reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamusie Lipcowe gotują:)

reklama
pasta do chleba ze słonecznika

Składniki:



  • 150 g pestek słonecznika łuskanych
  • 125 ml soku pomidorowego lub passaty
  • 120 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju ze słonecznika lub oliwy

Przygotowanie:


  1. Pestki płucze na sicie. Zalewam przegotowana zimna woda lub woda mineralna i odstawiam na 3 godziny, aby napęczniały. Odlewam wodę na sicie.
  2. Do malaksera wkładam pestki ze słonecznika, dolewam sok pomidorowy lub passatę, dodaję ksylitom, sól, sok z cytryny i olej. Miksuje kilka minut aż masa stanie się gładka. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i miksuje kilka chwil tak, aby masa się dokładanie wymieszała.
  3. Pastę przekładam w słoiki i trzymam w lodówce.
 
Naleśniki dla tych co na diecie
- 4 czubate łyżki mąki naleśnikowej z Bezglutenu ( z innej nie wychodzi, wypróbowałam sporo)
- ok pół szklanki mleka sojowego
- łyżeczka sody bezglutenowej
- szczypta soli
- troche wody jesli wyjdzie za gęste
- opcjonalnie zmielone siemię lniane, orzechy czy co tam lubimy
smażymy i gotowe.
można zrobic troszke gęsciejsze to wyjdą takie pancakes,
mleko sojowe nadaje pyszny orzechowy posmak.
Smacznego
 
Kurcze Emyly może i szybkie, ale jak się prawie nic z przepisu w domu nie ma, to tak szybko nie idzie :-p;-)
 
CIASTECZKA PIERNIKOWO-MIODOWE:

1 kg mąki
30 dkg cukru
30 dkg miodu
2 jajka
1/2 szkl mleka
1/2 kostki masła
3-4 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika

Wszystko razem zagnieść. Piec 10-12 min w temp ok 180 stopni
Po upieczeniu oczywiście twarde, dlatego po ozdobieniu wkładam do pudełka z 2 kromkami chleba i po 2 dniach są extra ;) Smacznego.
 
Doti - wiem, pewnie głupie pytanie, ale potem te landrynki staja się znów takie twarde?? jak to jeść?? czy tylko w celach ozdobnych??

Wracając do naleśników, to hm w sumie nie wiem czemu szybsze ale zawsze robi się je migiem :) może chodzi też o ilość bo smażę tylko 4 sztuki dla Igora
 
reklama
Do góry