reklama
E
edis
Gość
No to lećcie po kłódki. Ja chyba dopiero teraz mam porządne zachciewajki. Taką miałam ochotę na kotleciki alla gołąbki, że podjechałam na bazarek po kapustkę. (przepis jak zwykle z cincin), link: Kotlety alla gołąbki - imprezowy hit - cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku:
Kotlety alla gołąbki:
70 dag mięsa mielonego najlepiej wieprzowego (ja dziś robiłam pół na pół wieprzowe i drobiowe),
około 80 dag białej kapusty
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki kaszy manny
2 jaja
sól, pieprz, maga, sos sojowy
2-3 kostki rosołowe (tutaj miałam wczorajszy rosołek)
przecier pomidorowy
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania
Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce lub zsiekana malakserem i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, magę i sos sojowy. Soli nie dużo, bo będzie słony sos. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni. Kotlety powinny urosnąć, teraz należy ostrożnie, żeby się nie poparzyć, zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotowujemy sos, dodajemy przecier, doprawiamy do smaku, mąki rozrabiamy zimną wodą i wlewamy do sosu, zagotowujemy, sos będzie raczej rzadki. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika, gdy sos zacznie bulgotać to znaczy, że danie jest gotowe.
Kotlety alla gołąbki:
70 dag mięsa mielonego najlepiej wieprzowego (ja dziś robiłam pół na pół wieprzowe i drobiowe),
około 80 dag białej kapusty
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki kaszy manny
2 jaja
sól, pieprz, maga, sos sojowy
2-3 kostki rosołowe (tutaj miałam wczorajszy rosołek)
przecier pomidorowy
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania
Do mięsa dodajemy startą na drobnej tarce lub zsiekana malakserem i odciśnięta kapustę, surowy ryż, kasze mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, magę i sos sojowy. Soli nie dużo, bo będzie słony sos. Wszystko wyrabiany, formujemy nieduże, podłużne kotlety, smażymy je na oleju, na dużym ogniu, aż będą bardzo rumiane z obu stron, układamy je w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej ilości wody, aby po zalaniu kotletów były one przykryte. Wstawiamy przykryte naczynie do piekarnika i pieczemy około 50-60 min w 170 stopni. Kotlety powinny urosnąć, teraz należy ostrożnie, żeby się nie poparzyć, zlać sos do rondla. Sosu będzie raczej mało, należy dolać sporo wody, tak aby po wlaniu sosu z powrotem do naczynia przykrył on kotlety. Zagotowujemy sos, dodajemy przecier, doprawiamy do smaku, mąki rozrabiamy zimną wodą i wlewamy do sosu, zagotowujemy, sos będzie raczej rzadki. Zalewamy nim kotlety i wstawiamy na chwilkę do piekarnika, gdy sos zacznie bulgotać to znaczy, że danie jest gotowe.
Dominika81
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 17 Grudzień 2008
- Postów
- 12 122
Edis - przepis wygląda super. Na jutro już mam namoczoną fasolę na fasolkę po bretońsku, ale wypróbuję na pewno
))
M
modroklejka
Gość
wiecie co? ja od kilku dni wsuwam galaretki...z owocami...zrobiłam w małych miseczkach i wcinam az miło...bez bitej smietany której nie znosze...
Sznycle z kurczaka
2 piersi kurczaka
A plastry szynki
przecier pomidorowy
2 lyzki bazyli
kieliszek bialego wina
szklanka smietany
tarty ser 2 lyzki oliwy
lyzka soku z cytryny
Umyte i osuszone piersi podzielic na pol i delikatnie rozbic tluczkiem, natrzec sola i pieprzem,skropic sokiem z cytryny,obtoczyc w mace i usmazyc na oliwie.
Zaroodporny polmisek wysmarowac maslem i wylozyc sznyclami.
Na patelni leciutko przesmazyc szynke.Na kazdym sznyclu ulozyc plaster szynki.
Zeszklic na patelni cebule,dodac przecier pomodorowy i wino,zagotowac.Zalac sznycle,posypac bazylia i dusic pod przykryciem 10-15min na niewielkim ogniu.
Smietane wymieszac ztartym serem zalac sznycle wstawic na 5-7min do nagrzanego piekarnika.
Zapiec.
Sa bardzo pyszne w smaku troszke kwasne ale z tartymi buraczkami komponuja sie swietnie.
2 piersi kurczaka
A plastry szynki
przecier pomidorowy
2 lyzki bazyli
kieliszek bialego wina
szklanka smietany
tarty ser 2 lyzki oliwy
lyzka soku z cytryny
Umyte i osuszone piersi podzielic na pol i delikatnie rozbic tluczkiem, natrzec sola i pieprzem,skropic sokiem z cytryny,obtoczyc w mace i usmazyc na oliwie.
Zaroodporny polmisek wysmarowac maslem i wylozyc sznyclami.
Na patelni leciutko przesmazyc szynke.Na kazdym sznyclu ulozyc plaster szynki.
