Witajcie dziewczyny,
ja sie mogę z Wami podzielić przepisem na Fale Dunaju (to moje ulubione ciasto). Nie mam tylko dobrego przepisu na polewę czekoladową....może macie jakiś super przepis??? byłabym wdzięczna....a oto mój przepis:
Fale Dunaju
(blaszka 23 cm x 30 cm – może być troszke większa)
Składniki na ciasto:
1 kostka masła lub margaryny
7 jaj
2 szklanki mąki pszennej (to 300 g)
250 g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 słoiki wiśni z kompotu (bez pestek) – dobrze odsączyć
Składniki na krem:
1 paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego (z cukrem)
1 paczuszka cukru waniliowego
½ litra mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
½ kostki masła lub margaryny
Polewa czekoladowa (kakaowa)- nie mam dobrego przepisu
Przygotowanie ciasta:
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą maślaną. Ubić na sztywno pianę z białek i połączyć z pozostałą masą.
Ciasto rozdzielic na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody, po czym wyłożyć (rozsmarować) na jasną część ciasta. Na wierzchu gęsto rozłożyć wiśnie i piec w temperaturze ok. 180 stopni 40-45 minut.
Połowę mleka zagotować. W drugiej połowie rozrobić budyń z cukrem, cukrem waniliowym i dwiema łyżkami mąki pszennej. Dodać do gotujacego się mleka – ugotować budyń. Po wystygnieciu (schłodzić w lodówce) zmiksować z pół kostki margaryną bądź masłem.
Gdy ciasto ostygnie, rozsmarować na nim masę budyniową, polać polewą czekoladową. Można wstawic na chwile do lodówki.
Smacznego!
ja sie mogę z Wami podzielić przepisem na Fale Dunaju (to moje ulubione ciasto). Nie mam tylko dobrego przepisu na polewę czekoladową....może macie jakiś super przepis??? byłabym wdzięczna....a oto mój przepis:
Fale Dunaju
(blaszka 23 cm x 30 cm – może być troszke większa)
Składniki na ciasto:
1 kostka masła lub margaryny
7 jaj
2 szklanki mąki pszennej (to 300 g)
250 g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 słoiki wiśni z kompotu (bez pestek) – dobrze odsączyć
Składniki na krem:
1 paczka budyniu waniliowego lub śmietankowego (z cukrem)
1 paczuszka cukru waniliowego
½ litra mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
½ kostki masła lub margaryny
Polewa czekoladowa (kakaowa)- nie mam dobrego przepisu
Przygotowanie ciasta:
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą maślaną. Ubić na sztywno pianę z białek i połączyć z pozostałą masą.
Ciasto rozdzielic na 2 części. Jedną część wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody, po czym wyłożyć (rozsmarować) na jasną część ciasta. Na wierzchu gęsto rozłożyć wiśnie i piec w temperaturze ok. 180 stopni 40-45 minut.
Połowę mleka zagotować. W drugiej połowie rozrobić budyń z cukrem, cukrem waniliowym i dwiema łyżkami mąki pszennej. Dodać do gotujacego się mleka – ugotować budyń. Po wystygnieciu (schłodzić w lodówce) zmiksować z pół kostki margaryną bądź masłem.
Gdy ciasto ostygnie, rozsmarować na nim masę budyniową, polać polewą czekoladową. Można wstawic na chwile do lodówki.
Smacznego!