reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

A ja mialam nadzerke w ciazy i to nie mala. Wiem ze u wiekszosci rodzacych on znika po porodzie ale nie u wszystkich. jak bede w lutum w Polsce to pojde do gina i sie zbadam bo tu mnie wysmiali jak poprosilam o badanie :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

A wykonują badanie cytologiczne? Nadżerka nieleczona nie dość że prowadzi do częstych infekcji to może przeistoczyć się w coś poważniejszego! Kurczę! Oszczędności czy taka mentalność narodowa? Zdecydowanie ciężarna "więcej kosztuje" /przepraszam za określenie/ w Polsce. Ja mam III grupę cytologiczną i cytologię 2x w roku + kolposkopię 2x w roku więc wszystko pod kontrolą;-).

reklama
bo tubylcy mają lajcikowe podejście do wielu rzeczy:tak: ja powoli się przyzwyczajam, ale mimo tego nie raz oczęta z orbi mi wychodzą (ze zdumienia oczywiście). szybki przykład - kikut pępowinowy każą przemywać zwykła, przegotowaną wodą (zapomnij o spirytusie) i nie robią tragedii jak noworodkowi zamoczy sie kikutek podczas kąpieli ;-)

W szpitalu na nastepny dzien po urodzeniu mojego synka przyszla polozna i pokazala jak myc malucha i tez mnie to zdziwilo ze moczyli kikut:szok: Jak zapytalam czy mozna moczyc to powiedziala ze tak tylko potem spirytusem zdezynfekowac i zawinac gaza. Prawde mowiac moczylam ( oczywiscie nie specjalnie tak tylko jak troszke sie wody polalo przez przypadek) i wszystko super malemu sie goilo, wiec nie wiem w koncu co jest lepsze :-)

jola - moja Małgosia też robi się taka wymuszaczka, co odłożę do leżaczka, na matę, do łóżeczka to krzyk rozpaczy aż się zanosi, biore na ręce aniołeczek, uśmiech od ucha do ucha. Dzisiaj robiłam obiad jedną ręką bo drugą z wysiłkiem nie lada trzymałam córcię.

A wykonują badanie cytologiczne? Nadżerka nieleczona nie dość że prowadzi do częstych infekcji to może przeistoczyć się w coś poważniejszego! Kurczę! Oszczędności czy taka mentalność narodowa? Zdecydowanie ciężarna "więcej kosztuje" /przepraszam za określenie/ w Polsce. Ja mam III grupę cytologiczną i cytologię 2x w roku + kolposkopię 2x w roku więc wszystko pod kontrolą;-).

Badanie cytologiczne jest dwa razy do roku w uk....tak jak pisala...mieszkam prawie 9 lat w uk...i zawsze przychodzi do mnie list z data kiedy mam sie stawic na badanie....
Nie uwazam ze w uk oszczedzaja na pacjentach ....jakby tak bylo to np. nie bylo by darmowych lekow szczepien, dentysty....

Ja tez sie przyzwyczajam....poprostu tez bylam w szoku jak dziewczyny podczas ciazy pisaly o tych wszystkich badaniach a ja tu nic......no ale narazie sie jeszcze nie zawiodlam....zawsze mi pomagaja w potrzebie i to z usmiechem i zyczliwoscia....:tak:
to tak jak u mnie - tez nie było nigdy problemów z ich strony.
szczerze powiedziawszy to więcej nerwów straciłam i łez wylałam przez durnego polskiego ginekologa:zawstydzona/y::wściekła/y: o którym rzec bym chciała - "w Pl mu się nie udało kariery zrobić to do Irl wyjechał" :crazy: (prywatnie wkurzam sie na maxa jak ktoś tak mówi, no ale z nim to inna bajka ;-) konował zafajdany!!!)

zapomniałam napisać - jola, świetna jest ta foteczka twoich dziewczynek :tak:

a z tego co czytam to w UK jest lepiej jeśli chodzi o opieke medyczną :tak::tak: chyba się przeprowadzę :sorry: jola przygarniesz mnie?? :-)

Jolu nie watpie ze wiekszosc rzeczy w anglii zwiazanych z medycyna jes duzo lepszych niz w polsce. Z tego co sie orientuje w polsce tez sie nie robi usg bioderek tylko jesli cos jest nie tak, a jak ktos chce zrobic to tylko prywatnie.
A o tej krzywicy mowili u mnie na studiach. Studiowalam fizjoterapie .
To zależy jaką umowę ma przychodnia. U mnie jest usg bioderek, dostaję kartkę z wyznaczoną datą a jak przegapię to wtedy płacę. Przy usg bioderek doktor standardowo zrobił usg brzuszka i nerek. Za to moja sąsaidka jest w innej przychodni i miała bezpłatną wizytę u ortopedy, który ewentualnie kieruje na usg.

reklama
Owca....ja nic nie stosowalam na pepuszek....moczylismy normalnie...pieknie odpadly u obu dziewczyn jednej w 5 dobie ..drugiej w 7 dobie.....

Tak jak piszesz ..ja tez zastanawiam sie co jest czasami lepsze....

Bohaciefka..to na fajnego lekarza trafilas....u mnie w rodzinie jest teraz szfagierka w ciazy i lekarz tak jej prowadzil ciaze ze kazal jej brac profilaktycznie nospe w 11 tygodniu.....a pozniej to dzieci sie rodza ze slabym napieciem miesniowym.....
tak ja wkurzal ze po wizytach u niego zdecydowala sie na lekarza prywatbnego....

A zreszta co tu porownywac....jak jest aparatura np. u nas w mojej miejscowosci w Polsce u ginekologa....poprostu porazka....i gdzie te pieniadze ida z tych wszystkich skladek....:tak::tak::tak:

Ja nie bede sie tu wymadrzac o opiece medycznej w uk...kazdy ma inne doswiadczenia.....ja doswiadczylam opieki w obu krajach....i kazdy z nicj ma swoje plusy i minusy.....ale irytuje mnie jak ktos sie wypowiada na temat tego o czym nie ma pojecia....:eek:
( nie pisze tego zlosliwie;-))

Do góry