reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy majowe 2009

Witajcie Mamusie!
Przepraszam że tak rzadko sie udzielam na tym wątku ale piszecie tak dużo że chodząc do pracy nie mam możliwości wszytkiego nadrobić :zawstydzona/y::zawstydzona/y:
Zwracam sie do Was z pytaniem...
Czy któraś z Was choruje może na MAŁOPŁYTKOWOŚĆ??? Wiem, że już kiedyś sie o to pytałam, ale od tamtego czasu doszło dużo Mamuś i może któraś z Was bedzie miała rozeznanie :sorry2:

Ja mam podejrzenie o małopłytkowość i wczoraj gdy byłam na odziale w szpitalu w którym chce rodzić moja położna mi powiedziała że musze sie liczyć z tym ze nie bede miałą możliwość ze skorzystania ze znieczulenia bo podają je tylko przy poziomie płytek krwi powyżej 100 :zawstydzona/y: Bardzo mnie to martwi bo chciałabym mieć wybór... Hematolodzy nie bardzo chca mnie na razie leczyc wiec jestem w kropce.:zawstydzona/y:
Jesli któras z Was ma podobny problem to dajcie znać...może byc na priv.:sorry2:

Na razie zmykam bo jestem cały czas w pracy i troche mi głupio że się obijam :zawstydzona/y:
Miłego dnia życzę wszytkim Majówkom!:tak:

reklama
Znam pewna dziewczyne, ktora miala jakies problemy z tarczyca, wzrokiem i podczas parcia wyszly jej oczy. Znaczy dostala wytrzeszczu. Ma teraz takie wielkie oczy jak zaba... :(

zasada parcia jest jedna - brode przyciskasz do karku (tarczyca) i zamykasz oczy (wytrzeszcz, czerwone oczy)

słyszę o tym odkąd tylko dowiedziałam się że jestem w ciąży :tak: :-)

Slonkoonline - to fakt, że poród jest dużym obciążeniem dla wzroku..niestety:-(
slonko - ja jestem krótkowidzem -OP [-3,25], OL [-4,0], dno oczu równe adekwatne do wady..(...)
Aga_k_m - wydaje mi się, że nie masz dużej wady..ale nie wiem o co chodzi z dnem oka? Masz z nim dodatkowy problem? Ja mam lekko ponad -2 na oba oka, ale dno oka raczej w porządku..bo pamiętam, że miałam badania i nie kojarzę nic o wadzie dna oka :no: więc raczej nie powinno być źle i chcę poród naturalny.:tak: Moja koleżanka jest po operacji zmniejszenia wady wzroku ale też okulista zalecił CC, potem się z tego zaczął wycofywać..uważając, że nie ma dowodów, że wada sprzed operacji się cofnie.. a skoro już ma wadę -0,5 to może rodzić naturalnie. Ale ostatecznie walczyła o CC i tak też urodziła Krzysia:tak:. W końcu za operację oczu zapłaciła majątek, a zdrowie ma się jedno.. A nie orientujesz się od jakiej wady zalecają CC:confused:
Anula1812 - dzięki za odpowiedź..a wiem, że postów przybywa.. ja przed zatwierdzeniem odpowiedzi odświeżam stronę..patrzę a tu czasem już kilka postów się wytworzyło:-D
W takim razie też pójdę na badanie - w końcu to będzie już ponad 30 tydzień, więc warto wiedzieć co z szyjką.. Bo czytałam też, że samo rozwarcie może się stopniowo robić a kobieta nic nie czuje..i w dniu porodu po zaledwie kilku parciach dzidzia może się już urodzić:szok: a ja chcę zdążyć do szpitala:tak:
To odpoczywaj i nie przemęczaj się..:tak::tak:

Ostatnia edycja:
ja zostalam przeniesiona na inna sale. na taka gdzie mam lazienke osobna a nie ze musialam do lazienki na korytarz latac. tak to czuje sie oki. malo pisze wybaczcie ale dostaje takie leki po ktorych serce mi kolacze i lapetki trzesa wiec ciezko mi pisac. no i wogole skupic sie.

dzięki Joann - wiem że musze leżeć conajmniej do 36 tygodnia a przebadać jest się dobrze choćby z tego względu ze tu ( u ciebie zresztą też podobnie) nie badaja a mierzenie brzuszka jest śmieszne ,mi na dwa dni przed wyjazdem położna twierdziła że mała jest poprzecznie choć ja wyrażnie czuje główke w dole ,plecki ,dupcie i kopniaczki i to nie pierwsza moja ciąża a ona że nie możliwe a póżniej \USG w polsce potwierdziło moje obserwacje ...a by ich pokopało .

