reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy majowe 2009

Ania, foxy fajnie ze piszecie o swoich wymiarach to mnie pociesza ze nie sama tak sie turlam, choc i tak jestem jakies 3 (od ani 4) tyg do tylu jesli chodzi o wiek ciazowy wiec pewnie mnie jeszcze sporo narosnie jak bede na waszym etapie..Tez z doswiadczenia wiem ze od ok 22tyg brzuch nabiera prawdziwego rozpedu.
Kasica co do ruchow to czytalam ze najwazniejsze zeby liczyc ruchy po 30 tyg bo wtedy dzidzia zdecydowanie mniej zaczyna sie ruszac bo coraz ciasniej jej sie robi. No i wtedy trzeba 10 ruchow naliczyc tylko nie pamietam czy w ciagu doby czy godziny:baffled: ech...jakos srednio precyzyjna dzisiaj jestem.......ale napewno doszukasz sie tej informacji na necie, no chyba ze dziewczyny wiedza cos wiecej na ten temat...

reklama
Zbieram sie na wizytę kontrolną do mojego gina. Teściowa odebrała mi wyniki i mówiła że krzywa mi wyszła rewelacynie dobrze:-) morfologia troche spadłano i że nie zauważyła nic niepokojącego w moczu. Zobacze sama i zdam wam oczywiście relacje trzymajcie kciuki za mojego wsydzioszka ,.żeby pozowała ładnie hihi

iwee- na wysokości pępka już 95 ale nie pamiętam ile było przed ciążą ale było szczupła więc pewnie podobnie jak u innych dziewczyn.
Co do miarki to ja mam metrówkę :-) i do miesiąca chyba będe musiała się również przerzucić ma miarkę budowlaną bo brzusio rośnie w olbrzymim tempie:-D
Patusia 44- trzymam kciuki

Witam dziewczyny !Jestem po badaniach morfologia troche spadla ale jest 11,2 ,na szczescie mocz w porzadku a w piatek przeciez trafilam na ostry dyzur bo mnie tak prawa nerka bolala .Jak wynika z moich badan nic zlego sie nie dzieje to kolka nerkowa po prostu jest ucisk macicy i z tad ten silny bol. Zrobilam tez potas magnez i sod wszystko oki. Glukoza na czczo 89 a po obciazeniu 75gram po 2 godz 106 takze ok.

Tez mam problem wlasnie z prawa nera...nie wiadomo co to jest bo lekarz twierdzi ze nie nerka, w kazdym razie tez bylam na ostrym i dalki mi antybiotyk, tyle ze pecherz mnie lekko pobolewa i jak porozmawialam sobie z polozna to powiedziala ze prawdopodobnie gin polozy mnie na oddzial:no:, mam nadzije ze najpierw zrobi jeszcze badania moczu i nie dostane dzisiaj skierowania do szpitala:sorry2::-(

Ja jestem teraz w 28 tyg i brzuch mi wybilo najbardziej wlasnie miedzy 23 a 27 ale jest taki slodki ze sie wogole nim nie przejmuje chociaz czasem troszke przeszkadza przy zakladaniu butow albo schylaniu sie a co do zgagi to ja mam co wieczor pomaga mi szklanka mleka :) Pozdrawiam

Mam wybraną ale nie wiem czy zdąże ją kupić bo tak malo czasu to jest, wszyscy mnie straszą ze nie dam rady ech.. no tak jakoś nam to wyszlo że rok się starałam wreszcie zaplanowaliśmy ślub i odpuściliśmy żeby nie robić sobie komplikacji i w tym samym miesiącu zaszłam w ciąże :) Rozmawiałam z babką która ma tą suknie w sklepie i mówi że ona będzie w rozm 38 a jak coś to będziemy szyć większą albo mniejszą
a tu link do sukni co myślicie? http://www.ti-amo.pl/components/com_virtuemart/shop_image/product/JK_W00198_48903b2849d89.jpg

LADYGAB-no wlasnie pierwsze co to patrza na wyniki moczu ty piszesz ze cie pobolewa pecherz moze to byc jakie zapaleni i po tych antybiotykach moze ci przejdzie zazwyczaj tak jest.Mi zrobili usg nerki i faktycznie powiekszony kanalik miedniczkowy w prawej nerce co oznacza ze przy moich wynikach jest to kolka nerkowa a nie cos bardziej powaznego . TRZYMAM kciuki za dzisiejsza twoja wizyte

Dziewczyny kochane przestancie sie nakrecac liczeniem tych ruchów, poczytajcie ten artykuł:

