reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

na wstępie powiem, że bioderka ok:tak::tak:

Co do łyżeczek- ze starszakiem zaczynałam od sylikonowej (moja była zbyt głęboka) bo myślałam, że tak trzeba, a potem usłyszałam, że właśnie to błąd i tak jak pisze Kroczek powinno karmić się zwykłą metalową:-)

reklama
TRUSKAWKOWA dobrze że bioderka w porządku,my idziemy we wrześniu.

AGUNIA moja jak jest głodna to nie tknie się jedzienie z łyżeczki bo jest zła i musi koniecznie flachę dostać.Teraz daję jej trochę mleka żeby na chwilę się zaspokoiła i daję zupkę[moja już zjada ok 120-140ml]i starcza jej to na posiłek i mamy już 3h spokój.Spróbuj tak z Julkiem nie dawaj mu jak jest bardzo głodny bo nie będzie chciał.Co do lekarza to porażka jakaś,trzeba było go nagrać i do interwencji puścić,z kąd On się urwał:no:.

MADZIOLINA synuś nauczy sie sam jeść z łyżeczki,teraz bada co to jest,moja na poczatku wypychała jęzorem teraz już ok.

KATJUSZKA ja karmię plastikowa i kładę ją w leżaczku,ale wkurzam się bo ona kopie i sie huśta i muszę utrafić jej do buzi;-),chyba każe już mężowi znieść fotelik do karmienia mam z pasami i ma regulowane oparcie:tak:.

Nie wiem kto pisał o odruchu wymiotnym,moja jak juz nie chce jeść to zawsze ma właśnie taki odruch,oznacza MAM DOŚĆ.
A wczoraj i dziś jak na zamówienie z pełną buzią zupki wielkie aaaapsik i wszystko i wszyscy w zupie:-D

Witam wieczornie. Glowa mi peka i padam ze zmeczenia. Ale postaram sie Wam troche odpisac.

Wczorajsze chrzciny udaly sie bardzo. Ignas byl grzeczny jak aniolek. Zasnal w wozku na poczatku mszy i przespal cala wlacznie z chrztem!!! Nie obudzil sie nawet przy polewaniu glowy!! Wszyscy byli w szoku jaki on grzeczny. Potem na przyjeciu tez bylo super. Jedzenie dobre, obsluga tez. Goscie dopisali, dzieciaki mialy gdzie biegac, a Ignas byl rozchwytywany przez wszystkie ciocie wiec byl szczesliwy i grzeczny. Ogolnie wszystko bylo super.

Dzisiaj niestety dobre sie skonczylo i zostalam sama w domu z dzieciakami, bo maz pojechal w delegacje na caly tydzien :-(

Katjusza ja Tymka na poczatku karmilam w lezaczku w lekko podniesionej pozycji. Dopiero jak zaczal siedziec to przesadzilam do krzeselka do karmienia

Madziolina sprobuj innej lyzeczki. Niektore dzieci nie lubia plastikowych, inne silikonowych. Wszystko zalezy od dziecka. Trzeba trafic. No i odruch wypychania lyzeczki jezykiem jest naturalny bo musza sie dopiero nauczyc innego sposobu jedzenia. Takze cierpliwosci.

Madzikm moze te wszystkie objawy Emmy to rzeczywiscie jakas nietolerancja. Oby badania cos wyjasnily. A co dokladnie miala robione?

U nas ze snem jest tez troche gorzej niz bylo. To znaczy i tak jest super bo budzi sie w sumie tylko raz tylko godzina sie przesunela z 4-5 na okolice 3. Ale tez chodzi spac wczesniej bo juz sie rzadko zdarza 22-23 a kiedys to bylo bardzo czeste. Teraz usypia najczesciej ok 21.

Jesli chodzi o zeby to czekamy na gorna jedynke ktora nie moze sie przebic. Smaruje dentinoxem a jak jest bardzo zle w ciagu dnia to na wieczor daje paracetamol i to pomaga w sokojniejszej nocy.

Co do kaszlu to tak jak dziewczyny pisaly jesli nie jest czesty i nie towarzysza mu inne objawy to tak moze byc. Moj tez czasami kaszle ale to od nadmiaru sliny zazwyczaj.

Wiecej nie pamietam co kto pisal. Ide spac bo mi zaraz glowa eksploduje.

VICA Ciebie z niku neti to i ja kojarzę :D ja też za dużo się nie udzielam ale czytam dziewczyny systematycznie żeby być na bieżąco z tym co mnie czeka bo Szymonek urodził się troszeczkę później niż planowaliśmy i jestem w efekcie końcowym majówką:-) więc zęby, rozszerzenie diety to wszystko przed nami :D

Dziewczyny a wiadomo co u Dagmar??

Trochę głupio mi o to pytać, ale miała któraś z Was problem z hemoroidami? Mi pojawiły się zaraz po porodzie i w końcu chce zrobić z tym porządek. Polecicie może coś konkretnego

Normalnie oszaleje, moje dziecko spało 3 razy po 15 minut. Nie płakał - przynajmniej tyle. Muszę mu jutro zrobić przegląd japola bo coś za bardzo się ślini i wypluwa smoka jakby go drażnił (chociaż wcale bym się nie obraziła jakby z niego zrezygnował ).

Edysiek - oby dzisiejsza noc była dla Was lżejsza.

Agunia - teoria doktora na temat mocno zaciśniętej pieluszki jest zaiście szokująca :D

Loka - zakupy w Lidlu się udały ? Muszę się kiedyś wybrać do tutejszego Lidla.

Marcia - super, że chrzciny udane. Widziałam zdjęcie na fb - PRZYSTOJNIAK.

AGMAA - my też majowi jesteśmy a dokładnie 5 :) hemoroidy wrrr też miałam, chyba Zovita poleciła mi Procto Glyvenol ( czopki + maść) i mi pomógł bo Procto Hemolan poległ w tej bitwie. Jeśli karmisz piersią to mozesz spokojnie stosować.

Jeszcze mi się przypomniało ...bo chłodniejsze noce coraz bliżej :/ czym planujecie przykrywać dzieciaki ? Jakoś kołderka do mnie jeszcze nie przemawia. Mam śpiworek ale Filip coś nie bardzo chciał w nim spać na wiosnę wiec nie wiem czy inwestować w większy rozmiar.
Spokojnej nocki ;)

Ostatnia edycja:
Witam :-)
Noc taka sobie, 3 pobudki, no i królewna teraz śpi.

Katjuszka ja łyżeczkę mam taką Łyżeczka z miękką końcówką i długim uchwytem | tommee tippee a karmię małą na leżaczku na pół siedząco.

Madziolina moja ciągle je nieporadnie z łyżeczki, jak wszystkiego tego dzieci muszą się po prostu nauczyć.

Kroczek moje dziecko żarłoczne, w końcu w nocy je 2-3 razy w dzień potrafi jeść co 2 godziny, to co dla niej taki słoiczek :rofl2:
Po radach Milenki przekładam zupkę gotowaną przez siebie do słoiczka i wiem ile zjada. Już pod koniec widzę, że ma dość bo więcej wypluwa niż połyka.

Agunia nie dawaj nowego jedzenia głodnemu dziecku, nie wiem co ile Julek je ale daj mu zupkę tak 1-1,5 godziny po cycowaniu, niech najpierw posmakuje, może z czasem będzie mu lepiej wchodziło.

Marcia super, że chrzciny udane.
Szybko te zęby u Ignasia, u mojej nawet śladu :eek:

Mika ja też się zastanawiam czy wyjąć już dla małej pościel, do tej pory spała tylko pod kocykiem bez poduszki. No ale jak piszesz coraz zimniej. Mam chyba jeszcze dobry śpiworek dla niej, ale sama nie wiem.

Witam,

u nas kolejna koszmarna noc. Mlody teraz odsypia a ja zasnac nie moge.
na wstępie powiem, że bioderka ok:tak::tak:

Co do łyżeczek- ze starszakiem zaczynałam od sylikonowej (moja była zbyt głęboka) bo myślałam, że tak trzeba, a potem usłyszałam, że właśnie to błąd i tak jak pisze Kroczek powinno karmić się zwykłą metalową:-)

super ze z bioderkami w pozadku

Witam wieczornie. Glowa mi peka i padam ze zmeczenia. Ale postaram sie Wam troche odpisac.

Wczorajsze chrzciny udaly sie bardzo. Ignas byl grzeczny jak aniolek. Zasnal w wozku na poczatku mszy i przespal cala wlacznie z chrztem!!! Nie obudzil sie nawet przy polewaniu glowy!! Wszyscy byli w szoku jaki on grzeczny. Potem na przyjeciu tez bylo super. Jedzenie dobre, obsluga tez. Goscie dopisali, dzieciaki mialy gdzie biegac, a Ignas byl rozchwytywany przez wszystkie ciocie wiec byl szczesliwy i grzeczny. Ogolnie wszystko bylo super.

Dzisiaj niestety dobre sie skonczylo i zostalam sama w domu z dzieciakami, bo maz pojechal w delegacje na caly tydzien :-(

Katjusza ja Tymka na poczatku karmilam w lezaczku w lekko podniesionej pozycji. Dopiero jak zaczal siedziec to przesadzilam do krzeselka do karmienia

Madziolina sprobuj innej lyzeczki. Niektore dzieci nie lubia plastikowych, inne silikonowych. Wszystko zalezy od dziecka. Trzeba trafic. No i odruch wypychania lyzeczki jezykiem jest naturalny bo musza sie dopiero nauczyc innego sposobu jedzenia. Takze cierpliwosci.

