reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

.::: Mamusie kwiecień 2014:::.

Truskawkowa - z wit D ostatnio w kilku miejscach trafiłam na informację, że w naszej strefie klimatycznej powinno się ją suplementować całe życie. Szczególnie od października do kwietnia.
A dziecko hehe... operatywne. Moja siostra mi się skojarzyła. Jak miala ze 3-4 latka to miała taką fazę, że pakowała plecaczek i sobie wychodziła "zwiedzać świat". Mama kilka razy odbierała ją od różnych sąsiadek (a u nas to były naprawdę spore odległości). Do tej pory pamiętam jaka wtedy rozpacz była.

Madzik - ja Ci nie odpowiem, bo mam łóżeczko turystyczne, ale kojarzę że córka znajomej mocno się o te szczeble obijała - ochraniacze nie były tam idealnym rozwiązaniem, ale trochę pomogły.

Milenka - u nas turystyczne bardzo się sprawdza. Oczywiscie trochę ulepszone - czyli z normalnym materacykiem i z dechą pod nim. Bo w oryginalne była takie skladane usztywnienie. Jak na łóżeczko wykorzystywane codziennie to zbyt niestabilne. Mamy też drugą dechę z otworem za łozeczkiem - jako uchwyt na karuzelę :-D

reklama
Truskawkowa - Twój się wyprowadził a mój mnie pobił dziś z dwa razy :D ale nam pokolenie rośnie :D

Gorączki już nie ma i całkiem inne dziecko. Oby noc była spokojna :)

Wiecej nie napisze bo sił nie mam :)
Dobranoc :)

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Jednak mamunia lepsza-wrócił uciekinier ( i matka może spokojnie iść spać;-)). To się synowa załamała-chciała go przykryc, a ten się obudził i w ryk;-)

Ja miałam wit D+K w sprayu i sobie chwalę :) Kapsułki też do mnie nie przemawiają, bo trzeba się z nimi bawić. Młoda zajadała je bez problemu, ale mnie denerwowało to obcinanie i bieganie. Teraz kupiłam wit D samą. Koszt wychodzi tyle, co za kapsułki. (zależy tylko, jakiej firmy kapsułki i spray)

Przy karmieniu mm daje się witaminę D?

Mam do was pytanie, czy była u której z was pielęgniarka środowiskowa? Bo nas wczoraj odwiedziła z zaskoczenia. Nie mam pojęcia po co, bo przy synu jej nie było.

Ja miałam wit D+K w sprayu i sobie chwalę :) Kapsułki też do mnie nie przemawiają, bo trzeba się z nimi bawić. Młoda zajadała je bez problemu, ale mnie denerwowało to obcinanie i bieganie. Teraz kupiłam wit D samą. Koszt wychodzi tyle, co za kapsułki. (zależy tylko, jakiej firmy kapsułki i spray)

Mam do was pytanie, czy była u której z was pielęgniarka środowiskowa? Bo nas wczoraj odwiedziła z zaskoczenia. Nie mam pojęcia po co, bo przy synu jej nie było.

Przy mm daje się obowiązkowa wit D ( wit K przy mm nie podaje się wcale). No i trzeba podczas karmienia dawać:tak:

Cześć Dziewczyny,
Dawno mnie nie było. Widzę,że rozmawiacie o szczepieniach, nam nie pozwolili kąpać Małego w dniu szczepienia a był bardzo marudny i Biedaczek miał 39 stopni ale całe szczęście po czopku szybko gorączka spadła :) Kolejne szczepienie na początku sierpnia a boje się na samą myśl..

