reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy listopad 2013

Witajcie kochane
U mnie weekend mija na sprzątaniu i mdłościach..No właśnie najlepsze jest to że nie mam ich codziennie a raz na jakiś czas i czasem kończy się zwróceniem wszystkiego;/

Melonowa89
- ja raczej jeśli mi lekarz nie zaleci to nie. Przy pierwszej ciąży ustaliliśmy z mężem że albo każdemu dziecku takie robimy albo żadnemu, żeby potem pretensji nie było. I zostało na tym że odpuszczamy, fajna pamiątka ale jak się planuje więcej niż 2 dzieciaczków to trochę droga. Nie mówię oczywiście o przypadku kiedy takie badanie jest konieczne. ja też już się nie mogę doczekac kiedy się dowiem Kto się tam chowa ;) Mój M też mówi że będzie dziewczynka, ciekawe czy się spradzą ich słowa ;)
Gdynianka1- Jako nauczyciel w przedszkolu, mogę doradzić tak, żeby wejśc z synkiem, chwile z nim pobyć żeby się obył i wyjść w razie czego zostawiając nr. telefonu, by w razie czego wychowawczyni zadzwoniła. Róznie dzieci reagują, jedne nie zauważają w ogóle tego że mama wyszła a nie które to przepłaczą 2h a jak mama przyjdzie to nie chcą iśc. Możesz też chwile na korytarzu poczekać.
senorita- Witaj i się rozgaszczaj ;)
maddlena- ja też takie sny miewam ;/ Raz śnilo mi się że coś mi wyleciało z tamtąd i takie całe we krwi był i schowałam to do kieszeni bo bałam się M pokazać...Ja w pierwszej tak uwazałam strasznie na to co jem teraz troche zmądrzałam, bo jak zobaczyłam jak się je jak się karmi to stwierdziłam że w ciazy to jedyny okres kiedy mogę sobie pozwolić na spełnianie zachcianek. Oczywiscie wszystko z umiarem ;) A wracając jezcze do snów to czytałam że w 1 trymestrze to częste "zjawisko" i wiele mam ma dziwne sny

reklama
natalunia1987 domek wygląda sympatycznie. Kibicuje w takim razie i trzymam kciuki, żeby szło do przodu i bezproblemowo.

W temacie snów wydaje mi się, że kiedyś już pisałam, że w poprzedniej ciąży też miałam bardzo różne/dziwne sny, zresztą jak większość dziewczyn z wątku grudzień2011. wydaje mi się, że takie sny to normalka w ciąży.

Meago a co Ty byś mogła powiedzieć na temat szkodliwości USG?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
natalunia1987 piękny domek :)

my to możemy jak na razie tylko o takim pomarzyć ... ale może kiedyś się uda :-)
kolejny dzień wstaje ok 6 rano a padam o 20 , tez wam sie tak poprzestawiało? :-)

Dzień dobry! Mój organizm też się rozregulował totalnie, wczoraj padłam o 21, dziś o 5 oczy jak pięć złotych i pospane!
Natalunia zyczę powodzenia przy budowie i całej reszcie, też nam się marzy własny domek.
Co do snów to u mnie masakra, ale nie mam takich strasznych jak Wy- przeciwnie moje są baaardzo przyjemne:tak:

Bardzo dziękuję dziewczyny za porady co do pierwszych dni Misia w żłobku, udało mi się przekonac męża, że będzie lepiej dla małego jeśli nie będę z nim siedzieć. Wejdę z nim, chwilkę pobędę, a potem wyjdę. Pierwszego dnia zostawię go na 2h, drugiego na np 4, a w piątek chciałabym na 6h (czyli maksymalną ilość godzin w dniach adaptacyjnych).
Wczoraj byliśmy na zakupach, kupiłam dwie pary ciążowych legginsów i dwie tuniki, z czego jedną po ciąży spokojnie będę mogła nosić jako sukienkę. Dzisiaj jedziemy na dalsze zakupy, muszę kupić sobie buty i może jeszcze z dwie tuniki i jakąś ciążową spódniczkę. Zrezygnowałam z kupna jeansów ciążowych, bo w sumie większość ciąży przypadnie na ciepłe miesiące i legginsy wystarczą. A na koncówkę ciąży mam jeszcze spodnie po pierwszej ciąży. Powiem wam, że nie pamiętam kiedy sobie coś kupiłam do ubrania, bo teraz młody był na pierwszym miejscu i prawie zapomniałam ile radości mogą dać zakupy:-) Cieszyłam się jak małe dziecko:-)

