reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy marcowe mówią - wątek o wszystkim

reklama
Witajcie :-)

Jako że sama jestem "panią w przedszkolu" odniosę się do tej sytuacji z mlekiem;-)

Z tego co widzę Kuba to już duży chłopak - nie pamięta, że mu nie wolno mleka, czy tak bardzo lubi, że trzeba go pilnować, żeby nie jadł??

Ja sama mam w grupie dzieci z alergiami i dopóki się nie "nauczyłam" co kto może, a czego nie, to było naprawdę ciężko... Raz jeden chłopiec z alergią, na moich oczach ręką "chwycił" budyń z talerza kolegi i wpychał szybko do buzi... Wiedział, że mu nie wolno, dostał coś innego, ale mimo wszystko nie mógł się powstrzymać.. Zrozumiałabym trzylatka, który jeszcze nie bardzo rozumie, dlaczego nie może, ale 5,6-latka??

mrs_szaya - myślę, że Kuba jest już na tyle dużym chłopcem, że powinniście mu wytłumaczyć, że nie może jeść mleka i dlaczego, i żeby mówił pani, jeśli ona zapomni..

Uwierzcie mi - "pani w przedszkolu" ma bardzo dużo różnych spraw na głowie, nie tylko alergie waszych dzieci ;-) I czasem może zapomnieć ;-)

Ja bym się w każdym bądź razie nie dała "prześwięcić" :-p

Malaga owszem, zdaje sobie sprawe z tego ze panie maja duzo na glowie, ale ta pani od 2 lat wie ze Kuba nie moze mleka i cytrusów nie raz abyt doslownie traktowala zakaz i nie dostawal masła albo wędliny do kanapki bo zawiera białko mleka :-/. i nigdy nie bylo zadnej takiej sytuacji a w piatek nagle jej sie zapomniało. Kuba natomiast owszem jest juz duzym chlopcem i codziennie mu sie tlumaczy zeby uwazal w przedszkolu na mleko i cytrusy i za kazdym razem tlumacze mu ze sie po tym źle czuje i dusi. Ale wlasnie czasem ciezko mu sie powstrzymać jak wszyscy zajadają pyszne płatki z mlekiem ktore on uwielbia a on dostaje kanapke z pastą rybną której nie lubi... (to tak jak ta wojna o budyń)... mysle ze prędko nie bedzie mial kolejnej chwili słabości, szczegolnie ze teraz bedzie przez to chorował troche zanim organizm sie oczyści
:)

a co do Xawka, jak mu dalam nurofen to mu spadla temperatura ale tak do 37, popołudnie i wieczór jakos bez zmian mineły a w nocy od 2 zaczal sie placz i nie mogl usnac i jak zmierzylam mu temperature miał 38.5 :( dalam mu znowu nurofen, ale nie chcial usnac nie mogl sie ulozyc i plakal, mysle ze bolala go glowa. na rekach u M. jako tako bylo nawet gadał sobie i zgrzytał zębami ale spiący był strasznie i dopiero ok 4 fotelik wzielam opatulilam go w gruby kocyk i bujalismy tak na zmiane i jakos pospał do 7:30.
miala ktoras z was takie cos?
-temperatura ponad 38
-pokasływanie-ale ogolnie dobre samopoczucie
??

Wiatam:-)
u nas w nocy jazda z zębami:-( mała budziła się co chwile z płaczem:-( chyba zmienie jej Bobodent na jakiś inny bo widzę że za bardzo jej to nie pomaga:no: a nie chce ją cały czas szprycować Panadolem:no:

Malaga owszem, zdaje sobie sprawe z tego ze panie maja duzo na glowie, ale ta pani od 2 lat wie ze Kuba nie moze mleka i cytrusów nie raz abyt doslownie traktowala zakaz i nie dostawal masła albo wędliny do kanapki bo zawiera białko mleka :-/. i nigdy nie bylo zadnej takiej sytuacji a w piatek nagle jej sie zapomniało. Kuba natomiast owszem jest juz duzym chlopcem i codziennie mu sie tlumaczy zeby uwazal w przedszkolu na mleko i cytrusy i za kazdym razem tlumacze mu ze sie po tym źle czuje i dusi. Ale wlasnie czasem ciezko mu sie powstrzymać jak wszyscy zajadają pyszne płatki z mlekiem ktore on uwielbia a on dostaje kanapke z pastą rybną której nie lubi... (to tak jak ta wojna o budyń)... mysle ze prędko nie bedzie mial kolejnej chwili słabości, szczegolnie ze teraz bedzie przez to chorował troche zanim organizm sie oczyści
:)
A to rozumiem :happy: Ja mam swoją grupę już trzeci rok i dokładnie wiem, co komu wolno, czego nie :happy: Zresztą jedna mama przezornie co jakiś czas przypomina ;-)

Dzieci to są małe cwaniaki :-p Jak im coś nie smakuje, to zaraz mają na to alergię i mi wmawiają :-D Jedna dziewczynka ma ciągle alergię na zupę mleczną, ale na płatki z mlekiem (zwłaszcza czekoladowe płatki :-p) nie ma :-D

roksi - mój synuś dał wczoraj popis, chyba przez zęby - przebudził się koło 23 i nie dał się uśpić.. tzn. usypiał na rękach, ale jak tylko chciałam go odłożyć do łóżeczka to był wrzask, płacz, histeria.. Teraz jest to samo :-( Trzymam go na rękach i bujam... Chyba nic dziś nie zrobię.. Mąż w pracy :dull:

Czyżby tylko jeden ząbek wyszedł tak bezproblemowo?? :rolleyes:

Miłego dnia dziewczyny :-)

roksi - mój synuś dał wczoraj popis, chyba przez zęby - przebudził się koło 23 i nie dał się uśpić.. tzn. usypiał na rękach, ale jak tylko chciałam go odłożyć do łóżeczka to był wrzask, płacz, histeria.. Teraz jest to samo :-( Trzymam go na rękach i bujam... Chyba nic dziś nie zrobię.. Mąż w pracy :dull:

Czyżby tylko jeden ząbek wyszedł tak bezproblemowo?? :rolleyes:
:-)

Witam :tak:
Malaga u mnie jest identycznie. Rośnie 2 ząbek i Madzia w nocy spałaby tylko u mnie na rękach. Ale w dzień na szczęście spokój:tak:

Ja Piotrusia w końcu odłożyłam do łóżeczka, jak już zasnął mocno...

elahar - nie strasz.. ja myślałam, że skoro ten pierwszy bezproblemowo wyszedł to już tak spokojnie będzie...

Cześć.
Co do ząbków, to u nas wyszły 2 na raz i obyło się bez sensacji, poza tym że mały marudził bardziej niż zwykle. Na razie kolejnych zębów nie widać.

Roksi, te żele to tak za bardzo nie pomagają, one są raczej chłodzące niż przeciwbólowe. Może wypróbuj Nurofen, on jest chyba skuteczniejszy niż Panadol i podobno znieczula też miejscowo.

reklama
Cześć.

Roksi, te żele to tak za bardzo nie pomagają, one są raczej chłodzące niż przeciwbólowe. Może wypróbuj Nurofen, on jest chyba skuteczniejszy niż Panadol i podobno znieczula też miejscowo.

Mi z kolei znajome poleciły IBUFEN dla dziecka ale jeszcze nie wypróbowałam. Podobno też jest dobry.
2 dni temu z małą siedział mąż w domu i nie miał żadnych problemów z usypianiem. Odkładał do łóżeczka i od razu usypiała. W sumie 2 razy po 2 godz. A jak ja jestem to nie chce spać . Ledwie godzinkę dzisiaj pospała.:-(

Do góry