Jejku ale z tymi szczepianimi macie przezycia. U nas poki co nic sie nie dzieje poza krzykiem przy wkluciach. Az sie boje na mysl o kolejnych szczepieniach, juz ok 15 lipca mamy. Na szczescie bedie tylko 1 wklucie i doustna na rotawirusy :)

Loka - Jestem, jestem padnięta ....walczymy ze stanem podgorączkowym. Samo szczepienie to chyba ja bardziej przeżyłam niż Filip. Prawie się z nim poryczałam, dobrze, że intensywnego płaczu była może z minuta bo na bank bym płakała, potem szybko zasnął. Spał bardzo czujnie i co chwila kwilił, jak sie obudził to był mega płacz po którym znów zasnął, oczywiscie cały czas jest na rękach bo dzisiaj wyjątkowo wiecej domaga się noszenia, przytulania i całowania ale mimo to jest marudny.
Oprócz zimnych okładów na czółko mogę coś wiecej zrobić? Narazie temperatura waha sie od 37 do 37,8.
Dzisiaj odpuszczę kąpanie.

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

dobrze ze juz lepiej, ja chyba tez podałabym co na goraczke. Oby nocka Wam dobrze mineła :)

u nas byla ale "na zamówienie". Nie jest to chyba obowiazkowe, ale jesli jestes zapisana gdzies na nfz to moze kts przyjsc z przychodni. U nas bylo tak ze jak chcialam to mialam zadzwonic i ja chcialam, ale teraz sie wypisalam z przychodni wiec na dobra sprawe nie ma skad ktos do nas przyjsc :)

Ja nie wiem co z tymi szczepieniami teraz jest. Wkurzyła mnie pediatra ostatnio w tej sprawie. Powiedzialam jej o reakcji syna na ostatnia szczepionke a ta mi tutaj ze dziecko po szczepionce nie moglo plakac tak mocno.ze to pewnie od czegos innego . Boje sie ze znowu historia sie powtorzy ale sprawdze tym razem wykupie skojarzona i zobacze czy jest roznica bo dokladnie to samo szczepienie.
Duzo czytalam o tym i się zakochałam w pomyśle wczesnego odpieluchowywania i od jutra małego będę "wysadzać" .Pieluchy wielorazowe niedługo w domu i jestem podekscytowana. Marzy mi się chusta wełniana bo ma super właściwości izolacji wilgoci . Kurka jak juz to zdobędę to sierpień będzie super przygodą zabiorę chłopców wszystkich na wczasy do lasu nad morze. Nie mogę się doczekać.

Witam :-)
Po wczorajszej ładniej nocy dzisiaj kolejna z pobudkami co 2 godziny. Jestem zupełnie niewyspana, a i tak już nie zasnę to stwierdziłam, że trzeba wstać na kawusię.

Madzik
współczuję bólu pleców, oby jak najszybciej przeszło.
Ja ochraniacze mam, ale nie używałam jeszcze. Na razie córcia nie wierci się bardzo w nocy.

Mika
jak temperatura dziecka nie przekracza 38 stopni to nic się nie podaje. Jak nocka?

MamaO.
już chcesz zacząć odpieluchowanie :szok: Wiem, że są roczne dzieciaki, które załatwiają się na nocnik. Ale ogólnie dziecko musi mieć świadomość co robi, takie łapanie to chyba bez sensu :baffled:

reklama
No właśnie chcę zobaczyć czy dobrze czuję. Cykliczność zachowań ma znaczenie . Ja mam wrażenie, że się uda. Wierzę w to, że dzieci są mądrzejsze niż nam się zdaje. Skoro można takiego malucha nauczyć " pory kąpieli" to prędzej czy później zajarzy kupę. Mi syn komunikuje, że będzie się załatwiał bo od urodzenia krzyczy ze mu nie pasi kupa w pieluszce. Zaczęliśmy więc jakiś miesiąc temu robić kupę jak się zbliża w tetrę a raczej na (ale to był swojego rodzaju ceremoniał). Myślę, że małymi krokami zbliżymy się do samodzielności prędzej niż w przypadku braci. Zwyczajnie rzuciłam sobie wyzwanie. Może szalone ale dla mnie wewnetrznie i w kontakcie z dzieckiem bardzo naturalnie.
Idę dalej szukać kiecki na chrzest bąbla bo to już tuż tuż. Trzymajta się laski.
Jotemka jak nastroje??? Lepiej??

Ostatnia edycja:
Do góry