reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

Misza, sheepy co do polowkowego to 20/ 21 tydzien wcale nie jest za wczesnie!!! Tu w Anglii wszytkim mamom robia w tym czasie i to jest "odgornie" ustalony termin polowkowych. Nawet ostatnio czytalam ulotke o tym scanie i pisze na niej ze ten scan (usg) inaczej nazywany jest "20-tyg scan". Wiec Misza nie wiem o co temu lekarzowi chodzilo..

reklama
misza - zmień lekarza, ale najpierw podpytaj na jakiego, żebyś znów źle nie trafiła.
Co do usg połówkowego robi się między 20-24 tc , widoczność zależy od posiadanych wód płodowych.
Ja zanim poszłam do lekarza to zrobiłam konkretny wywiad o osobie i sprzęcie, w końcu nie jestem jedyną pacjentką. W moim mieście jak mamuśka chodzi prywatnie do ordynatora oddziału, to ma z głowy poród i nie musi jeszcze specjalnie "kupować" położnej. Przecież od nastawienia lekarza , od jego zainteresowania ciążą i ogólnie nawet od aparycji zależy święty spokój ciężarnej. A spokój w ciągu 9 miesięcy jest najważniejszy !! Byłam dwa razy na usg w tym 3d i nie musiałam się dopytywać . Lekarz tak wykręcił monitor , żebym i ja widziała i cokolwiek robił informował mnie co mierzy, co to jest , jak powinno wyglądać itp. Szkoda, że niektóre z Was nie zaczęły szukać info o lekarzu i jego gabinecie :-( Ale bądźcie dobrej myśli, że wszystko MUSI być w porządku !! :-)

katarzynak83- no wiesz co ja na twoim miejscu jesli lekarz ci dal antybiotyk tzn ze masz cos powazniejszego niz przeziebienie,, wiec ja bym wykupila.. bo gorzej jak sie to co juz masz przeksztalci w cos powazniejszegoo.. oczywiscie kochanie nie chce cie straszyc ale trzeba stosowac sie zgodnie z zaleceniami lekareza,.. juz mi do apteki po te leki...:rofl2:
Tyle, że lekarka dała mi receptę i powiedziała, żeby na razie nie kupować bo jej zdaniem obejdzie się bez antybiotyku bo infekcja jest wirusowa a antybiotyk mam wykupić jeśli mi się nagle pogorszy :baffled::confused::confused::confused: Nie wiem co robić??? Boje sie bardzo tego kaszlu bo aż cały brzuch mnie boli!:szok: No ale czytam że Ty też się tak męczysz wiec może to normalne przy takiej infekcji... sama nie wiem, mam mega mętlik w głowie :confused:

tikanis- widze ze nie tylko ja mecze sie z tym okropnym kaszlem az bola mnie pluca... oj cos okropnego... a mala szaleje w brzuszku jeszcze bardziej...
Kochana, a może Ty masz jakiś sposób na ten kaszel, oszaleje za chwilę!:no:

Misza, bardzo się cieszę, że Dzidziuś jest zdrowy:tak: Tego się trzymaj! Uważam,że to najważniejsze! Co do tego lekarza to ja tez bym sie wkurzyła na niego.... nie wiem co Ci poradzić... w sumie możesz go zmienić żeby mieć większy komfort psychiczny :sorry2: Ja zmieniłam lekarza na początku ciąży ale trochę z innych powodów... Wiem też że sprzęt jest bardzo ważny... ja pierwsze usg robiłam na strsznie badziewnym i totalnie nic nie było widać i tylko się przez to niepotzrebnie stresowałam!

Jeszcze mam link do fajnej stronki o szpitalach w całej Polsce , łącznie z opiniami internautek.
Fundacja Rodzić po Ludzku - szkoły rodzenia, szpitale, poradnie laktacyjne
nie do końca te informacje zgodne z prawdą :-) /chyba do nich napiszę
'mój' szpital w jarocinie:
Do porodu:
Sala z 2 łóżkami, oddzielonymi żaluzjami i 2 sale pojedyncze (odnowione i przytulne – ankieterka). Worek sako, piłka. I okres: można pić, chodzić, brać prysznic. Dla łagodzenia bólu: zmiana pozycji, masaż, prysznic (ord.). II okres: w pozycji leżącej (ord.). Poród rodzinny bez opłat. Osoba towarzysząca: może zostać 2 godz. Tuż po narodzinach dziecko kładzione jest mamie na brzuch na ok. 5 min. Pierwsze karmienie: jeszcze w sali porodowej. Ważenie, mierzenie noworodka w kąciku przy rodzicach. CC w znieczuleniu dolędźwiowym, bez bliskiej osoby. Pierwszy kontakt i karmienie: zaraz po wydobyciu dziecka (ord.).
Po porodzie:
4 sale dla mam z dziećmi, maks. po 5 łóżek, 1 WC i 1 prysznic na 7 łóżek. Mamy są z dziećmi cały czas. Jeśli maluszek leży w oddziale noworodkowym, matka może być z nim, gdy tylko chce. Pielęgnacja niemowląt, zabiegi i badania lekarskie przy mamach. Szpital propaguje naturalne karmienie, pomagając w przystawianiu do piersi i poprzez indywidualne rozmowy (ord.). Dzieci są też dokarmiane mieszanką. Odwiedziny całą dobę, w kąciku odwiedzin (stoliki, krzesła), dziecko można zobaczyć przez chwilę. Nie ma opłat. Planowane oddanie do użytku nowego bloku porodowego i sali do CC. (ord.).

Opłaty:poród w wodzie: Usługi nie ma w ofercie oddziałuporód z osobą towarzyszącą (poród rodzinny): Bez opłatsala pojedyncza do porodu: Bez opłatznieczulenie zewnątrzoponowe: Usługi nie ma w ofercie oddziałuwięc tak:
pierwszy okres, leży się na patologii ciąży, owszem można chodzić po korytarzu gdzie pełno odwiedzających i nie tylko się kręci, jest łazienka z prysznicem bez kabiny, koło drzwi, strach wchodzić bo każdy z korytarza widzi po otwarci drzwi, zresztą na tyle pacjentek na patologii i gienkologi, ciężko trafić na wolny prysznic:dry: żadnego worka sako i piłki nie ma :no:
IIgi okres: przywiązują pasami do fotela porodowego i finał
jak się trafi na wolną salę do porodu rodzinnego, to szczęście :tak: plus że za darmo
1 wc i 1 przysznic na całą salę !!!:angry:nie na 7 łóżek!
i jak widać, ani porodu w wodzie, ani znieczulenia na życzenie w ofercie nie ma
jeszcze ten cytat: "Odwiedziny całą dobę, w kąciku odwiedzin (stoliki, krzesła), dziecko można zobaczyć przez chwilę." nieprawda, bo do 19stej, nie w kąciku a w śluzie, 3 twarde krzesła, nigdy nie ma miejsca a nawet jak jest nie wyobrażam sobie siedzieć na nich z pociętym kroczem... do tego dziecko zostawia się samo na sali, i trzeba biegać patrzeć czy nie płacze.. .ja nie mogłam prawie wcale siedzieć w tej śluzie na odwiedzinach, bo mały płakał i musiałam przy nim być

reklama
Kasia czy dałabyś rade poprawić sie na liście i wpisać pomiędzy sheeppy a Rankingiem by nasza lista stanowiła jedność

Ostatnia edycja:
Do góry