reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

Oczywiscie spanie Ignasia trwalo niecale pol godziny. Ale wstal w lepszym humorze. Zjadl pol sloiczka banana z morela nawet ze smakiem ale przy polowie sloiczka zawsze jest koniec. O 11 wyszlismy na spacer to po jakims czasie Ignas usnal w wozku. Ja wrocilam z Tymkiem do domu zeby go polozyc a moja mama spaceruje z mlodym zeby sie.wyspal. Eh a jak bylismy na dzialce to zostawialam mlodego na podworku i mi sie chlopaki nie budzili nawzajem.

My jeszcze nie mielismy trzeciego szczepienia. Najpierw byli chorzy, potem nie bylo mi po drodze do Lodzi a jak juz w koncu chcialam isc to sie okazalo ze szczepionka 5w1 jest niedostepna w hurtowniach. Podobno w polowie listopada ma dopiero byc. Ale wtedy to juz bedzie czas na trzecia dawke wzw wiec zaszczepie za jednym razem.

Widze ze podobne wagowo nasze dzieci. Moj tez ok 7900g teraz ma.

reklama
Dzisiaj u nas ciągle ładna pogoda, ale już nieco chłodniej niż wczoraj. Znowu 2 godzinny spacer zaliczony.
Obiad niby zjadła cały, ale niby dlatego bo chyba więcej tego obiadu było poza buzią niż w niej. Później dałam jej brokuła ugotowanego na parze to dosłownie go zmasakrowała :tak: coś tam w buzi też wylądowało, ale ile radochy przy tym miała :-D

Agunia pisałaś, że Julek powoli przekonuje się do innego jedzonka poza cyckiem, to może teraz zacznie przybierać.
Oliwia, bo co to za jogurt który może być przechowywany tyle czasu w temperaturze pokojowej :eek:
Marcia najwidoczniej te pół słoiczka mu odpowiada na jedną porcję, może z czasem będzie jadł więcej, najważniejsze że je nowości.

Położyłam małą spać, ciekawe ile pośpi, bo coś ostatnio mniej śpi w dzień. A ja idę sobie zrobić kawę :-)

Dziewczyny jak piszecie ze dzieci Wam bez szalu przybieraja to ile to jest to "bez szalu"? Oskar wazy aktualnie 7500g, ale przybral tylko 500g od zeszlego miesiaca. Waga urodzeniowa 2900g, nie bylo zadnego spadku w 3 dobie. Nie martwie sie za bardzo bo apetyt ma swietny i jest caly czas w ruchu wiec mysle ze bardzo duzo spala. Mimo to ma nawet waleczki pod brodka i na nogach. Rosnie tez jak szalony na dlugosc, ale faktem jest ze nawet wedlug tych norm WHO dla dzieci karmionych piersia (sa troche nizsze niz stosowane w PL gdzie nie uwzglednia sie w siatkach sposobu karmienia) wagowo jest na granicy normy miesiecznego przyrostu.
Marcia, ja tez sie poddalam i zabralam mlodego do lozka, inaczej chyba cale noce spedzalabym na stojaco przy lozeczku... Dzieciom zeby powinny wyrastac po 18 roku zycia, najlepiej kiedy juz wyprowadza sie z domu ;)
Jutro jedziemy po krzeselko dla malego, chyba w koncu nadszedl czas na rozszerzanie diety, bo wyrazil zainteresowanie jablkiem. Do tej pory w buzi ladowaly tylko rzeczy niejadalne, a produkty spozywcze byly z obrzydzeniem odsuwane jak najdalej sie dalo ;)

Uff nadrobiłam Was ale już nie pamiętam co komu więc tak ogólnie:tak:

Kubuś przybiera na wadze średnio 700-800g miesięcznie i obecnie waży 9kg i mierzy 73cm. Wszystko zgodnie z normami centylowymi:-) Tylko tyle, że on na butelce niemal od początku:tak: Przez chorobę troszkę nie bardzo mu szły słoiczki ale teraz już znów zjada je chętnie:tak: Oczywiście zjada pół słoiczka obiadku i pół deserku ale to dobrze bo po co ma być gruby:-)

Ja właśnie zastanawiam się nad puzzlami dla Kubulka.

Muszę pochwalić się, że przebiły się mu już dwie jedyneczki na dole tak więc lada moment wyskoczą na wierzch:-D No i Kubulek siedzi jak go posadzę ale muszę mu jeszcze asekurować pupkę bo go na boki ciągnie;-)

Jouluatto u nas przybierania na wadze przystopowało w czerwcu, wcześniej Młoda potrafiła ponad kilogram na miesiąc przybrać (kp), i tak: 25.06. ważyła 6730, 6.08. miała 7230 (wtedy były upały i piersi nie bardzo chciała, za to piła wodę namiętnie), 17.09. na szczepieniu miała 7775, a teraz jakoś w zeszłym tygodniu ją ważyłam w przychodni to wyszło 8475.(ważona z pełnym ekwipunkiem). Wzrostu coś pewnie z 68 cm ma.
Na pół roku prawie podwoiła wagę (urodzeniowa 3920).

reklama
DJMka, Kroczek dziekuje :)

Co do puzzli my kupilismy Skip Hop, drogie ale bez bisfenolu i producent twierdzi ze mozna je nawet jesc i nie zrobia krzywdy ;)
Kupowalismy w Niemczech bo sa tu sporo tansze niz w Polsce. Na pewno nalezy unikac tych ktore wydzielaja jakikolwiek zapach (to sie tyczy plastiku ogolnie), jesli smierdzi to znaczy ze jego struktura chemiczna jest slaba i rozne swinstwa (w tym wlasnie toksyczny, rakotworczy bisfenol) przechodza przez skore do organizmu. Niestety z plastikiem jest taki problem ze nikt na 100% nie wie z czego on jest bo Chinczycy, ktorzy produkuja pelety do jego produkcji nie podaja ich skladu zaslaniajac sie prawem patentowym i tajemnica handlowa, a sa monopolistami w zakresie produkcji. Plastik zawierajacy bisfenol ma oznaczenie 7 (w takim trojkaciku ze strzalkami, jest na kazdym plastikowym opakowaniu). Niebezpieczne sa tez numery 6 i 3.

Ostatnia edycja:
Do góry