Nie ma ścisłych parametrów dotyczących liczby ruchów dziecka. Dzieci - tak jak dorośli - mają różne temperamenty, jedne są spokojniejsze, a inne bardziej ruchliwe. Każda matka jest najlepszą specjalistką w dziedzinie ruchów swojego dziecka. Ona zna jego rytm snu i czuwania, wie, kiedy powinno się ruszać i jak mocno.W miarę upływu ciąży ruchy dziecka stają się coraz łagodniejsze, ponieważ ma ono coraz mniej miejsca. Dziecko ma również dwu-, trzygodzinne okresy snu, kiedy nie rusza się wcale. Jeśli jednak mama czuje, że liczba ruchów znacznie się zmniejszyła z dnia na dzień, konieczna jest kontrola zapisu czynności serca dziecka i ewentualnie USG. Zwykle ruchy dziecka odczuwa się kilkadziesiąt razy dziennie. Przyjmuje się, że nawet pod koniec ciąży, kiedy dziecku jest już bardzo ciasno, powinno ich być co najmniej kilkanaście na dobę powinno ich być co najmniej kilkanaście na dobę.

Ruch sprawia dziecku radość
Gimnastyka prenatalna sprawia dziecku wyraźną przyjemność. Ono lubi ćwiczyć, o czym świadczy fakt, że robi to codziennie z niesłabnącym zapałem. Początkowo, w trzecim-czwartym miesiącu ciąży, kiedy jest „nurkiem” kilku-, kilkunastocentymetrowej długości, może swobodnie koziołkować w ciepłych wodach płodowych.
Wykonuje spontanicznie powstające „układy choreograficzne” we własnym basenie (czyli worku owodniowym). Jak dowodzą ostatnie obserwacje dokonane przez specjalistów podglądających życie prenatalne człowieka, ruchy maleństwa są harmonijne i pełne gracji.

Dziecko fika, wierzga i pływa
Dziecko szybko rośnie w łonie mamy i staje się coraz silniejsze, co możesz odczuwać wielokrotnie w ciągu dnia jako energiczne „wiercenie się” czy kopnięcia. Z upływem kolejnych tygodni ma ono coraz mniej miejsca, a około 30. tygodnia ciąży zaczyna mu się robić za ciasno w macicy. Jego ruchy przestają też być amortyzowane przez do niedawna grubą, a teraz coraz cieńszą warstwę wód płodowych. Dlatego niejedna mama, znosząc mocne uderzenia stóp, kolan, łokci, pięści i pupy swojego maleństwa, odnosi wrażenie, że nosi w sobie nie jedno, ale więcej dzieci. Młody tata czuje dumę i radość, gdy w odpowiedzi na głaskanie brzucha żony czy przemawianie do potomka, stopa lub kolano malucha uwypukli się przez ścianę brzucha żony. Te pierwsze "rozmowy" mężczyzny z dzieckiem są bardzo ważne – przygotowują go do podjęcia ojcowskiej roli.
Dziecko i jego ruchy na co one wpływają
Spełniają wiele istotnych zadań w rozwoju młodego organizmu. Oto najważniejsze z nich:
- maluch ćwiczy mięśnie, kości i stawy, przez co wzbogaca repertuar swoich gimnastycznych umiejętności i doskonali sprawność aparatu ruchu;
- gimnastyka jest źródłem przyjemności;
- ruch jest konieczny do rozwoju połączeń i dróg nerwowych, poprawia koordynację nerwowo-mięśniową, służy precyzyjnemu dostrojeniu obu tych układów;
- dziecko ćwiczy zmysł równowagi – sprzyjają temu przewroty, obracanie się, kołysanie w wodnym środowisku;
- wyrabia się zdolność lokalizacji bodźców dotykowych w różnych okolicach ciała dziecka – zmienne ciśnienie wód płodowych podczas gimnastyki powoduje różny nacisk na poszczególne części ciała, obijanie się malucha o ściany macicy dostarcza innego rodzaju wrażeń;
- sprzyja rozwojowi mózgu.

Jak zachęcić dziecko do ruchu
Jeśli chcesz poczuć ruchy swojego dziecka, możesz zachęcić je do gimnastyki. Wypij wieczorem szklankę mleka i zjedz coś słodkiego, np. kanapkę z dżemem. Potem poleż na lewym boku. Po ok. 20 minutach cukier z posiłku dotrze do organizmu dziecka. Świeża porcja energii i późna pora (która dla dziecka w brzuchu mamy często bywa czasem największej aktywności) spowodują, że maluch poczuje ochotę na ćwiczenia. Natomiast jeśli zauważysz, że ruchy dziecka ustały na wiele godzin, skontaktuj się ze swoim lekarzem. Przeprowadzi on badania, które sprawdzą stan malucha i rozwieją Twój niepokój.

reklama
Do góry