reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcowe mamusie 2017

Anik ja się właśnie obawiam trochę bo moja siostra jak urodziła to 3mies mieszkala jeszcze u teściów i mówiła mi że ja wkurzaly rady i uwagi z dupy.. ze jakby zazdrosna o malca była.

Dlatego ja zawsze mówiłam że nie będę mieszkać z tesciami i co.. wjebalam się za przeproszeniem. Bo jak się decydowalismy wynająć od nich dom to ona mówiła że będzie tylko czasem wracać tutaj najczęściej w zimie. No to spoko przecież co za problem.. Nawet jakbym wynajmowala to bym ją przygarnela jakby potrzebowała się przespać tydzień czy dwa.

I na święta miała być tutaj - my w Polsce. Po miała wracać do siebie. Wyszło że my musieliśmy zostać w Uk ze względu na moje łożysko przednie. (Nie mogłam lecieć ) A po świętach ona znalazła pracę z mężem tutaj. I powiedziala że zostaje do kwietnia.. bo co będzie robić w zimie u siebie. Tam pracy nie znajdzie.

Jakbym wiedziała że tak będzie to bym wolała płacić ta sama kasę w trochę gorszych warunkach i być sama sobie. Niż tutaj tyle z nią.. ale mój E uważa że to tylko ten okres jest taki.

Ogólnie ona jest spoko i nigdy się z nią nie klocilam . Ale poprostu ja tak mam że wolę sama wszystko robić sobie. Nie widzę nic w tym złego.

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Jak ciśnie do cyca:D
Ja jeszcze muszę wózek sobie poobczajac, jak sie składa, jak fotelik montować bo złożyliśmy mąż sobie popróbował, a ja najmądrzejsza:) a już nie wiem :) ale mi sie nie chce:/ jeszcze spakowanie torby mi zostało i tez mi sie nie chce :)

Ania pamiętaj ze nie wzrost ma znaczenie przy porodzie, to ze jesteś niska nie znaczy ze nie urodzisz naturalnie.

Ania, 3200-3500 to jest zupełnie normalna waga noworodka, nie wydaje mi się, żeby było trzeba takie dziecko przez cc wyciągać, niezależnie od wzrostu mamy. Ta wizyta u położnej, o której mówisz, nie jest aż taka ważna, spokojnie. Możesz sobie planować wiele, a poród i tak pójdzie swoim torem i czy to obgadasz wcześniej, czy nie, raczej niewiele zmieni ;) A czy pierwszy poród nie idzie za szybko? Różnie bywa. Mój syn się urodził w 37 tygodniu ciąży. Więc to nie tak, że każda pierwsza ciąża musi być przenoszona.

Ja po porodzie będę sama z dwójką dzieci i psem. Mąż na pewno nie będzie miał urlopu. Ba, będzie dobrze, jeżeli w ogóle będzie w domu, bo w ramach pracy dużo wyjeżdża. Trzeba będzie sobie poradzić, trudno. Tak, jak teraz muszę sobie radzić z tym, że sama się czuję jakby mnie walec przejechał i najchętniej nie wychodziłabym z łóżka, a muszę się zająć domem, starszym dzieckiem (też chorym) i jakoś zdalnie z domu też pracą, bo terminy gonią i pewne rzeczy przed porodem muszę pozamykać. Mąż akurat na wyjeździe. I co poradzić...

Właśnie dlatego ja nie narzekam. Jak sobie pomyśle ile niektórzy maja na głowie i dają radę to nie ma co. Albo jak mi tak babcia poopowiada jak to kiedyś było. To można sie nasłuchać i az lepiej sie robi ;)

Ania a ile masz wzrostu? to chyba też od miednicy zależy, czy poród sn jest możliwy.

Moja mamuśka rodziła najmłodszego brata w wieku 43 lat :p Po 20 latach przerwy czyli w sumie jak pierwszy poród :p 57 cm długi, waga 3650. Jak jej wody odeszły to 1,5 godz i był :)

Może nie będzie tak źle, myślmy pozytywnie :)

Ja mam teściów na szczęście 500-600km od siebie :p

Ja ostatnio rozmawiałam z moim ginekologiem właśnie na temat cc przy większej wadze dziecka i powiedział że teoretycznie to od 4,5kg rozważają cesarkę ze względu na wagę. Poniżej tej wagi nie ma wskazania do cc. Wiem że przy moim pierwszym klopsie 4,300kg mierzyli mi miednice w szpitalu takim metalowym dziwnym czymś. Dopiero teraz jak trochę czytałam właśnie o cc ze względu na wagę, to właśnie niby tym mierzą po to żeby sprawdzić czy się zmieści dziecko. Urodziłam sn bioder jakiś szerokich albo bardzo wąskich nie mam. Mam 177cm ale wątpię że od wzrostu zależy czy się dziecko zmieści.

reklama
Ania na 7 cie umówiła bo o ten masaż chodzi.. po terminie ona musi skontrolowac czy normalnie czujesz maluszka jak tak to mi mówila że paniki po terminie nie ma.. 5-8 dni po to ci jakiś jakby masaż robi (u ciebie 5) (o ile dobrze zrozumiałam że masaż??) i wtedy 2 dni czekasz czy ci to pomoże i złapie na rodzenie. Jak nie to znowu ci coś dają i czekają 24h czy ci skurcze podejda. Jak nie to znowu i 24h. Później mechanicznie wody ci przebijaja i też coś dają na skurcze. (Oczywiscie na każdym etapie jak coś nie tak to cc). (Jakoś mi się wydaje że tutaj bardzo czekają na zrobienie cesarki jak jest wszystko normalnie.. w szpitalu babeczka mówiła że 18dni po któraś urodziła - dla mnie szok)

No i jak ci powiedziała że 3.5kg duże dziecko dla ciebie i cc to pewnie tak ci zrobią wtedy. Ale to może nawet lepiej jak masz się męczyć.

Chyba size 1 pampersy są od 2.5kg do 5 więc powinny być dobre. Chyba że micro kupiłaś to na pewno będą za małe jak w terminie rodzisz [emoji12][emoji12] bo nawet małe dzieciaczki terminowe mają raczej nie mniej niz tak 2700.. tak mi się wydaje.

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom
O to chodzi ze jak przygotowywałam przewijak to pare pampersow do torby włożyłam a resztę do takiego koszyka do przewijaka a opakowanie wyrzuciłam, i po prostu nie pamietam. Wiec tak czy tak będę kupować mała paczkę pampersow aby później mój maz nie biegał za pampersami...tylko powiedz mi bo tu ta współlokatorka sie wymądrza żebym pampersow pampersa nie kupowała bo są cienkie i mały będzie przemoczony i ze podobno w pl są lesze jakościowo niż tutaj...

Do góry