reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie i ich malenstwa 2009

reklama
Witam nowe mamusie.

Zuzia wczoraj przepłakała większość dnia, bo byliśmy na imrezie a ona nie bardzo lubi jak jest głośno.
Całą noc Liwia mi wymiotowała, dzwoniłam do znajomej i podobno jest rota wirus w rzedskolu, bo ona chorowała :-(

Logopeda z pewnością nam się tu przyda :-)
Na szczeście nie mamy roblemów z mową. Co prawda mój synek, jak posedł do przedskola zaczał zamieniać "r" na "l", pewnie dlatego że dzieci tak mówią. Jak go poprawiam, to mówi ładnie. Mam nadzieje, że mu to minie. Oluś o:-)d początku ładnie mówil "r" a teraz się chyba uwstecznił.

rubi, a jaka diagnoze postawil neurologopeda,co bylo powodem braku checi ssania?? ciekawi mnie to,bo z tego co wiem to dzieci karmione piersia swietnie wyksztalcaja odruch ssania. a ten odruch wymiotny towarzyszyl Twojemu szkrabowi nawet przy piersi??? pytam tyle,bo zeby o czym kolwiek decydowac to i logopeda i neurologopeda musi miec spora wiedze o dziecku,o przebiegu ciazy i wogole pewnie juz wiesz,jak chodzilas do specjalisty. ale najwazniejsze,ze pomogl.wiele mam lekcewazy pewne symptomy i potem dzieci maja wiele problemow.no i druga kwestia,to mamy nie wiedza na co zwracac uwage jesli chodzi o kwestie logopedyczne...

honda ;-) jak juz pisalam u nas dmucha sie i chucha na dzieci :-)
Jasiek byl wczesniakiem wiec zaraz po wyjsciu ze szpitala dostalismy skierowanie na rehabilitacje, do okulisty, na usg bioderek...
u nas rehabilitacja jest w pakiecie z logopeda i psychologiem :-) nazywa sie to Wczesna Interwencja :-)
tu podziele sie przykladem mojego syna ktory swiadczy o tym ze nie zawsze jak duze silne dziecko cos robi szybcie to jest OK... Jasiek urodzil sie w 35tc i wazyl ponad 3kg... pewnie gdyby byl donoszony wazylby ponad 4 kg jak dzieciaczki scarlet...otoz Jasiek przewracal sie z brzuszka na plecy jak mial...2 tygodnie :szok: polozna srodowiskowa byla zachwycona ale jak lekarka zobaczyla co robi Jasiek to podniosla alarm - i dobrze na tym wyszlismy:tak:

wracajac do logopedy i psychologa - tez ciesze sie ze moglam skorzystac z ich pomocy bo wiedzialam ze dziecko prawidlowo sie rozwija, wiedzialam jak stymulowac rozwoj, wiedzialam jak karmic lyzeczka... do glowy mi nie przyszlo ze wycierajac jedzenie z lyzeczki o gorna warga robie zle...pewnie ze nie na tyle zle zeby mi sie dziecko rozchorowalo albo mialo powazne problemy egzystencjonalne ale... sa pewne zaburzenia, ktore utrudniaja nam zycie a ktore sa pozostaloscia z okresu wczesnego dziecinstwa... znow moj osobisty przypadek - mam zaburzenia integracji sensorycznej... chodzi o koordenacje zmyslow... zyje z tym, radze sobie ale czasem... np. aerobik... w moim przypadku to totalna masakra bo nim ja moje rece i nogi skoordynuje do robienia glupich pajacykow to cwiczenie sie konczy:tak::-);-):wściekła/y::no: no ale 30 lat temu moja mama nie wiedziala ze cos ze mna nie tak...

dobra... logopeda... tak honda - wywiad byl bardzo szczegolowy i obejmowal nie tylko ta ale tez poprzednia ciaze i porod...

Monia ma zdiagnozowana nadwrazliwosc dotykowa (w koncu cesarkowe dziecko :-() - glownie w obrebie obreczy barkowej i glowy (ubieranie czapek, bluzeczek, sweterkow - wszystkiego co ma rekawy) to istny horror :-( obie jestesmy spocone jak myszy, Monia sie drze a do niedawna nie dalo sie jej uspokoic smoczkiem bo...

no wlasnie... odruch wymiotny byl jakby objawem tej nadwrazliwosci dotykowej jamy ustnej bo z cycem sobie radzila...

do tego Monia ma asymetrie wiec biora to tez pod uwage dostalismy cwiczenia i jest lepiej - smok laduje w buzi choc niekoniecznie ta strona co trzeba :-)

OK uciekam bo mnie dzieciaki wzywaja :-) Monia to nawet tonem nieznoszacym sprzeciwu ;-)

mam nadzieje ze nie namotalam za bardzo :-)

Zuzia robila przewroty z brzuszka na pplecki jak miała 3 tygodnie. Widziała je nasza pediatra i byliśmy później u neurologa i jest ok. Jutro mamy kolejną wizyte u neurologa, tylko nie wiem czy damy rade pójść, bo Liwciamoja wymiotuje :-(

Kurcze już trzeci raz pytam gdzie wklejacie zdjęcia? Tu, czy jest jakiś osobny wątek zdjęciowy?

Ostatnia edycja:
scarlet... ja fotki daje rzadko - glownie na zamknietym forum...
mysle ze nie stoi nic na przeszkodzie zebys te fotki tutaj wkleila ;-)

ja zaraz zapodam moje bable ;-)

a co do obrotow Jaska to wczesniakom trzeba wiek korygowac... jak sie obracal z brzucha na lecy to jeszcze 3 tygodnie powinien siedziec w moim brzuchu :baffled:

Załączniki

• IMG_0429.jpg
    IMG_0429.jpg
    22,7 KB · Wyświetleń: 35
  • 019.jpg
    019.jpg
    27,3 KB · Wyświetleń: 32
hmmm... na zamkniete watki sa zapraszane forumowiczki ktore stale sie udzielaja...sa tworzone grupy spolecznosciowe... np. ja jestem na sierpniu 2009 i na grupie lokalnej - dostalam zaproszenia od moderatorow i poki regularnie pisze to mam dostep a jak przestane to go trace...

Rozumiem.

Chciałam wam pokazać Zu w kąpieli, ile ma fałdek, ale mąż mówi, że lepiej nie zamieszczać takich zdjęć, bo nie wiadomo kto to ogląda...

reklama
scarlet :-) juz pokazywalas chyba takie fotki? rozowa wanienka i reka w miejscu strategicznym :-)

zawsze mozemy sie wymienic @ i tak przesylac fotki :-)

Do góry