Ja już po wizycie u gina i powiem wam ze jestem troche zła nic mi nie powiedzial ani jak dzidzius ulożony ani jaka płeć tyle tylko wiem że mój synek ma 2 kg gdybym nie była wcześniej na 4d to bym do dziś nie wiedziała czy to chłopczyk czy dziewczynka. Na to że czuje sie słabo powiedział hmm ciekawe czemu wyniki takie sobie ale to chyba nie temu nic mi nie powiedzial o wiataminach więc poszłam i poprostu kupiłam je sama. Jak zapytałam czy widać czy chłopczyk to powiedział nie przyglądałem się. W sumie to wydałam tylko kase za nic bo nic szczeg,ólnego sie nie dowiedziałam co jest z tymi lekarzami

Akunia - to Ty lepiej wypoczywaj..a jak masz chwilę i czujesz się na siłach to oczywiście pisz koniecznie:tak: ale generalnie nie przeciążaj organizmu.. Teraz maluszek jest najważniejszy :-)
Cieszę się, że masz teraz salę z łazienką - to ogromne ułatwienie!
Trzymaj się cieplutko:happy:
Anula1812 - uff.. generalnie podoba mi się to, że tak lightowo podchodzą tu do ciąży.. Bo jak widzę ile moje koleżanki w Polsce badań robią..i ile się przy tym stresują..:-( to coraz bardziej uważam, że co ma być to będzie i szkoda nerwów.. Tyle, że moja ciąża przebiega bardzo spokojnie, więc ciekawe jak bym mówiła w razie komplikacji.. Ale fakt faktem, że trochę tu też przeginają bo żeby kobiet nie badać prenatalnie..:crazy:
Fajnie, że masz już dzidzię odwróconą do porodu..chociaż wiem, że może się jeszcze obrócić..ja właśnie mam poprzecznie bo czuję po bokach kopniaczki:-D ale nie rozróżniam gdzie nóżki a gdzie rączki..bo raz z jednej są mocniejsze a raz z drugiej:confused:

Joann to nie jest tak że jakaś ilość dioptrii kwalifikuje do cc, chociaż niektórzy okuliści mówią, że już sama wada ok np -8 jest wskazaniem. Na skierowanie na cc składa się badanie dna oka, ciśnienia w oku, siatkówki, rogówki itp. Generalnie w pierwszej ciąży miałam robiony cały "oczny" komplet badań. I w połowie ciąży było rewelacyjnie ale w 9 miesiącu okazało się że mam zmiany zwyrodnieniowe siatkówki i dodatkowo poleciała wada. Jako że byłam uparta na poród naturalny byłam u 3 okulistów i każdy wypisywał skierowanie na cc (bezwględnie). Tylko jedna okulistka przed badaniem powiedziała że przy mojej wadzie wzroku wskazane jest skrócenie drugiej fazy porodu (czyli kleszcze lub próżnocią żeby zminimalizować parcie) ale po badaniu konieczność cc. Teraz mam -5,5 i -6,75 i czeka mnie badanie okulistyczne w przyszły piątek. Jednak już jestem przygotowana na cc i na pewno teraz nie będę się upierać przy porodzie naturalnym bo chcę zobaczyć swoje dzieci. Poza tym dziewczyny pamiętajcie że cc jest poważną operacją i warto przemyśleć swoją decyzję zanim zdecydujecie się na wyruszenie na podbój okulisty jeśli nie ma wskazania. Poza tym okulista musi wypisać że cc jest bezwględnie konieczna bo potem na oddziale mogą być problemy z jej wykonaniem przy zapisie: poród ew. przez cc.

reklama
Co do boli w kroczu to czasem bol pojawia sie nawet przy lezeniu, jak ruszam nogami. Jak sie dotykam, tak prawie do kosci to nie boli. Jedynie przy ruchu. Tez tak masz? Czasem naprawde nie moge sie ruszac. Boli mniej-wiecej jak kosci przy takiej porzadnej grypie. Czy to aby napewno normalne?
Bo ja glupia zapomnialam zapytac tego lekarza z nerwa!

Slonko - mój ból występuję przeważnie na wieczór, no i jak leże/śpie... W nocy mąż musi mi torować drogę w łóżku abym mogła się zsunąć (ból nie pozwala mi wstać..) ehhh.. Ale widzisz - ja też zapomniałam się zapytać doktorki czy to normalne - za tydzień we wtorek jak będę na szkole rodzenia to podpytam położne:dry:

Do góry