reklama
E
edis
Gość
Jeszce znalazłam foremki na allegro - http://http://www.allegro.pl/item51...ieku_rurek_z_kremem_male_10sztuk.html#gallery
Moje foremki to chyba te średnie. Fajne zdjęcia gotowych rurek na końcu...
Moje foremki to chyba te średnie. Fajne zdjęcia gotowych rurek na końcu...
E
edis
Gość
Dorzucam przepis na przekąskę jaka zrobiła furorę na imprezie sylwestrowej u mnie:
Sekret krasnoludków: - przepis z cincin, link do przepisu: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17188&hl=sekret+krasnoludków
Pieczarki o dużych, ładnych kapeluszach (ilość zależna od ilości osób, którym zamierzamy podać danie, ok. 2-3 na osobę dorosłą)
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
namoczona bułeczka
cebula
jajko
ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
pół łyżeczki kminku
ćwierć łyżeczki kolendry
vegetta lub sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
bułka tarta do panierowania
olej i masło do smażenia
1. Pieczarki myjemy, oddzielamy nóżki. Podgotowujemy w niedużej ilości wody z vegettą, aż zmiękną trochę. (Sprawdzamy to ostrożnie, tak, by nie podziurawić widelcem górnej strony kapeluszy )
2. Nóżki-ogonki pieczarek scieramy na drobnej tarce i podsmażamy na maśle.
3. Przygotowujemy mięso:
mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, wcześniej namoczoną, odciśniętą bułką, drobniutko posiekaną cebulą, kminkiem, kolendrą, łyżeczką musztardy i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodajemy podsmażone ogonki pieczarek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku vegrttą i pieprzem.
4. Mięsem napełniamy przestudzone kapelusze pieczarek. Najpierw szczelnie wypełniamy wnętrze kapelusza, potem pod pieczarką tworzymu zgrabny kotlecik grubości ok. 1 - 1.5 cm.
Stronę z mięsem panierujemy w tartej bułce.
5. Smażymy kotlety na wolnym ogniu, zaczynając od strony "mięsnej"
Następine podsmażamy stronę z pieczarką, aż się apetycznie zrumieni.
Odwracamy znowu na "mięsną" stronę, podlewamy odrobiną bulionu i dusimy pod przykryciem ok. 5 min.
Ja jeszcze dodatkowo przed samym podaniem wstawiłam jeszcze pieczarki do piecyka, posypałam startym żółtym serem i przed wjazdem na stół ozdobiłam kleksami ketchupu. Pychota.
Sekret krasnoludków: - przepis z cincin, link do przepisu: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17188&hl=sekret+krasnoludków
Pieczarki o dużych, ładnych kapeluszach (ilość zależna od ilości osób, którym zamierzamy podać danie, ok. 2-3 na osobę dorosłą)
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
namoczona bułeczka
cebula
jajko
ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
pół łyżeczki kminku
ćwierć łyżeczki kolendry
vegetta lub sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
bułka tarta do panierowania
olej i masło do smażenia
1. Pieczarki myjemy, oddzielamy nóżki. Podgotowujemy w niedużej ilości wody z vegettą, aż zmiękną trochę. (Sprawdzamy to ostrożnie, tak, by nie podziurawić widelcem górnej strony kapeluszy )
2. Nóżki-ogonki pieczarek scieramy na drobnej tarce i podsmażamy na maśle.
3. Przygotowujemy mięso:
mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, wcześniej namoczoną, odciśniętą bułką, drobniutko posiekaną cebulą, kminkiem, kolendrą, łyżeczką musztardy i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodajemy podsmażone ogonki pieczarek. Mieszamy. Doprawiamy do smaku vegrttą i pieprzem.
4. Mięsem napełniamy przestudzone kapelusze pieczarek. Najpierw szczelnie wypełniamy wnętrze kapelusza, potem pod pieczarką tworzymu zgrabny kotlecik grubości ok. 1 - 1.5 cm.
Stronę z mięsem panierujemy w tartej bułce.
5. Smażymy kotlety na wolnym ogniu, zaczynając od strony "mięsnej"
Następine podsmażamy stronę z pieczarką, aż się apetycznie zrumieni.
Odwracamy znowu na "mięsną" stronę, podlewamy odrobiną bulionu i dusimy pod przykryciem ok. 5 min.
Ja jeszcze dodatkowo przed samym podaniem wstawiłam jeszcze pieczarki do piecyka, posypałam startym żółtym serem i przed wjazdem na stół ozdobiłam kleksami ketchupu. Pychota.
Ostatnio edytowane przez moderatora:
E
edis
Gość
Jak obiecałam - wrzucam przepis na tort który upiekłam dla mojego siostrzeńca. Muszę przyznać, że to chyba najlepszy tort jaki zrobiłam do tej pory.
To jest przepis oryginalny z cincin: (link Szwarcwaldzki tort wiśniowy - cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku)
Składniki:
1 biszkopt ciemny
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania śmietan fix
wiśnie kandyzowane lub mrożone bez pestek
200 ml kirschschnapsu (można zastąpić polską wiśniówką)
wiórki czekoladowe
Biszkopt przekroić na trzy placki, śmietanę ubić ze śmietan fix i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować syrop do nasączania biszkoptu: pół szklanki soku wiśniowego zagotować z 0,25 szkl. wody i łyżką cukru. Po ostudzeniu wlać kirschschnaps (ew. wiśniówkę). Nasączyć syropem placek, wyłożyć czwartą część śmietany, a na śmietanę część wiśni, następny placek, potem syrop, śmietana, wiśnie, placek, syrop, cienka warstwa śmietany. Posypać wiórkami z czekolady, pozostałą śmietaną posmarować boki tortu i również posypać czekoladą. Na wierzchu można ozdobić tort bezikami ze śmietany i wiśniami.
Moje modyfikacje to:
Biszkopt:
5 białek ubić ze szczyptą soli,
dodać 3/4 szklanki cukru,
dodać 5 żółtek - ubić wszystko razem
2 budynie czekoladowe wsypać do szklanki, uzupełnić mąką (tortową) do pełnej szklanki,
dodać łyżkę proszku do pieczenia- wsypać delikatnie do ubitych jajek, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać łyżką z ubitymi jajkami.
Piec w tortownicy ok. 30 minut, temp. ok. 190st.
Po przekrojeniu ciasta nie nasączałam go wiśniówką (nie miałam), po prostu dałam pół szkl syropu z wiśni + niepełną szkl wody przegotowanej + kieliszek wódki. Nie gotowałam wody z cukrem tylko do ubijanej kremówki (250ml) dawałam po łyżce cukru pudru.
Wiśnie miałam swoje, po prostu zawsze robię syrop z drylowanych wiśni w słoikach.
To jest przepis oryginalny z cincin: (link Szwarcwaldzki tort wiśniowy - cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku)
Składniki:
1 biszkopt ciemny
750 ml śmietany kremówki
3 opakowania śmietan fix
wiśnie kandyzowane lub mrożone bez pestek
200 ml kirschschnapsu (można zastąpić polską wiśniówką)
wiórki czekoladowe
Biszkopt przekroić na trzy placki, śmietanę ubić ze śmietan fix i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować syrop do nasączania biszkoptu: pół szklanki soku wiśniowego zagotować z 0,25 szkl. wody i łyżką cukru. Po ostudzeniu wlać kirschschnaps (ew. wiśniówkę). Nasączyć syropem placek, wyłożyć czwartą część śmietany, a na śmietanę część wiśni, następny placek, potem syrop, śmietana, wiśnie, placek, syrop, cienka warstwa śmietany. Posypać wiórkami z czekolady, pozostałą śmietaną posmarować boki tortu i również posypać czekoladą. Na wierzchu można ozdobić tort bezikami ze śmietany i wiśniami.
Moje modyfikacje to:
Biszkopt:
5 białek ubić ze szczyptą soli,
dodać 3/4 szklanki cukru,
dodać 5 żółtek - ubić wszystko razem
2 budynie czekoladowe wsypać do szklanki, uzupełnić mąką (tortową) do pełnej szklanki,
dodać łyżkę proszku do pieczenia- wsypać delikatnie do ubitych jajek, dodać łyżeczkę kakao, wymieszać łyżką z ubitymi jajkami.
Piec w tortownicy ok. 30 minut, temp. ok. 190st.
Po przekrojeniu ciasta nie nasączałam go wiśniówką (nie miałam), po prostu dałam pół szkl syropu z wiśni + niepełną szkl wody przegotowanej + kieliszek wódki. Nie gotowałam wody z cukrem tylko do ubijanej kremówki (250ml) dawałam po łyżce cukru pudru.
Wiśnie miałam swoje, po prostu zawsze robię syrop z drylowanych wiśni w słoikach.
Kurde Edis ale mi narobilas ochoty na taki torcik:-):-):-).
Ty to kochana masz sile i rurki i torcik.Jak kiedys tak pieklam co tydzien co innego.Wtedy mieszkalam w PL i bylo nas wiecej rodzice ja i moj brat i jeszcze moj maciek przyjezdzal i zawsze sie zalapal a teraz jestesmy we dwoje i jak cos upieke to czasem reszte wyrzucam bo tez nie zawsze ma czas kto do nas wpasc.
Eeeeedddiiiiisssss az mi slinka cieknie!!!!!!
Ty to kochana masz sile i rurki i torcik.Jak kiedys tak pieklam co tydzien co innego.Wtedy mieszkalam w PL i bylo nas wiecej rodzice ja i moj brat i jeszcze moj maciek przyjezdzal i zawsze sie zalapal a teraz jestesmy we dwoje i jak cos upieke to czasem reszte wyrzucam bo tez nie zawsze ma czas kto do nas wpasc.
Eeeeedddiiiiisssss az mi slinka cieknie!!!!!!

KasiulkaW
Entuzjast(k)a
MAKARON ZE SZPINAKIEM.
-makaron rurki
-mrożony szpinak zmielony
-ser żólty
-ser topiony długi śmietankowy (telewizorek)
-kukurydza z puszki
-1 ząbek czosnku
-sół , pieprz
-łyżeczka masła
Makaron ugotować ,szpinak na patelnie z lyżeczką masła jak jest rozmrożony dodać wyciśnięty czosnek i ser topiony ,sól i pieprz .Serek musi się całkowicie roztopić.
Na ugotowany makaron dajemy przygotowany szpinak na to tarkujemy ser żółty i wkładamy do mikrofali by ser się roztopił ,po wyciągnięciu z mirofali posypujemy kukurydzą z puszki i gotowe .
SMACZNEGO.
-makaron rurki
-mrożony szpinak zmielony
-ser żólty
-ser topiony długi śmietankowy (telewizorek)
-kukurydza z puszki
-1 ząbek czosnku
-sół , pieprz
-łyżeczka masła
Makaron ugotować ,szpinak na patelnie z lyżeczką masła jak jest rozmrożony dodać wyciśnięty czosnek i ser topiony ,sól i pieprz .Serek musi się całkowicie roztopić.
Na ugotowany makaron dajemy przygotowany szpinak na to tarkujemy ser żółty i wkładamy do mikrofali by ser się roztopił ,po wyciągnięciu z mirofali posypujemy kukurydzą z puszki i gotowe .
SMACZNEGO.
Agusia1987
Entuzjast(k)a
- Dołączył(a)
- 6 Listopad 2008
- Postów
- 1 623
no no edis to teraz umie nam wszystkim ochoty narobić na te torty, ciasta :-) a mnie ostatnio tak ciągnie na słodkie, że najchętniej bym poszła teraz zrobić ten tort :-)
Miroslava1979
Szalona Żoneczka ;-)
Agusia, o ile sie nie mylę to jesteś z Żukowa, więc do Wenzla po torcik zasuwaj

reklama
S
Sara27
Gość
Wlasnie,kto ten watek otworzyl?
Ja jak tylko jakis przepis tu przeczytam to robie sprint do lodowki
))
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 12
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 58
- Wyświetleń
- 20 tys
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 190 tys
- Odpowiedzi
- 205
- Wyświetleń
- 42 tys
- Odpowiedzi
- 18
- Wyświetleń
- 11 tys
A
Podziel się: