reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Marcowe mamusie 2017

W pierwszej ciąży brzuszek się obniża zazwyczaj dość wcześnie i to jeszcze o niczym nie świadczy. Dziecko wcześnie schodzi. W kolejnych ciążach zazwyczaj z kolei obniża się na ostatnią chwilę albo nawet w momencie samej akcji porodowej. Mówię zazwyczaj, bo wiadomo, że zawsze są wyjątki od reguły.

Z karmieniem piersią to warto te pierwsze 2-3 miesiące potraktować jako inwestycję w przyszłość. Tak, będzie ciężko. Tak, będzie bolało. Tak, dziecko będzie czasem wisiało trzy godziny przy piersi, szarpało się, a za 15 minut znowu będzie głodne. Tak, na początku będzie wrażenie, ze w ogóle się od tej piersi nie odczepia. Ale jak się przez to przebrnie to potem jest luksusowo ;) Żadnej logistyki przy wyjściach, żadnego szukania apteki o północy bo się mleko skończyło, żadnego podgrzewania, mieszania, mycia, wyparzania, wszystko na wyciągnięcie ręki. Polecam. My 2 lata korzystaliśmy z tego, co przez pierwsze miesiące sobie z wielkim trudem wypracowaliśmy. Mam nadzieję, że z drugim będzie tak samo.

Uwaga na nosidła. Przede wszystkim muszą byćergonomiczne, tj. nóżki muszą być szeroko, nie mogą dyndać. Wszelkie nosidła typu że dziecko wisi przodem do świata są bardzo niezdrowe. A po drugie nosidło tak naprawdę nadaje się dopiero dla dziecka, które potrafi siedzieć. Wcześniej tylko i wyłącznie chusta.

reklama
Wcześniej to rzeczywiście panikowała, zwłaszcza po tym jednym wypadku itp. Tym bardziej ze to moja pierwsza ciąża, i może troszkę mi uderza do głowy. Ale chciałabym mieć to juz za sobą, bo jednak troszkę to męczące...zobaczymy... będzie co ma być, a teraz muszę na luz wrzucić bo inaczej to mi całkiem odbije

Wszystkozajete kurcze to u mnie będzie za wcześnie z tego artykułu to wynika. No ale co zrobię jak nic nie zrobię [emoji57][emoji57][emoji21] będzie dobrze [emoji108]

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom

Ja mam kilka czapeczek wiec zobaczę jaka pogoda bedzie, bo cieżko stwierdzić w marcu.

Butelki mam, laktatora i sterylizatora nie.

Ania od dawna zalecamy Ci relaks.

My mamy mieć na SR chustonoszenie, ale nie wiem czy dotrwam:/

Ja zakupiłam 2 butelki Philips Avent i Laktator Medela.
Na wyjście zastanawiam się między tymi dwoma kombinezonami, ale chyba zdecyduję się na ten niebieski. A pod to myślę że jakieś body ze spodenkami, albo powiem mojemu, żeby taki komplecik dresowy z domu wziął;)

Ja dzisiaj zdecydowanie przesadzam z pracami domowymi. Od rana mnie wzięło na umycie szafek w kuchni. A do tego robię kolacyjkę urodzinową dla mojego na wieczór i zaczynam już odczuwać przeforsowanie. Czeka mnie jeszcze wyjście na 16 do ginekologa i szybkie zakupy na jutro.

Załączniki

• 15644351_10202425628079129_1378523757_n.jpg
    15644351_10202425628079129_1378523757_n.jpg
    79,7 KB · Wyświetleń: 85
  • qq.jpg
    qq.jpg
    21,1 KB · Wyświetleń: 91
KulkaMM ja to samo czytałam ale o tym żeby dziecko do klatki przykładać dużo po narodzinach. Wystarczyło.

I mnie mała nie chciała byc blisko często próbowałam rozbierać sie do stanika i nosić ja tak zeby czuła moje ciepło i bicie serca ale motala sie jak szalona moze zbyt późno zaczęłam to robić i juz jej nie pasowało.

Agnieszkakala i Ania cieszę się że dolaczylam do tego forum bo widzę że mam podobnie że mnie boli jak cos porobie za dużo i to nie jest kwestia mojego (czy waszego) lewactwa tylko tym że maluszek czuje forsowanie się mamy. (nie mam porównania bo to moja pierwsze ciąża. ) Także mamuśki odpoczywajcie [emoji8]

Agnieszkakala ja ubieram czapeczke cienka, body krótkie i długie cieplejsze i kombinezon na wierzch. Tyle.. w sumie to nie wiem czy tak może być myślałam tak w szpitalu delikatnie żeby mi ktoś podpowiedzial (ktoś coś???)[emoji21][emoji57][emoji57][emoji57] ale pogodę przewiduje na ok. 12stopni. A i tak tylko do samochodu. Jakby było chłodniej to kombinezon jest z kapturkiem więc powinno być wporzadku. Tak mi się wydaje hmm..

Wszystkozajete czytałam o tym ale te womar wydają się w miarę spoko dla mnie.. I mają ten taki kapturek na glowke i sliniaczek odpinany. Ja postawiłam na praktyczność że względu na ten wyjazd.
Jadę sama z torba swoją i maluszka.. bez wózka/fotelika/łóżeczka.. bo wszystko mam po siostrze w Polsce. I ten kapturek właśnie pomaga mieć 2 ręce wolne (chociaż ja i tak zapobiegawczo myślę o torbie na kółkach i na to postawić zwykła żeby jedna rękę mieć wolna w razie W..) umrę ze stresu jak przyjdzie do wyjazdu a tu jeszcze trzeba będzie pampers zmienić przed odlotem dać cyca czy coś. Dla mnie mega logistyczne przedsięwzięcie [emoji23][emoji23][emoji23]

Ogólnie planuje wózek do spacerów używać a nie nosidelko ale wyjdzie w praniu. Po za tym tak z E kupujemy wszystko bo myślimy zostawić sobie te rzeczy które będą przydatne dla następnego potomka więc tak się usprawiedlowiamy że to nie tylko na raz wydatek hehehe[emoji1][emoji1][emoji1]

Dziewczyny czy inwestujecie w butelki, steliryzator i laktator ?

Ja mam butelki x6 bo kupiłam nowe od koleżanki za paczkę pieluch i jeszcze mi dała x3 (ona dostała 40 na babyshower [emoji23][emoji23]) ale z resztą.. nie wiem.. właśnie czy steliryzator trzeba mieć ? Mamy zmywarkę więc chyba ta sama funkcje spełnia.. Aaa.. laktator nie wiem czy będę mieć pokarm.. Co robicie ?

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry