jednego razu waga szacowana małego była 1800g a dwa tygodnie później 1700g więc najprawdopodobniej źle oznaczyła któryś wymiar czy to główki, brzuszka czy kości udowej, obstawiam ostatnie bo była krótsza o prawie 3tyg. Sprzęt do usg też swoje robi...
Gdzieś na opisie usg prenatalnego była jakaś adnotacja, że dokladnosc wymiarow jest uzależniona od przewodności fal

reklama
Hej dziewczyny :)

A orientujecie sie jaka dlugosc nozek ma srednio noworodek ? Mam zmierzona tyllo dlugosc dzidzi od glowy do pupy i zastanawiam sie jaka vedzie duza jak sie urodzi 🥰

@Martynka90 nie stresuj się normalny rzetelny lekarz podaje wymiary i centyle a nie tygodnie, ja np w zeszły wtorek 38+4 Marcelina miała 3700g główka 40+6 brzuszek 37+1 a nóżki 39+6, a w ce tyłach wygląda na to że jest w 95cebtyku uśrednione. Dzieci mają już wymiary indywidualne. Jeżeli dobrze pamiętam jesteście niscy z mężem. Ja np z mężem ja mam 174 a mąż 188, jestem najniższa w domu rodzinnym. Z naszej 3 ja byłam najlżejsza ale najdłuższa z tym że urodziłam się 2 tyg przed terminem a moi bracia w i mieli ponad 4kg... A ja 3900... Genetyka też swoje robi, każdy się rodzi inny ;)

Dziewczyny jak tam dziś u Was? Ja od rana mam ochotę komuś przywalic 😁 ewentualnie się rozplakac i oczywiście dziś mi się przypomina co kto mi kiedyś powiedział i jak tak można i sama się nakrecam negatywnie.

@Werka0913 A jak u Ciebie po porodzie? Jak się czujesz?

@Martynka90 nie stresuj się normalny rzetelny lekarz podaje wymiary i centyle a nie tygodnie, ja np w zeszły wtorek 38+4 Marcelina miała 3700g główka 40+6 brzuszek 37+1 a nóżki 39+6, a w ce tyłach wygląda na to że jest w 95cebtyku uśrednione. Dzieci mają już wymiary indywidualne. Jeżeli dobrze pamiętam jesteście niscy z mężem. Ja np z mężem ja mam 174 a mąż 188, jestem najniższa w domu rodzinnym. Z naszej 3 ja byłam najlżejsza ale najdłuższa z tym że urodziłam się 2 tyg przed terminem a moi bracia w i mieli ponad 4kg... A ja 3900... Genetyka też swoje robi, każdy się rodzi inny ;)
No ja wiem, wiem. Jestem niestety poniżej 1 percentyla :/ mnie tylko zastanawia dlaczego nawet jak zmierzył 62 mm ponad miesiąc temu to po miesiącu wyszło 60mm. :/ i że aż tak się pomylił. No nic już nir marudzę, ale wolalabym żeby moja była w 95 percentylu ;)

Dziewczyny jak tam dziś u Was? Ja od rana mam ochotę komuś przywalic 😁 ewentualnie się rozplakac i oczywiście dziś mi się przypomina co kto mi kiedyś powiedział i jak tak można i sama się nakrecam negatywnie.

Ja mam ochotę z okna wyskoczyć. Tak samo mnie wszystko drażni i mam ochotę tupac ze złości, może to przyspieszy poród haha.

Jest super pomimo ze boli szycie i wyszly mi hemoroidy :p jestesmy jeszcze w szpitalu ponkewaz mala ma zoltaczke . Ja osobiście czuje sie dobrze, czuje jak.opadaja hormony bo juz plakalam 2 razy ze chce juz do domu itd. Ale bardzo sie ciesze ze juz jestem po i mam przytulaka przy sobie

Jest super pomimo ze boli szycie i wyszly mi hemoroidy [emoji14] jestesmy jeszcze w szpitalu ponkewaz mala ma zoltaczke . Ja osobiście czuje sie dobrze, czuje jak.opadaja hormony bo juz plakalam 2 razy ze chce juz do domu itd. Ale bardzo sie ciesze ze juz jestem po i mam przytulaka przy sobie
Jak to dobrze słyszeć takie pozytywne wrazenia kilka dni po porodzie, bo dużo osób jednak straszy że jest masakra:) ja wczoraj odebrałam łóżeczko i wózek i już widzę tam małego jak sobie spi [emoji3][emoji3] jeszcze tylko troszkę.
Dziewczyny jest 1 marca, za miesiąc o tej porze już chyba każda z Nas będzie trzymać swojego przytulaczka.

Jak to dobrze słyszeć takie pozytywne wrazenia kilka dni po porodzie, bo dużo osób jednak straszy że jest masakra:) ja wczoraj odebrałam łóżeczko i wózek i już widzę tam małego jak sobie spi [emoji3][emoji3] jeszcze tylko troszkę.
Dziewczyny jest 1 marca, za miesiąc o tej porze już chyba każda z Nas będzie trzymać swojego przytulaczka.
Powiem tak, moj poród nie byl latwy, najgorsze sa skurcze ale jak juz sie prze to.nic nie czuc serio nic a pozniej to.juz tylko radosc :) i naprawde nie ma czego.sie brać. Mi bardzo pomogla pilka i jak byl skurcz to skakalam na niej a jak nie bylo skirczu to robilam krazenie bioder :) caly porod cos robilam dopiero sie położyłam na parcie. Boli ale szybko sie zapomina:) dla takich małych cudów napawde warto ;)

reklama
@Werka0913 A miałaś znieczulenie? Ja to się obawiam rodzenia m.in dlatego że mam drobna budowe, nawet nadgarstki mam drobne i zastanawiam się czy wogole mam co liczyć na jako tako łatwy poród. Mam nadzieję że mój malutki nie będzie duży :)

Do góry