reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

Ja i moje kolezanki ciezarowki uwazamy ze warto bo mamy wszystko za darmo i wdodatku mamy pierwszenstwo przy rodzeniu bo oprocz programu prowadzimy ciaze w przychodniach przyszpitalnych. no i porod rodzinny za free.

ostatnio jak bylam na usg bylo na izbie przyjec sporo dziewczyn do rodzenia i niestety poszlo 9 z 15 poniewaz te 9 prowadzilo ciaze w przychodzni przyszpitalnej.

Magda a Ty do którego spzitala sie zapisałaś? W ramach tego programu właśnie? Długo czekałaś na 1 wizyte? Masz jakiegoś sprawdzonego lekarza bo ja boje sie zapisywać na ślepo... po tym jak na początku ciąży tak zrobiłam i trafiłam na mega konowała wolałabym uniknąć rozczarowania...
Moze dzis zadzwonie i zorientuje sie ile czeka sie na wizyte ale wlasnie zastanawiam sie do jakiego szpitala...:blink:

reklama
Magda a Ty do którego spzitala sie zapisałaś? W ramach tego programu właśnie? Długo czekałaś na 1 wizyte? Masz jakiegoś sprawdzonego lekarza bo ja boje sie zapisywać na ślepo... po tym jak na początku ciąży tak zrobiłam i trafiłam na mega konowała wolałabym uniknąć rozczarowania...
Moze dzis zadzwonie i zorientuje sie ile czeka sie na wizyte ale wlasnie zastanawiam sie do jakiego szpitala...:blink:

na Madalinskiego. dr Sakiewicz kobitka
super i delikatna. wszystko tlumaczy i sprawia jej to radosc jak sie pytasz ...rozwiewa wszystkie watpliwosci. no i polozna jest fajna co przed kazda wizyta na pomiarki sie lata. Połozna ma na nazwisko Kapitan.
na poierwsza wizyte czekalam miesiac a potem to juz jak wizyta co miesiac to bez problemu. Na usg czekalam niecale 2 tyg. Lekarz tez super od usg.

podaje link do szpitala masz wszytskie informacje.

http://szpitalmadalinskiego.pl/portal/

Ostatnia edycja:
na Madalinskiego. dr Sakiewicz kobitka
super i delikatna. wszystko tlumaczy i sprawia jej to radosc jak sie pytasz ...rozwiewa wszystkie watpliwosci. no i polozna jest fajna co przed kazda wizyta na pomiarki sie lata. Połozna ma na nazwisko Kapitan.
na poierwsza wizyte czekalam miesiac a potem to juz jak wizyta co miesiac to bez problemu. Na usg czekalam niecale 2 tyg. Lekarz tez super od usg.
Mam jeszcze pytanie, może głupie... czy na wizycie nie robi sie usg??? To co robi lekarz na wizycie?:sorry2: Osobno zapisujesz sie do lekarza i osobno na usg??
Magda, a czy masz może tam nr tel pod ktorym mozna sie zapisac? Czy po prostu dzwonisz do przychodni przyszpitalnej? Ja zastanawiałam sie nad Inflancką bo tam jest na stronie sporo o tym programie ale tam tez nie znam zadnego lekarza i nie mam pojecia do ktorego sie zapisac... Na inflancka w sumie bym miala blizej zeby dojechac (na poród ;-) he he)

Mam jeszcze pytanie, może głupie... czy na wizycie nie robi sie usg??? To co robi lekarz na wizycie?:sorry2: Osobno zapisujesz sie do lekarza i osobno na usg??
Magda, a czy masz może tam nr tel pod ktorym mozna sie zapisac? Czy po prostu dzwonisz do przychodni przyszpitalnej? Ja zastanawiałam sie nad Inflancką bo tam jest na stronie sporo o tym programie ale tam tez nie znam zadnego lekarza i nie mam pojecia do ktorego sie zapisac... Na inflancka w sumie bym miala blizej zeby dojechac (na poród ;-) he he)

Kasiu nie robi sie usg co miesiac przy kazdej wizycie. tylko cie bada normalnie sprawdza czy dno macicy jest ok. aha dr sakiewicz nie jest zwolenniczka robienia usg bo kobitka ma ochote popatrzec na groszka. uznaje tylko tylko 4 usg max
prawidlowo usg robi sie:

6–8 tydzień.
Ze względu na jeszcze bardzo małą ciążę badanie wykonywane jest przez pochwę. USG przede wszystkim ma na celu potwierdzenie żywego zarodka (lub zarodków) w macicy. Pozwala również wykluczyć ciążę pozamaciczną.

