reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

Hej Kwietniówki! Właśnie odkryłam to forum i widzę, że mam spoooooro do przeczytania. Ja rodzę 27 kwietnia. Ale po przedwczesnej akcji skurczowej mam założony pesar, więc może wyjdzie coś ze mnie wcześniej...Pierwsza ciąża i pierwsza córeczka:) Drogie, zanim się wczytam w zaległe tematy, mam pytanie do dziewczyn z Warszawy? Macie już wybraną położną środowiskową? Możecie jakąś polecić? Ponoć powinno się ją wybrać nawet do 20 tygodnia ciąży, więc trochę przespałam temat...Będę wdzięczna za rekomendację. Warto mieć kogoś sprawdzonego. Pozdrawiam i zanurzam się w czytanie!

reklama
Jotemka- zdrówka dla całej rodzinki. Co do pralki ja bym nie naprawiała, teraz już taki sprzęt robią że 4-5 lat zaczyna się sypać. Nasza zmywarka za miesiąc ma koniec gwarancji i właśnie wzywaliśmy serwis bo wody nie grzała. a moja koleżanka pracuje w branży Agd/Rtv mówiła żebym nigdy w życiu nie dała się namówić na przedłużenie gwarancji.

Mika- trzymam kciuki za męża. Mój nie pali od września:tak: ja od sierpnia. Nawet sobie nie wyobrażałam ile kasy szło na fajki. Ja co prawda jak Madziolina paczka na 2-3 dni ale przyznać się muszę że palić lubiłam.

Marcia- trzymam kciuki za pozytywne wieści z banku, a gościa z Allegro podałabym na policję koniecznie nie ma co pobłażać takim gnidom.

Madziolina- super okazja z tymi zakupami. Ja muszę się wybrać do lumpka po jakieś koszule do szpitala. do porodu położna kazała męża t-shirt ale on ma wszystkie pod szyję a ja wolę coś w wycięciem.
Właśnie mam pytanie: czy w Polsce jak się maleństwo już urodzi to kładą je mamie na piersi czy brzuchu?

Ja w tym tygodniu też mam dużo do pozałatwiania i tak się staram porozkładać wszystko żeby mój organizm szoku nie doznał po tygodniach leżenia. Jutro laboratorium póżniej na 11.30 Alan ma testy alergiczne a na ok 13 położna przychodzi. w środę mam nadzieję ginka-zaraz bedę dzwonić czy ma wolny termin, czwartek-lidl bedą tanie okleiny na meble i chce kupić na szafę Antosi bo jest stara i nie pasuje do reszty. Pewnie jeszcze zachaczę o szkołę podst. z zapytaniem o zerówkę dla Alana.
K. był dzisiaj w "naszej" podstawówce- 300 m od domu i się pytał od kiedy zapisy a oni że pani dyrektor jeszcze nie zdecydowała czy zerówki będą w tym roku.:wściekła/y: Nosz k..a ustalają bzdury że 5-latki do zerówki ale zerówki likwidują:no: następna jest już daleko musiałabym go wozić sam. ewentualnie przedszkolna ale tam nie chcę. Wkurzyłam się bo wogóle się tego nie spodziewałam. Już od dawna powtarzam Alanowi że w tym roku pójdzie do tej szkoły a tu klops, pozatym tutaj już by został i kontynuował całą podstawówkę a tak po roku zerówki gdzie indziej znowu przenosiny do innej placówki. niech ktoś pomyśli o tych 5-latkach jaki to stres dla nich. echh się wygadałam

Jotemka, współczuje awarii. Ja też mam zabytek i zastanawiam się ile jeszcze pochodzi. Zrobiłabym tak jak radzą dziewczyny, raty, mniej to odczujecie a gwarancja będzie. Ja dobre opinie słyszałam o Candy ale nie wiem czy będzie coś w tej ładowności
Pralki - Ceny, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD
W nawigatorze po lewej możesz sobie poustawiać interesujące cię parametry i wyskoczy mniej pralek, opinie na euro też są więc będzie jakiś punkt odniesienia.
mika414, mój próbował rzucić i myślałam do 2 tyg.wstecz że nie pali ale znów zaczął:angry: Zdrowie to jego sprawa ale mnie najbardziej złości, że kasy tyle na to idzie. A teraz jak po tygodniu wróciłam do domu to wszystko mi śmierdzi, pewnie kopcił jak lokomotywa jak mnie nie było

