reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusie Lipcowe gotują:)

RACUCHY Z KURCZAKA

Proporcje na 3 piersi (pojedyncze)

3 piersi pokrojone w drobna kostkę, doprawić solą, pieprzem lub jak ktoś lubi Vegetą itp.
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
papryka surowa pokrojona w kostkę
ew pieczarki, pokrojone w plasterki i podduszone
ser żółty, utarty na grubo, dawałam na oko;-)więc nie podam wagi

Wszystko wymieszać i smażyc na rumiano-złoty kolor

reklama
RACUCHY Z KURCZAKA

Proporcje na 3 piersi (pojedyncze)

3 piersi pokrojone w drobna kostkę, doprawić solą, pieprzem lub jak ktoś lubi Vegetą itp.
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
papryka surowa pokrojona w kostkę
ew pieczarki, pokrojone w plasterki i podduszone
ser żółty, utarty na grubo, dawałam na oko;-)więc nie podam wagi

Wszystko wymieszać i smażyc na rumiano-złoty kolor

Ja znam wersje jeszcze z majonezem w srodku. Tez pyszne :)

brzmi super, trzeba wypróbować, tylko w wersji w piekarniku, bo smażone mi "szkodzi" :p

dajcie jakiś przepis na zupę krem... nigdy nie robiłam, a mi się chce

teraz to brokułowa, ewentualnie z mrożonek, gotuję po prostu wywar z warzyw czy jak wolisz mięsny i potem dużą ilość brokułów. Zmiksować, dodać grzanki o gotowe. Ewentualnie wersja jesienna - dyniowo-cukiniowa z pestkami dyni,
Oooo i jeszcze przypomniała mi się zupa z serków topionych, do wywaru dodać serek, wymieszać i np jeszcze troche pomidorów z puszki i grzanki. Pycha

Szarlotka sypana

1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5-1 kostka masła lub margaryny (dla bezmlecznych)
ok 1,5 kg jabłek
cynamon

Suche składniki pomieszać i podzielić na 3 części. Jabłka obrać i utrzeć na grubych oczkach, wg uznania doprawić cynamonem.
Tortownicę (najlepiej, bo ciasto jest miękkie i łatwiej je wyjmować) wysmarować i posypać kaszą manną.
Wysypać na dno jedną porcję składników suchych, potem połowa jabłek, znowu suche, jabłka, ostatnia warstwa suchych. Na wierzch ucieramy na tarce mocno schłodzone masło.
Ja najczęściej zużywam pół kostki, ale można więcej.
Piec w 180 st ok 60 min.

reklama
Do góry