Warzywa z dipem kalafiorowym
Warzywa do wyboru, co kto lubi, u mnie marchewka, kalafior, fasolka szparagowa, ugotować w wodzie bądź na parze. Albo upiec w piekarniku, wtedy są takie trochę słodsze.
Dip kalafiorowy
Kalafior ugotować na parze, ostudzony zmiksować, dodać czosnek, musztardę, sok z cytryne i oliwę, ilości wg uznania, można jeszcze trochę ostrej papryki, sól i pieprz do smaku.
W oryginalnym przepisie dip ten był do takich "bułeczek" ale jeszcze nie próbowałam bo batatów nigdzie nie spotkałam
Może wyszłyby ze zwykłych ziemniaków
Czasem do tych warzyw robię jeszcze taką "polewę"
Rozgrzać na patelni oliwę, dorzucić rozdrobniony czosnek, bazylię, trochę sosu sojowego, dodaję jeszcze kilka łyżek mąki kukurydzianej albo gryczanej (wtedy wygląda to bardziej jak taka zasmażka) i polewam warzywka
SMACZNEGO
POLA
A wracając do rogalików które wrzucałaś wcześniej to na jaki program ustawiłaś wypiekacz do chleba??