11–14 tydzień.
To pierwsze bardzo ważne badanie oceniające anatomię płodu. Na początek lekarz na USG zmierzy długość dziecka od czubka głowy do kości ogonowej, dzięki czemu z dużą dokładnością (do 4–7 dni) określi wiek twojej kruszynki. Obejrzy także zarys główki, rączki i nóżki (policzy paluszki), zobaczy żołądek, pęcherz moczowy i serduszko. Aby z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć zespół Downa (oraz nieprawidłowości genetyczne i wady serca), zmierzy przezierność karku, czyli wielkość zbiornika płynu znajdującego się właśnie około 11–14 tygodnia na karku płodu. Uwidoczni także kość nosową, która obok przezierności jest drugim bardzo ważnym markerem zespołu Downa.

18–23 tydzień.
Podczas tego USG można ocenić wszystkie narządy płodu: serce, płuca, żołądek, wątrobę, pęcherzyk żółciowy, nerki, pęcherz moczowy, zobaczyć rączki, nóżki i buzię dziecka, a także obejrzeć wszystkie struktury mózgu oraz kręgosłup. W tym czasie również najczęściej udaje się już dostrzec płeć dziecka.

30–32 tydzień.
Lekarz zmierzy obwód dziecięcej główki, brzuszka i długość kości udowej. Pomiary te pozwalają na wczesne wykrycie wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu. Trudniej już w tym czasie dokładnie obejrzeć organy wewnętrzne i części ciała dziecka ze względu na jego wielkość (dziecko waży zwykle już 1300–1700 gramów). Ocenia się natomiast indeks płynu owodniowego i stopień dojrzałości łożyska (w razie jakichkolwiek wątpliwości rozszerza się badanie o analizę dopplerowską, oceniającą przepływ krwi w naczyniach krwionośnych płodu). Wszystko po to, aby wykluczyć niedożywienie czy niedotlenienie dziecka.

36–38 tydzień.
Ostatnie badanie ma na celu określenie wagi dziecka i sprawdzenie indeksu płynu owodniowego. To właśnie teraz zazwyczaj zapada decyzja o planowanym cesarskim cięciu (np. jeśli dziecko waży ponad 4500 gramów albo ułożony jest nieprawidłowo). Jeśli badanie USG masz za sobą, a chciałabyś dowiedzieć się, jak teraz wygląda i rośnie twoje dziecko, zajrzyj na następną stronę. Tam sprawdzisz, co już potrafi twój ukochany maluch.

Kasiu nie robi sie usg co miesiac przy kazdej wizycie. tylko cie bada normalnie sprawdza czy dno macicy jest ok. aha dr sakiewicz nie jest zwolenniczka robienia usg bo kobitka ma ochote popatrzec na groszka. uznaje tylko tylko 4 usg max
prawidlowo usg robi sie:

6–8 tydzień.
Ze względu na jeszcze bardzo małą ciążę badanie wykonywane jest przez pochwę. USG przede wszystkim ma na celu potwierdzenie żywego zarodka (lub zarodków) w macicy. Pozwala również wykluczyć ciążę pozamaciczną.

11–14 tydzień.
To pierwsze bardzo ważne badanie oceniające anatomię płodu. Na początek lekarz na USG zmierzy długość dziecka od czubka głowy do kości ogonowej, dzięki czemu z dużą dokładnością (do 4–7 dni) określi wiek twojej kruszynki. Obejrzy także zarys główki, rączki i nóżki (policzy paluszki), zobaczy żołądek, pęcherz moczowy i serduszko. Aby z dużym prawdopodobieństwem wykluczyć zespół Downa (oraz nieprawidłowości genetyczne i wady serca), zmierzy przezierność karku, czyli wielkość zbiornika płynu znajdującego się właśnie około 11–14 tygodnia na karku płodu. Uwidoczni także kość nosową, która obok przezierności jest drugim bardzo ważnym markerem zespołu Downa.

18–23 tydzień.
Podczas tego USG można ocenić wszystkie narządy płodu: serce, płuca, żołądek, wątrobę, pęcherzyk żółciowy, nerki, pęcherz moczowy, zobaczyć rączki, nóżki i buzię dziecka, a także obejrzeć wszystkie struktury mózgu oraz kręgosłup. W tym czasie również najczęściej udaje się już dostrzec płeć dziecka.

30–32 tydzień.
Lekarz zmierzy obwód dziecięcej główki, brzuszka i długość kości udowej. Pomiary te pozwalają na wczesne wykrycie wewnątrzmacicznego zahamowania wzrostu płodu. Trudniej już w tym czasie dokładnie obejrzeć organy wewnętrzne i części ciała dziecka ze względu na jego wielkość (dziecko waży zwykle już 1300–1700 gramów). Ocenia się natomiast indeks płynu owodniowego i stopień dojrzałości łożyska (w razie jakichkolwiek wątpliwości rozszerza się badanie o analizę dopplerowską, oceniającą przepływ krwi w naczyniach krwionośnych płodu). Wszystko po to, aby wykluczyć niedożywienie czy niedotlenienie dziecka.