Madzikm moze te wszystkie objawy Emmy to rzeczywiscie jakas nietolerancja. Oby badania cos wyjasnily. A co dokladnie miala robione?

U nas ze snem jest tez troche gorzej niz bylo. To znaczy i tak jest super bo budzi sie w sumie tylko raz tylko godzina sie przesunela z 4-5 na okolice 3. Ale tez chodzi spac wczesniej bo juz sie rzadko zdarza 22-23 a kiedys to bylo bardzo czeste. Teraz usypia najczesciej ok 21.

Jesli chodzi o zeby to czekamy na gorna jedynke ktora nie moze sie przebic. Smaruje dentinoxem a jak jest bardzo zle w ciagu dnia to na wieczor daje paracetamol i to pomaga w sokojniejszej nocy.

Co do kaszlu to tak jak dziewczyny pisaly jesli nie jest czesty i nie towarzysza mu inne objawy to tak moze byc. Moj tez czasami kaszle ale to od nadmiaru sliny zazwyczaj.

Wiecej nie pamietam co kto pisal. Ide spac bo mi zaraz glowa eksploduje.
ciesze sie , ze chrzciny udane. Juz drze na mysl o naszych.

Normalnie oszaleje, moje dziecko spało 3 razy po 15 minut. Nie płakał - przynajmniej tyle. Muszę mu jutro zrobić przegląd japola bo coś za bardzo się ślini i wypluwa smoka jakby go drażnił (chociaż wcale bym się nie obraziła jakby z niego zrezygnował ).

Edysiek - oby dzisiejsza noc była dla Was lżejsza.

Agunia - teoria doktora na temat mocno zaciśniętej pieluszki jest zaiście szokująca :D

Loka - zakupy w Lidlu się udały ? Muszę się kiedyś wybrać do tutejszego Lidla.

Marcia - super, że chrzciny udane. Widziałam zdjęcie na fb - PRZYSTOJNIAK.

AGMAA - my też majowi jesteśmy a dokładnie 5 :) hemoroidy wrrr też miałam, chyba Zovita poleciła mi Procto Glyvenol ( czopki + maść) i mi pomógł bo Procto Hemolan poległ w tej bitwie. Jeśli karmisz piersią to mozesz spokojnie stosować.

Jeszcze mi się przypomniało ...bo chłodniejsze noce coraz bliżej :/ czym planujecie przykrywać dzieciaki ? Jakoś kołderka do mnie jeszcze nie przemawia. Mam śpiworek ale Filip coś nie bardzo chciał w nim spać na wiosnę wiec nie wiem czy inwestować w większy rozmiar.
Spokojnej nocki ;)

zakupy udane, bardzo fajne spodenki ze sztruksu kupilam :) i body na długi rekaw tez z fajnego materialu maja i w dobrej cenie, polecam. Co do spania to my kupilismy wlasnie kombinezonik.

ktos pytał o lyzeczki - ja kupilam 3-pak z Canpolu, chyba plastikowe, Mlody je uwielbia. Choc wczoraj kalafiorka nie chcial zjesc zadna łyzeczka :)

Witam,

u mnie noc koszmarna. Przesadziłam wczoraj z pracą, bo gruntownie wysprzątałam sobie kuchnię, a później latałam do późnego wieczoru po mieście w poszukiwaniu koszuli do chrztu - oczywiście nic nie kupiłam :wściekła/y:. Julek w nocy obudził się tylko dwa razy, ale mnie głowa tak bolała, że aż dostałam gorączki 38 st. i nie mogłam spać. Przeszło dopiero koło 4, ale musiałam się wspomóc dwoma tabletkami apapu.

Tak jak mówicie dzisiaj spróbuję nakarmić Julka jakoś 1-1,5 po cycku i może to coś da.

Co do łyżeczek to słyszałam z kolei opinię, żeby nie stosować metalowych, bo można dziecku dziąsełka uszkodzić.

Mika ja już mam wyciągniętą kołderkę i bardzo dobrze się sprawdza.

reklama
U nas za to noc super. Ignas usnal o 21 i obudzil sie o 4.20! Wzielam go wtedy do siebie do lozka korzystajac z okazji ze meza nie ma :-) i tak poslalismy do 8. To znaczy ja wstalam o 8 a Ignas i Tymek obudzili sie o 8.30.

Agumia skoro Kulek taki cycowy to sprobuj mu do nowego jedzonka dolac troche swojego odciagnietego mleka. Jak bedzie czul znajomy smak to moze szybciej sie przekona. Ja tak z Tymkiem robilam bo wybrzydzal a jak dolalam mleka to zjadl pol sloiczka pieknie.

Do góry