Zeszklic na patelni cebule,dodac przecier pomodorowy i wino,zagotowac.Zalac sznycle,posypac bazylia i dusic pod przykryciem 10-15min na niewielkim ogniu.
Smietane wymieszac ztartym serem zalac sznycle wstawic na 5-7min do nagrzanego piekarnika.
Zapiec.
Sa bardzo pyszne w smaku troszke kwasne ale z tartymi buraczkami komponuja sie swietnie.
Orgazm
10 dkg rodzynek
20 dkg orzechow wloskich
20 dkg orzechow laskowych
20 dkg migdalow
5 jaj
25 dkg kokosu
20 dkg cukru
2 lyzki smietany
1 kostka masla (palma,kasia)
3 lyzki cukru pudru
duzy jogurt naturalny
gorzka czekolada
lyzka zelatyny
1/2 szkl wodki
1.Bakalie pokroic dzien wczesniej i zalac wodka na noc.
2.Ubic bialka z cukrem dodac kokos i smietane i piec okolo 20min.
3.Ucieramy maslo z 2,3 lyzeczkami cukru pudru i zoltkami,dodajemy bakalie i wykladamy na ciasto.
4.Ubijamy jogurt naturalny,dodajemy zelatynerozpuszczona w 1/4 szkl goracej wody,cukier puder oraz starta gorzka czekolade,wykladamy na mase.
Wkladamy do lodowki na okolo 2godziny.
10 dkg rodzynek
20 dkg orzechow wloskich
20 dkg orzechow laskowych
20 dkg migdalow
5 jaj
25 dkg kokosu
20 dkg cukru
2 lyzki smietany
1 kostka masla (palma,kasia)
3 lyzki cukru pudru
duzy jogurt naturalny
gorzka czekolada
lyzka zelatyny
1/2 szkl wodki
1.Bakalie pokroic dzien wczesniej i zalac wodka na noc.
2.Ubic bialka z cukrem dodac kokos i smietane i piec okolo 20min.
3.Ucieramy maslo z 2,3 lyzeczkami cukru pudru i zoltkami,dodajemy bakalie i wykladamy na ciasto.
4.Ubijamy jogurt naturalny,dodajemy zelatynerozpuszczona w 1/4 szkl goracej wody,cukier puder oraz starta gorzka czekolade,wykladamy na mase.
Wkladamy do lodowki na okolo 2godziny.
S
Sara27
Gość
O kurcze ale finezja kulinarna mmmmm pycha
Ja po obiedzie wlasnie,po ...kluseczkach leniwych
Agusia1987
Entuzjast(k)a
- Dołączył(a)
- 6 Listopad 2008
- Postów
- 1 623
Miroslava ojj u Wenzla są smaczne torty ;-) ale niestety to nie jest to samo co samemu zrobiony ;-)
reklama
Golabki na szybko
1.puszka koncentratu pomidorowego
1.papryka czerwona(ja nie dodalam bo nie mialam)
500 g miesa mielonego
500 g kapusty
180 g kaszy manny (dalam torebke ryzu,bo manny nie mialam)
bulka tarta
jarzynka
2 jajka
2 cebule
lisc laurowy,tymianek,sol,pieprz
Kapuste poszatkowac,lekko osolic i wycisnac.
Dodac mieso mielone,ryz,wbic jaja,dodac jarzynke i pieprz.
Obtoczyc w bulce tartej i obsmazyc.
SOS
Posiekana cebule podsmazyc,dodac koncentrat,zalac woda,dodac paptryke,lisc
laurowy,doprawic tymiankiem,jarzynka i pieprzem.
Po upieczeniu golabki przelozyc do garnka,zalac sosem i dusic pod przykryciem 20-30min.
1.puszka koncentratu pomidorowego
1.papryka czerwona(ja nie dodalam bo nie mialam)
500 g miesa mielonego
500 g kapusty
180 g kaszy manny (dalam torebke ryzu,bo manny nie mialam)
bulka tarta
jarzynka
2 jajka
2 cebule
lisc laurowy,tymianek,sol,pieprz
Kapuste poszatkowac,lekko osolic i wycisnac.
Dodac mieso mielone,ryz,wbic jaja,dodac jarzynke i pieprz.
Obtoczyc w bulce tartej i obsmazyc.
SOS
Posiekana cebule podsmazyc,dodac koncentrat,zalac woda,dodac paptryke,lisc
laurowy,doprawic tymiankiem,jarzynka i pieprzem.
Po upieczeniu golabki przelozyc do garnka,zalac sosem i dusic pod przykryciem 20-30min.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 12
- Wyświetleń
- 4 tys
- Odpowiedzi
- 58
- Wyświetleń
- 20 tys
- Odpowiedzi
- 11
- Wyświetleń
- 190 tys
- Odpowiedzi
- 205
- Wyświetleń
- 42 tys
- Odpowiedzi
- 18
- Wyświetleń
- 11 tys
A
Podziel się: