reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusie Lipcowe gotują:)

Zasadniczo nie smaze nic od kilku.lat, a jak już to na patelni na oleju rzepakowym, czasem na oliwie z oliwek, jeśli o aromat mi.chodzi. Jajecznice na maśle
 
reklama
Bo wiecie wyczytałam że najzdrowiej jest smażyć:
1. Drób i warzywa na oliwie z oliwek
2. Kotlety ma smalcu.

Ponoć chodzi o to że smalec można najdłużej smażyć bo ma najwyższą temperaturę dymienia i najmniej się wydziela tłuszczów trans.
A olej rzepakowy jest dobry ale na zimno.
Jajecznice na maśle można bo się ją smaży minute a masło szybko się dymi.
 
Ogólnie najzdrowsze do smażenia są tłuszcze które maja w temp pokojowej konsystencje stałą. Np smalec, masło klarowane, olej kokosowy...
 
Ja słyszałam,że oliwa nie nadaje się do smażenia. Polecali olej rzepakowy.
maslo klarowane też jest dobre,

No i słyszałam jeszcze teorię,żeby wieprzowinę smażyć na smalcu, bo z tego samego rodzaju są..
 
reklama
Do góry