reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

Temat jedzenia dla Nas masakryczny,młoda od jakiś 2tygodni jest cały czas głodna i wyje ciągle.Tyle że woła o banana,bakusia albo słodycze i tyle.
Ma tak silny odruch że musi cały czas coś mielić,jak musi odczekać do następnego posiłku to w tym czasie ssie palca albo gryzie wszystko co jej w ręce wpadnie.Znowu zaczał się horror jedzeniowy.
Dziś zjadła rano miske płatków na mleku,po godzinie kromkę z pasztetem[tylko z tym zje,szynka sery są blee]i poprawiła bananem bo dalej płakała jeść.Zjadła miskę chrupek kukurudzianych,po godzinie kopiaty talerz zupy pomidorowej,potem ziemniaki z gulaszem[ziemniaki je tylko polane sosem,samych nie zje],na podwieczorek bakusia i na kolację jajecznicę z dwójek jajek i kromkę chleba.W miedzy czasie wypiła ze 2litry słodkiej wody z sokiem bo odkad zimno sie zrobiło wody nie tknie.Mniej więcej tak samo wyglada codzienny jadłospis[tylko obiady rózne],warzyw nie jada żadnych a z owoców winogrona i banany.Generalnie cały dzień mnóstwo cukru.A problem jeszcZe jest taki że ona ruszać sie nie bardzo chce,na spacery nie chce chodzić wcale,jedynie do sklepu po kinder jajo.
A żeby nie było że ja głodzę to przez ostatnie 2tygodnie przytyła 2kg,a już tak fajnie ja wyciągło..

reklama
Hmm Ancona kurcze K tak się do tej butli przyzwyczaił że nie wiem czy udałoby się podmienić;)

Milenko Ty masz w drugą stronę problem z M. Tak źle i tak niedobrze:/
Ja bardzo ubolewam nad tym że się już skończył sezon warzywno-owocowy bo mieliśmy swoje pomidory, maliny, borówki, paprykę i inne warzywa a teraz takie kupne to nie tylko drogie ale i niedobre:/

Napisane na SM-J510FN w aplikacji Forum BabyBoom

AGUNIA u nas też waga stała w miejscu rok czasu,a teraz strach sie bać bo cały dzień na kanapie albo na podłodze leży i żre żre...i walka że nie może już zjeśc bo ja brzuch będzie bolał.Ona już będzie miała całe życie problem z wagą bo jest łakoma.

AGUNIA nie mam za bardzo możliwości,bo Ona chce jesc wszystko co jej brat,a młody jest niejadkiem i je kilka rzeczy tylko.Więc Ona nawyki od niego zebrała,bo frytki mu wyje z talerza ale do mojego półmiska z sałatka zrobi tylke blee.Więc znowu jest komedia bo młodemu robię 2danie i zanoszę do jego pokoju żeby młoda nie widziała a jej co innego potem.Nawet wspólnie obiadu nie możemy zjeść normalnie.

No tak przy starszym rodzeństwie trudno ograniczać młodszemu dziecku. Chociaż my jadamy takie rzeczy np orzechy których dzieciom nie podam min do 3 roku życia i mówię że to nie dla dzieci i że są za mali i chłopcy to akceptują. To samo z napojami i mam na myśli głównie kawę ;-) uwielbiają wąchać jak pijemy ale wiedzą że nie wolno próbować.
Słodycze dalej u nas nie funkcjonują. Przekąsek nie jedzą bo sama nie podjadam między posiłkami. Czasem na deser dostaną kawałek szarlotki lub sernika jak któraś z babć upiecze i tyle. Nie wiedzą co to lizaki, kinderki itd więc i w sklepie mam spokój. Chociaż przyznaję że rzadko bywam w sklepie z chłopakami. Chyba że coś dla nich kupuję.

Rila tak to jest że przy starszym rodzeństwie jest dużo ciężej a czasami wręcz niemożliwe żeby małemu czegoś odmówić jak brat dostał. A dlaczego nie dajesz chłopakom orzechów? Mam nadzieję że z troski żeby się nie zadławili a nie dlatego że nie wolno.
Bo H bardzo lubi różne rodzaje orzechów zwłaszcza włoskie które "sam" rozbija .

F póki co je w miarę ok, jednak zdarzają się dni gdzie żyłby samym powietrzem. Ma śniadanie zjadł dwie parówki + zapiekankę (czyt.kromkę z tostera), pózniej kiwi i pół banana, przed drzemka zawsze je zupę, dzisiaj akurat była bruskelkowa, po drzemkę je drugie danie, które jest albo rybą,albo mięsem. Baaaardzo mięsne to moje dziecko. Podwieczorek parę biszkoptów, na kolacje dwie kromki z szynka i pomidor. Pije niestety wodę z sokiem (własnej roboty). Bardzo lubi kasze jaglana z jabłkiem i cynamonem, omlety z dżemem. Naleśnika, pierogów, ryżu , makaronów nie chce. Np.suchy makaron wcina a ugotowany to tylko w zupach preferuje.
Tak samo jak K Katjuszki nie lubi nowości.

U nas podczas jedzenia często jest tablet czy telefon. Chociaż ostatnio wlepia w PlayDoh moje pierścionki i udaje mi sie trochę oszczędzić tablet.

Jeśli chodzi o wyjscia sklepowe to czym większa widownia tym gorzej. Często siedzi w wózku, chociaż dzisiaj bardzo mnie zaskoczył, poszliśmy do centum handlowego, wypuściłam go z wózka, szedł ładnie , nie uciekał ( myśle, że mogę zwalić to na brak drzemki, dlatego taki przymulony [emoji23]), poszliśmy do jednego sklepu z zabawkami, pobawił sie lalką [emoji85] wsiadł do wózka i kazał sie zawieźć na plac zabaw.

W sklepie jakoś nie robią na nim wrażenia słodycze dopóki na horyzoncie nie pojawi sie kinder [emoji51]

Orzechó też jeszcze mu nie dawałam, pomijam oczywiście to, że są w kinderce.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

reklama
Rila powiedz mi jak Ty to robisz że znajomi, rodzina dalsza nie kupuje chłopcom słodyczy bo ja w tym temacie poległam:/? Wszyscy patrzyli na mnie jak na watiatkę kiedy prosiłam żeby nie dawali K słodyczy albo wręcz robili tak by K widział że się słodycze je i żeby też chciał:/

Kuba także zjada orzechy ale zawsze z przestrogą że musi dobrze pogryźć.

Napisane na SM-J510FN w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry