reklama
lilija
Fanka BB :)
Truskawaaa a co to jest gestoza?Witam nowe dziewczyny
co do terminu to ja 1szej ciazy mialam na 12 lutego a urodziłam 10 stycznia, czyli miesiac wczesniej z powodu silnej gestozy, teraz tez lekarz mowi, ze bede to miec, mam nadzieje, ze przynajmniej do tego 35-36 tc uda sie donosic
lilija ja mam badania aktualne, bo wszystkie mialam robione do in vitro, normalnie mnie tak przeswietlili na chyba wszystkie choroby swiatawiec teraz tylko krew i mocz, chyba ze lekarz znow mi cos wymysli
![]()
A więc zapłodnienie in vitro? Super, tym bardziej gratuluje!!
gosiak_ przy najbliższym spotkaniu . Ogólnie przyjmuje,że około 3 miesiaca
MangoWawa
No właśnie dziewczyny, kiedy mówicie najbliższym?
Na razie wie mój narzeczony i siostra, w weekend powiem mamie, a z reszta rodziny chce się wstrzymać... może po 12 tygodniu
Agnieszka91
Witam wszystkie nowe marcowe mamy. U nas najbliżsi czyli rodzice i rodzeństwo dowiedzieli się w 5tc.
Co do wizyty to mam prywatnie 9 sierpnia. Na ostatniej wizycie (6t1d) serduszka jeszcze nie widziałam. I zastanawiam się czy iść 26 lipca na NFZ do tego samego lekarza co prywatnie chodze prowadzić ciążę. Na wizytę na nfz zapisałam się prawie 3 miesiące temu bo takie do niego kolejki. A teraz coś czuję że przyczepila się jakaś infekcja( piecze trochę przy robieniu siusiu). Dziewczyny co myślicie iść na tą wizytę na NFZ czy umówić się wcześniej prywatnie?
Co do wizyty to mam prywatnie 9 sierpnia. Na ostatniej wizycie (6t1d) serduszka jeszcze nie widziałam. I zastanawiam się czy iść 26 lipca na NFZ do tego samego lekarza co prywatnie chodze prowadzić ciążę. Na wizytę na nfz zapisałam się prawie 3 miesiące temu bo takie do niego kolejki. A teraz coś czuję że przyczepila się jakaś infekcja( piecze trochę przy robieniu siusiu). Dziewczyny co myślicie iść na tą wizytę na NFZ czy umówić się wcześniej prywatnie?
D
Deleted member 134305
Gość
Lilija gestoza to zatrucie ciazowe, objawia sie wysokim cisnieniem, obrzękami i białkomoczem, jedynym lekarstwem jest rozwiązanie ciazy, inaczej moze sie to bardzo zle skonczyc dla mamy (rzucawka) i dla dziecka (odklejenie łozyska). Tez nie wiedziałam o czyms takim dopóki samej mnie to nie spotkało.
Gosiak my pewnie po nastepnym usg czyli na początku 10 tygodnia, ale tylko rodzicom, reszta rodziny/znajomych gdzies po 12-13 tc, najlepiej po prenatalnych.
Gosiak my pewnie po nastepnym usg czyli na początku 10 tygodnia, ale tylko rodzicom, reszta rodziny/znajomych gdzies po 12-13 tc, najlepiej po prenatalnych.
madziek
listopadówka 2009 :)
lilija
Pewnie żebym poszła na tą nfz, no chyba że infekcja cie niepokoiWitam wszystkie nowe marcowe mamy. U nas najbliżsi czyli rodzice i rodzeństwo dowiedzieli się w 5tc.
madziek
listopadówka 2009 :)
Idź jak najszybciej z tym pieczenie do lekarza, bo to może być infekcja. domowymi sposobami herbatka z żurawiny-ale kup ją w zielarskim, bo sklepowe to są raczej smkowe niż zdrowotne i siusiaj często.Witam wszystkie nowe marcowe mamy. U nas najbliżsi czyli rodzice i rodzeństwo dowiedzieli się w 5tc.
lilija
madziek tak, przeziorność , kość nosową itp. U mnie bedzie to juz 12 tydzień.lilija mój obecny lekarz stwierdził, że jeśli przyniosę mu wynik z tokso to drugi raz go nie zrobimy ale jeśli nie to zrobimy. Dokładnie nie pamiętam ale zlecił mi morfologie, mocz, igm, cukier.
Powiedz mi jeszcze prenatalne masz na myśli przezierność karkową?
reklama
Agnieszka91
Pewnie żebym poszła na tą nfz, no chyba że infekcja cie niepokoi
Też właśnie tak myślę żeby iść na tą wizytę na NFZ. A później normalnie prywatnie tego 9 sierpnia. Jedna wizyta więcej nie zaszkodzi. Będąc w pierwszej ciąży też raz czy dwa miałam infekcje a więc mnie tak bardzo nie niepokoi.