36–38 tydzień.
Ostatnie badanie ma na celu określenie wagi dziecka i sprawdzenie indeksu płynu owodniowego. To właśnie teraz zazwyczaj zapada decyzja o planowanym cesarskim cięciu (np. jeśli dziecko waży ponad 4500 gramów albo ułożony jest nieprawidłowo). Jeśli badanie USG masz za sobą, a chciałabyś dowiedzieć się, jak teraz wygląda i rośnie twoje dziecko, zajrzyj na następną stronę. Tam sprawdzisz, co już potrafi twój ukochany maluch.
Ok dzieki, ja na razie miałam usg na kazdej wizycie bo niestety była konieczność... ale myśle że teraz po tym usg za tydzien bedzie przerwa :tak:
No to teraz za 2 tyg ide jeszcze prywatnie a potem zapisuje sie gdzies do szpitala chociaz troche sie boje...nie lubie zmieniac lekarzy no ale finansowo juz jest ciezko :dry:

No nie zapisałam sie jeszcze do programu zdowie mama i ja... troche sie waham bo wolalabym chodzic do sprawdzonego lekarza, do swojego sie przyzwyczaiłam i przezyje juz 250 za wizyte ale badania krwi chciałabym robić za darmo...
niemożliwe że tak tanio za tokspolazmoze 65?
Weszłam na cennik enel med - wiem że tam nie jest najtaniej ale orientacyjnie -
Cytomegalia IgG - (test ilościowy)70,5Cytomegalia IgM - (test jakościowy)70,5
Toxoplazmoza IgG - (test ilościowy)42Toxoplazmoza IgM - (test jakościowy)42

http://www.enel.pl/oferta/cennik_laboratorium.asp?geo=1

Z tego co pamiętam to za samą toksoplazmoze było 28zł

Z tego co pamiętam to za samą toksoplazmoze było 28zł
Wow! Ale różnica!:szok: 28 a 80 to duża różnica... nie wiem jak oni to liczą :crazy:
A te badania na tokso i cytomegalie to robi sie kilka razy w czasie ciazy??

Spoko, Magda dzieki za info, dzwonie dzis lub w pon wywiedziec sie ile trzeba czekac na przyjecie do tego programu ZMIJ i mam nadzieje ze trafie na fajnego lekarza... w razie czego bede chodzic tylko po skierowania na bezplate badania do tego panstwowego a poza tym na prywatne wizyty do tego mojego profesorka bo jemu jakos tylko wierze i czuje sie spokojniejsza po wizytach u niego...:tak:
No cóż, kasa niezła idzie na ciąże nie ma co, trzeba skorzystac z tych bezpłatnych badań bo w tym mies (listopadzie) dzieki wczorajszym badaniom kupie juz tylko jedzenie... :zawstydzona/y:

hej
szok ile kasy idzie na prywatne badania. Ja chodzę do lekarza państwowo zarówno w pierwszej jak i tej ciąży do tej samej pani doktor zresztą chodzę do niej od lat. Ma też dyżury w szpitalu w którym będę rodziła. Wszystkie badania toxo itp... mam robione bezpłatnie na NFZ.
Fajny macie ten program w Warszawie....
co do bólu podbrzusza to macica się rozpycha kości miednicy też zaczynają nieznacznie się rozchodzić...

reklama
oj dziewczynyale wam wspolczuje!!! ile juz kasy wam idzie na te badania i wogole na same wizyty tylko!!! a to przeciesz dopiero poczatki...
ja w ciazy z Bartusiem chodzilam do jednego lekarza i panstwowo i prywatnie,powiedzialam mu ze niestac mnie zeby chodzic caly czas tylko prywatnie ale jak bede miala kase to wole prywatnie i nie bylo problemu!!! powiedzial ze rozumie i zaprasza tu i tu:))) a teraz to tylko panstwowo bede chodzic bo jak sie dowiadywalam ile kosztuje prywatnie wizyta (150 funtow) to mimo ze mieszkam w irlandii to zwyczajnie mnie na nia nie stac,bo to wychodzi 2500 F za cala ciaze!!!!!
odpuscilam sobie...:( czekam na liscik ze szpitala....
ale co do polski do te wizyty tez wcale nie sa tanie!!! a jak niektore z was kredyty na mieszkania pobraly to ja niewiem z czego to pozniej placic...

Do góry