reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

No wlasnie ja nie wiem, ale postanowilam, ze na razie jak skonczy 4 m-ce to beda zupki z roznych warzyw przez ok 2 tyg a potem dodam na deser jabluszko, a jak skonczy 5 m-cy to pomalu kaszki, bo dla dzieci karmionych mm wprowadza sie powoli gluten pomiedzy 5 a 6 miechem.

reklama
Też patrzyłam na kaszki i widziałam tylko takie do robienia na gęsto do karmienia łyżeczką. A chciałabym jej dać na noc gdzieś po miesiącu od wprowadzenia warzyw. Starszej dawałam normalnie z butli, ale chyba wtedy były takie do robienia na mm.
Chyba tak jak Ancona pisze jak się będzie robić na mm to trzeba zmniejszyć ilość mleka w proszku i dodać kaszkę. Na razie mam czas to może Wy coś już wypróbujecie.

Znalazłam kaszki do robienia na mm. Są to kaszki bezmleczne np. ryżowa z Bobovity czy Nestle.

Ostatnia edycja:
Agunia tak jak dziewczyny piszą o ile mieści się w centylach to wszystko ok:)

A może dziewczyny do mleka dodawajcie kleik:) Przez smoczek 3 na pewno poleci no chyba ze gesta zrobicie:)

Ja mam zamiar wprowadzic kaszki troszke pozniej a zaczac od warzywek i potem owockow no chyba ze mi lekarka powie ze mam mu kaszke dawac:)

No właśnie problem jest taki, że Julek jest na granicy 3 centyla. Lekarka zareagowała na wagę dopiero jak jej zapytałam czy aby nie przytył za mało, bo jedynie 1 kg przez dwa miesiące. Powiedziała, ze na razie mieści się w normie, bo minimum to 0,5 kg na miesiąc, a Julek startował z niskiej masy urodzeniowej i że mam go w żadem sposób nie dokarmiać mm, a jedynie bardzo powoli wprowadzać warzywa. No i że ja sama jestem szczupła więc pewnie wdał się we mnie. Ale mnie jak każdą matkę i tak to nie uspokoiło i idę w przyszłym tygodniu pożegnać się ze 100 zł i wysłuchać jak nasza neonatolog będzie powtarzać mi to samo :tak:

Agunia nie martw sie ta waga. U mnie to samo. Bylam u 3ch pediatrow (w tym jednego prywatnie) i kazdy mowil ze taka dziecka uroda. Wiecej jedzenia w niego i tak nie wmusisz.

Dziewczyny co do tych kaszek. Takiej ktora sie robi na wodzie ( u mnie Sinlac) nie podawajcie w formie wodnistej bo wartosci odzywczych bedzie mial taki posilek niewiele. Ja zaczelam robic tak jak kroczek. Do mleczka modyfikowanego na oko kleiku kukurydzianego ( moze byc tez ryzowy) zeby przez smoczek 3 przeszlo. I Mlody chetnie pije. Takie typowe kaszki smakowe to chyba sa dopiero od skonczonego 5 miesiaca.

Madziolina mam ten sam problem. Ile i jakiej? Bo jak się robi wg przepisu to wychodzi gęsta a ja chciałabym mu dawać do picia tylko że to kaszka na wodzie więc jak jej dam tyle żeby płynna była to sama woda będzie. Myślałam że może jak jest przykładowo 5miarek na 100ml wody to żeby dać 2miarki kaszki a 3mleka? ale czy tak można? I smoczek też pewnie do kaszek trzeba kupić bo przez 3 nie leci.

ja nabyłąm kaszke bobovity - ona jest na mm. Na poczatku trzeba zmniejszyc jednak proprcje i dawac wodnista bardziej przez butelke. Ja uzywam butli Lovi i tam jest mozliwosc zakupienia smoczka do kaszek wiec tu pewnie przejdzie. Sprawdzcie czy do Waszych butelek nie ma czasem takich smoczków :)

Dziewczyny te które KP a wy chcecie dawac kaszke na MM? ja narazie chciałabym uniknąc takich kaszek, przygotowywac mu kaszki na swoim mleku, ale o kaszkach mysle dopiero ok 6 mies, po 5 wprowadze troszke warzyw i zupki.

A ja wczoraj po wizycie u neanotologa troszke spokojniejsza jestem. Okazało sie że młody ma poczatki krzywicy, bo jego organizm nie przyswajał dobrze tej wit D w kapsułkach, bo faktycznie te w spraju i kapsułkach to tylko suplementy diety i akurat na niego nie działało, przez to nie ma sił podnosic głowki i ma ta asymetrie. dostałam wit D w tabletkach do rozpuszczenia.
Dzisiaj na rehabilitacji był dzielny nie płakał, chyba nawet mu sie podobao bo uśmiechał sie.

Dzisiaj tez mielismy szczepienie, dodatkowo wykupiłam na Rota wirusa i jestem szczuplejsza w portfelu o 440 zł + plus rehabiltacja 80 zł. Oj coś czuje że długo nic sobie nie kupie bo wszystko teraz na dzieci idzie. Musz estarszego obkupic w ciuchy do przedszkola bo przez wakacje wyskoczył do góry i ma juz przymałe ciuszki.

Agunia - mój tez nie jest jakis taki duży, wprawdzie waży 6950 i ma 65 cm. ciuszki nadal mu zakłądam na 62 i sa dobre, ale to wszystko od firmy tez zależy, bo niektóre firmy maja zawyzone albo zaniżone rozmiary. Ja jeszcze nic mu nie kupowałam nowego, ma jeszcze duzo ciuszków w których jeszcze nawet nie chodził.

reklama
Ja mam kleik kukurydziany i na początek mieszam łyżeczkę w 120 ml mm. Tylko ze z tymi smoczkami to różnie jest.. Raz leci raz nie.. ale wpadlam na pomysł "namoczenia".. wiec zalewam ta łyżeczkę wodą a potem przed podaniem pdgrzewam i dodaje mm. Daje smoczkiem 3 z tommee tippee. Kupiłam tez ten do kaszek ale z takiego dziecko musi umieć pić bo jego trzeba scisnac żeby poleciało jako ze jest przeciety w krzyż.. testowalam na sobie i ciężko się pije ;-)

I jeszcze jedno. Kleik np to mieszam w normalnym mm w standardowej ilości mm. Wiec tak naprawdę dokładam kleik bo nawet jest na nim napisane żeby mieszać z mlekiem lub mm. Nawet nie wpadlam na to żeby ilość mm zmniejszyć. To ma być bardziej syte..

Oliwia dałaś 440 za same rota? Czy jeszcze np 6 w1? Bo ja w Krk kupiłam rota za 250 a ceny mega różne bo w innej aptece za 380 był

Ostatnia edycja:
Do góry