reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie jako ciężarówki po raz drugi :)

rysica mi się bardziej podobasz w tej obecnej fryzurce
sweety no ja gzika nigdy nie jadłam u mnie babcia robiła bryndze to biały se na słodko lub ostro ale to chyba coś innego

reklama
dostałam właśnie badania ...
i nie wiem jak to zinterpretować auuuuu

HBS Ag napisane "Błędna identyfikacja materiału" i co to kurka wodna niby znaczy ???

Glukoza na czczo: 80mg/dl
Glukoza (1h po 50g glukozy) 112

Badanie ogólne moczu
Tu niby w normie ... ale
Przy Leukocytach napisane "ślad"

Osad mikroskopijny moczu i tu jestem wręcz zaniepokojona!
Śluz: mierny w polu widzenia
Nabłonki: nieliczne
Bakterie: dość liczne w polu widzenia - jak mam to rozumieć :( jakie bakterie ... :szok:
Erytrocyty: 0-1 w polu widzenia
Leukocyty: 0-2 w polu widzenia

a morfologia w normie jest OK

Ostatnia edycja:
Obecność bakterii może świadczyć o zakażeniu któregoś z odcinków układu moczowego - cewki moczowej, pęcherza, miedniczki nerkowej lub nerek
Zwiększona ilość leukocytów może być spowodowana przez śródmiąższowe zapalenie nerek jako wynik reakcji na leki
Ponadto może być spowodowane przez duży wysiłek fizyczny, stany gorączkowe, odwodnienie, przewlekła niewydolność krążenia, zmiany zapalne narządów sąsiadujących z układem moczowym ale 1 czy 2" w polu widzenia" to nie jest niepokojące...dopiero 10 lub więcej jest złe
Krwiomocz, czyli dużo erytrocytów podobnie jak białkomocz, jest bardzo częstym objawem chorób układu moczowego.
Najczęstszą, najbardziej popularną przyczyną jest kamica nerkowa, a szczególnie atak kolki nerkowej.
norma do 10 wpw
Nabłonki w moczu prawidłowym znajdują się i pochodzą one z różnych części dróg moczowych. Wielkość i kształt nabłonków zależy od miejsca pochodzenia. Duża ilość nabłonków występuje w stanach podrażnienia błony śluzowej układu moczowego np. w zakażeniach układu moczowego czy po zabiegach urologicznych a obecność atypowych nabłonków budzi podejrzenie istnienia procesu nowotworowego w obrębie dróg moczowych. - czyli nie martwic się bo są "nieliczne"
też norma do 10 wpw

a z HbS...nie wiem...jesli nie kazali powtórzyć Ci badania, to nie mam pojęcia o co chodzi
bo jeśli próbka była w jakimś stopniu zanieczyszczona czy źle pobrany materiał do badania lub nie odpowiednia ilosć, to powinni powtórzyć badanie

a tak w ogóle to cześć
;-)

JaM - hbs - wg mnie to znaczy, że badanie musi zostać powtórzone, ale ja bym tam zadzwoniła i zapytała.

Co do moczu - to spokojnie:
- leukocyty - śladowe , a w osadzie 0-2 - czyli ok, nic złego się nie dzieje,
- bakterie liczne - większość cieżarnych tak ma, badanie ogólne moczu nigdy nie precyzuje jaki dokładnie to jest szczep bakterii, to można wiedzieć tylko na podstawie posiewu.
Jeśli są bakterie, to możesz brać profilaktycznie preparat żurawinowy albo urosept, jak lekarz uzna to za stosowne, to da Ci skierowanie na posiew, ale w związku z tym, że nie masz ani białka ani leukocytów, to raczej tego nie zrobi.

śluz nabłonki - to norma i też nie masz powodu do niepokoju

Ostatnia edycja:
ja żeby się oderwać od dentysty pozmieniałam suwaczki a teraz idę się zbierać jak nic nie bezie bolało to zajrzę wieczorkiem na razie
buziaki

ja właśnie po obiedzie
Lila śpi, bo znowu ją bolą nóżki...chyba jednak będą potrzebne zastrzyki :-( Daria ją przyprowadziła już o 12, bo pani dzwoniła do mnie, że Lila płacze z bólu :-( dałam jej extra dawkę witamin, ale umówiłam ją na sobotę do lekarza
nie chcę żeby miała rozstępy na nóżkach i szukam jakiejś maści czy kremu, bo na razie tylko oliwkuję i nie wiem czy to wystarczy

a poza tym dobrze, a nawet bardzo dobrze
A. dostał awans :happy: i do końca miesiąca dostanie autko nówkę nie śmiganą - fajnie dla nas, bo mamy niby kilkuletni samochód, ale ciągle się coś w nim psuje, a zimą 2 razy kopcił z silnika
przyda się większy bagażnik ;-)
jutro jedzie znowu do Krakowa, to Daria będzie u nas nocować
a w sobotę przyjadą moi Rodzice....ciekawa jestem co Mama powie Darii ? ja na razie trzymałam tajemnicę, ale trudno mi było :-p

trochę walczę z mdłościami, bo są dziś bardziej dokuczliwe niż zwykle, ale zrobiłam zakupy ciuszkowe, dla siebie i zastanawiam się na sukieneczkami dla Lili na te weselicha, które nas czekają

jutro kontrolka szyjki ...uuuuu

kurcze, a mnie wzięło na myślenie i tęskni mi się do tej fryzury ;P no i co ja na to poradzę ;P
gallery-41078711-500x500.jpg

Ullana - gratulację dla A. i trzymam kciuki za jutrzejszą szyjkę!!

reklama
Do góry