Hej Kwietniówki! Właśnie odkryłam to forum i widzę, że mam spoooooro do przeczytania. Ja rodzę 27 kwietnia. Ale po przedwczesnej akcji skurczowej mam założony pesar, więc może wyjdzie coś ze mnie wcześniej...Pierwsza ciąża i pierwsza córeczka:) Drogie, zanim się wczytam w zaległe tematy, mam pytanie do dziewczyn z Warszawy? Macie już wybraną położną środowiskową? Możecie jakąś polecić? Ponoć powinno się ją wybrać nawet do 20 tygodnia ciąży, więc trochę przespałam temat...Będę wdzięczna za rekomendację. Warto mieć kogoś sprawdzonego. Pozdrawiam i zanurzam się w czytanie!

ja tam nawet nie wiedzialam o tym, ze jakas polozna srodowiskowa mam wybrac... ide w srode do szkoly rodzenia i moze tam o tym beda mowic.

Madziolina,
Można wybrać w ramach NFZ, tylko trzeba w przychodni złożyć deklarację. Ona powinna przyjść co najmniej raz po porodzie, żeby zobaczyć jakie warunki ma maluch, a później na Twoje życzenie może przychodzić jeszcze kilka razy, żeby dziecko ważyć i odpowiadać na Twoje wszystkie pytania. Także dowiedz się o to, bo myślę że warto mieć takie wsparcie, zwłaszcza jak trafisz na naprawdę dobrą położną.

Jotemka, mój mąż pracował w EuroAgdRtv to może wieczorem go zbajeruję, żeby popatrzył jakiś sensowny model, bo pamiętam jak zawsze mówił, że to co klientowi wydaje się dobrym sprzętem, rzadko takim jest. I wiem, że przedłużone gwarancje na pewne sprzęty się bardzo opłacają, bo często wymieniają na nowy, nowszy model jeżeli dany już nie jest w sprzedaży.

Co do palenia... najlepszym sposobem na wyjście z nałogu jest ciąża :D Ja jestem najlepszym przykładem ;) tylko ja nie tyle co byłam fizycznie uzależniona, co po prostu lubiłam to :baffled:

Ja położną mam super, nie wybierałam jako tako, bo nie korzystam z usług państwowej przychodni, a trafiła mi się ekstra babka przy lekarzu do którego chodzę :-) nienadgorliwa, ale szczera i konkretna :-)

Kasadka - witaj na forum :-)
Ad położnej to nie mogę się odnieść do warszawy, ale we wrocławiu raczej jest tak, że przychodzi do Ciebie położona z tej przychodzi w której jesteś zarejestrowana. Generalnie rejestrując się pierwszy raz w przychodni od razu deklarowało się 3 rzeczy - kogo wybierasz na rodzinnego, kogo na polozna srodowiskową i jeszcze pielęgnarkę środowiskową. A że zwykle jest jedna położna na przychodnię to wyboru wielkiego nie ma. Co do wizyt to chyba dwie są "obowiązkowe", a z pomocy i porady położnej można korzystać chyba pół roku.

Viltutti- masz racje z tym paleniem, ja tez jestem tego przykladem, ze rzucilam przez ciaze, a tez nie palilam duzo tylko bo lubilam :-)

Dzieki za info o tych poloznych, ale ja i tak sie wstrzymam do szkoly rodzenia :-) to wszytskiego sie dowiem.

Aha, z tego co pamiętam odwiedziny położnej środowiskowej to jest taki standard opieki okołoporodowej, którą obięte są wszystkie matki. W szpitalu po porodzie pytają Cię do jakiej przychodni należysz i tam przesyłają papiery. Jak do przychodni trafi taka informacja to położona kontaktuje się, żeby umówić wizytę. U mnie obejrzała dziecko, szczególnie kikut, udzieliła rad ad pielęgnacji i karmienia piersią (w tym diety) i tyle. Na ważenie ja chodziłam do niej do przychodni (zresztą średnio sobie wyobrażam jak by miała taszczyć ze sobą wagę ;-) )

reklama
Witajcie dziewczynki poniedziałkowo :-)

Ale jestem ciekawa co tam u Was :-) My cały weekend poza domem byliśmy na imprezkach urodzinkowych i teraz pewnie będę miała dużooo do nadrabiania z czytaniem Was :-) więc robię kawkę i siadam do lektury :-p

Do góry