Co do wózka to wczoraj zadzwonił mój ojciec i powiedział, że my mamy tylko znaleźć a on z macochą kupią. Kamień z serca, bo to jednak wydatek;-) Nasza sytuacja rodzinna nie wyglądała różowo jak byłam w ciąży z Misiem i wówczas musieliśmy z mężem liczyć tylko na siebie, a na rodziców mojego m zupełnie nie mamy co liczyć (niestety teksty o teściowych to moja rzeczywistość).

Nie wiem czy usg szkodzi czy też nie, ale jestem w stanie zgodzić się z Megao, we wszystkim powinno się zachować zdrowy umiar. Wierzę swojemu lekarzowi, który w I trymestrze robi tylko jedno usg na pierwszej wizycie, po wejściu w II trymestr robi już co wizytę i nie odważyłabym się nic robić na własną rękę. Fakt w tej ciąży zrobiono mi usg dwa razy, raz na nfz i raz u mojego ginka. Ale naprawdę nic na własną rękę.

Senorita witam w naszym gronie, mam nadzieję, ze na tym forum znajdziesz to czego szukasz:-)

Cześc dziewczyny
Ja już w domku, badania zrobione w szpitalu wyszły bardzo dobrze. Teraz mam się zgłosić na usg 1 początku 14 tygodnia czyli za tydzień w poniedziałek.
Pisałyście o snach , ja tez miałam bardzo drastyczne tak do około 9 tygodnia, a teraz juz mi przeszły. Tez padam koło 20stej a wstaje o 6stej.

Natalunia, super domek i powodzenia w jego budowie, oby szybko Wam poszło.

U mnie dzisiaj piękna pogoda, mąż na dyżurze więc niestety sami z synkiem wybieramy się na spacer, nie wiem czy dam radę dzisiaj cały dzień sama na pełnych obrotach przy synku, bo strasznie jestem zmęczona i nie mam w ogóle energii.
Mam nadzieję, że ten stan już się będzie poprawiał z dnia na dzień
Dobra kochane, spadam się ogarnąć i wyruszamy na spacerek, miłego dnia Wa życzę:-)

Witam dziewczyny,

burza - super, że wszystko w porządku i że już jesteś w domu, miłego dnia :)
Senorita - witamy!

Co do snu, to ja też padam wcześnie, ale wstaję też wcześnie. Ale od kilku dni obserwuje coraz to mniejsze zmęczenie... mam nadzieję, że ta faza już za mną i lada chwila poczuję wieelki przypływ energii! :-D

W Poznaniu dzisiaj piękne słoneczko. Zaraz zbieram się na spacer... i może lody;) A co tam! :-)

reklama
kochane ! uczę się w szkole medycznej na kierunku Elektroradiologii (badania rtg,tomografii,rezonansu , spirometrii ,ekg i usg)

wieć napiszę wam to co ja wiem o USG w ciąży :))

badanie usg jest nieinwazyjne, nie ma złego wpływu na rozwój dziecka ponieważ ultradźwięki wytwarzane przez głowicę <aparat> USG nie jest szkodliwe,nie mylmy ultradźwięków z promieniowaniem ktore jest szkodliwe.

Ultrasonografy diagnostyczne nie wysyłają ultradźwięków w sposób
ciągły lecz robią to pulsacyjnie, w sposób istotny zmniejszając i tak już niewielką dawkę ultradźwięków.
Płód jest w sposób szczególny chroniony przed działaniem ultradźwięków poprzez swoje duże oddalenie od głowicy aparatu
emitującego fale ultradźwiękowe.

aparat wysyła wiązkę ultradźwięków tylko przez około 1/100 czasu jej odbierania. Ponadto dużą część badania wykonuje się na zatrzymanym obrazie, kiedy sonda nie wysyła ultradźwięków.

mam nadzieje ze mniej wiecej rozwiałam wasze wątpliwości i obawy :) nie ma co popadać w paranoje :) ! ja najchętniej ciagle bym podglądała dzidziusia,i nie mogę sie doczekać wizyty.

pozdrawiam serdecznie !!! w słoneczny dzień :*

Do góry