reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy majowe 2009

a to dziwne...moja gin powiedziała ,ze nie moze mi wystawić dłuzej niż do terminu...:confused:
jak przekrocze termin to wtedy mi dopisze a dowodem na to bedzie kwitek ze szpitala ze urodziłam po terminie

No ja też sie zdziwiłam, bo od razu na całe dwa miesiące dostałam zwolnienie. I to do konca maja!!!przynajmniej nie musze sie martwić, że mi macierzyński za wcześnie zaczną liczyć:-)

reklama
confi tylko tymi zdjeciami potem nikogo nie straszyć... strój oczywiście mało wyjściowy... fryzura też nie, ale Wam się pokazać moge:-D

Załączniki

• DSCF0053.jpg
    DSCF0053.jpg
    35,6 KB · Wyświetleń: 100
  • DSCF0062.jpg
    DSCF0062.jpg
    27,4 KB · Wyświetleń: 96
  • DSCF0083.jpg
    DSCF0083.jpg
    22,8 KB · Wyświetleń: 75
tsarina- wow ale jestes wyluzowana super:-)

ankzoc- znalazlam i okazuje sie ze obydwie mamy racje bo:

Na początek pracodawca płaci przez te pierwsze 33 dni 100% wynagrodzenia, następnie pracodawca - jeśli zatrudnia mniej niż 20 osób, wtedy po 33 dniach świadczenia chorobowe wypłacać będzie ZUS. W tym celu pracodawca przedstawia do ZUSu odpowiednie dokumenty, w których właśnie zaznacza wielkośc pensji przez 12 miesięcy poprzedzających chorobowe.
Pensję wypłaca - dalej pracodawca - jeśli jest w zakładzie zatrudnionych więcej niż 20 osób - to zakład pracy rozlicza to z Zusem.
(Zakład pracy powyżej 20 pracowników ma te same procedury co ZUS, czyli uśredniają wynagrodzenie z 12 miesięcy)

tsarina fajne te fotki az sie buzia usmiecha :-) tyle w Tobie radości na tych zdjeciach
Z tym Macierzyńskim musze zadzwonic do kolezanki która przenosiła 2 tyg i zapytac ja jak to u mnie w zakładzie pracy jest bo sie zakreciłam.
Własnie wróciłam od Gin dał mi zwolnienie do dnia porodu wg OM czyli 26 maja i powiedział ze jak sie nic nie wykluje to mam tego 26 maja do niego przyjsc. Zapisałam sie na ten termin bo mam przeczucie ze tak bedzie.
Ogólnie brzuch wysoko ale powiedzia ze w tydzień mi opadnie :confused: (jasnowidz)
wszystkie wyniki krwi, moczu, USG- idealne:tak:
Szyjka idealnie zamknięta i miekka:tak:
Wszystko Idealne :baffled:.....szkoda ze nie zna daty kiedy urodze.
Wymaz pobrany i czekamy na wyniki.

Confi u mojego gin prywatnie pomaga mu położna z Wojewódzkiego i dzis mi mówiła ze nie ma oblężenia na wanne....

marzena80 ja jestem, ale jestem tak wkur*** że szkoda gadać...
powiedz mi jak U ciebie wygląda sprawa z ZUSem? czy już dostajesz pieniadze z ZUSu za L4?
Ja próbowałąm się czegokolwiek dziś dowiedziec i ***** się dowiedziałam , w ogóle nie wiem o co chodzi...a najgorsze jest to ze jak ktoś coś u mnie w firmie przeoczył to nie dostanę kasy w tym miesiącu w ogóle...kuva co mam jesć tynk ze ściany? szlag mnie trafia po prostu :angry::no::wściekła/y:
A ja myślałam, że już nikogo nie ma i sobie poszłam...:-:)-:)-( A u mnie jest też tak, że dostaję od pracodawcy w termnie wypłaty. I też jedyne różnice wynikają pewnie z ilości dni w miesiącu (w lutym było najmniej), ale te różnice nie są duże.

Marzena widze ze mamy podobnie z terminami tylko za ja wg OM mialam na 2 maja, i potem wg USG na 15 i ostatnie usg na 27( tylko tego terminu nie biore pod uwage bo o ciazy dowiedzialam sie na poczatku wrzesnia, a termin wyszedl z niskiej masy dziecka :baffled: a 10miesiecy w ciazy to chyba cos nie tak:baffled:) martwie sie ta rozpietoscia terminowa bo tak naprawde nie wiadomo kiedy mozna mowic o przenoszeniu ciazy w moim przypadku:baffled: a lozysko sie starzeje itd... a mam cukrzyce wiec nie jest fajnie. Najbardziej to sie smieja ze mnie znajomi ktorym mowie po poprostu ze termin mam na caly maj bo nie chce mi sie kazdemu z osobna tlumaczyc... ehhh
Wydaje mi się, że najbardziej wiarygodny termin to z pierwszego USG. Z OM ja za bardzo nie brałam pod uwagę. To jest dobre dla dziewczyn, które mają idalnie równe cykle.

confi - kurde to w końcu jak te tygodnie ciąży się liczy ? poród jest na:
a) początku 40tc, czy
b) końcu 40tc
niby takie proste ale sprawia trudność....
bo mi się wydaje że na koniec 40tc...ale pewności nie mam :confused:
B. U mnie 2 maj to był ostatni dzień 40 tygodnia.

Tikanis szpital przesyła do zakładu pracy informację a Ty musisz się do pracodawcy udać z aktem urodzenia i musisz napisać oświadczenie czy jest to Twoje pierwsze czy drugie dziecko i chyba (bo nie jestem pewna) podanie o urlop macierzyński. Jeżeli urodzisz po terminie to urlop macierzyński leci Ci od przewidywanego terminu porodu bo lekarz może Ciwystawić L4 tylko do dnia poprzedzającego przewidywany termin porodu. Możesz ok 14 dni trwać w tzw. zawieszeniu bo przecież można urodzić do 2 tyg po terminie. Ile masz dni na zgłoszenie pracodawcy tego nie pamietam.
Ja termin miałam na 2 maja, a L4 mam w tej chwili do 8 maja, bo potem do szpitala jeśli nie urodzę. A ostatnio dzwoniła nawet do mnie kadrowa i mówiła, że jak urodzę to mam dać znać, bo od tego dnia liczy mi sie macierzyński. Można wykorzystać 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego przed porodem, ale nikt nas nie może zmusić do tego, żeby go wcześniej wykorzystać. Jakbym wzięła 2 tygodnie przed terminem to teraz leciałby mi już 3 tydzień macierzyńskiego. I po co mi to? Potem każdy dzień jest na wgę złota...

Malgoss serdeczne gratulacje!!!
A już myślałam, że dziś nikt się nie rozpakuje

Tsarina fajne zdjęcia!

a ja mam dosyć dzisiejszego dnia!! tak bardzo mam twardy i napięty brzuch że już nie mogę :-( :-(
pospałam troszkę, mąż poszedł do pracy, przyszła koleżanka na plotki, "poskakałam" trochę na tej dużej piłce... zaraz idę kapuśniaczek na słodko ugotować :-) (bym jutro obiadek szybciej zrobiła).
no ale z tym brzuchem już nie mogę :baffled: powiedzcie mi czy teraz, w tych późnych miesiącach można brać No-Spę??
bo bym sobie zaaplikowała, tylko nie wiem czy można...... :zawstydzona/y:

reklama
Malgoss moje gratulacje!!!!!!
oczywiście czekamy na foteczki i opowieści. A Tobie życzę szybkiego powrotu do domku

Tsarina - ale ten misiu jest super :-)

Do góry