reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamusie i ich malenstwa 2009

reklama
WITAMY W NIEDZIELE. wekeendowe pogawedki nie wychodza,bo kazdy zajety. ja dzis calkowicie poswiecam sie Maciusiowi,jak juz pisalam jutro wracam do pracy i bardzo mi z tym zle, Macius rano nawet nie chcial pic mleka od taty a co to bedzie caly dzionek jak wyjde o 7 rano to bede w domu przed 17. boje sie,ale wierze,ze maz sobie poradzi,tylko czy maly da rade bez mamusi, serce boli,ze bede z dala od niego. moze ktoras mama juz to przechodzila?jakies rady????
rubi,faktycznie u wczesniakow opieka nie tylko logopedyczna czy neurologiczna jest potrzebna, super,ze wspomogli was!
ja dzis szykuje wszystko na moja nieobecnosc,gotuje obiadki, szykuje ciszki,plan dnia dla taty hehehe,chce by bylo wszystko dobrze,bo tata z malym nigdy sam tyle godzin nie byl...pozdrawiamy,odezwe sie jutro i zdam relacje z pierwszego dnia bez mamy

rubi ale mnie teraz nastraszyłaś. Powiem Ci szczerze, że czytając na naszym sierpniowym forum instrukcji jak karmić łyżeczka i np. i nie wycierać o górną wargę to uznałam to za dowcip. Ale teraz wracam grzecznie do tego posta i jeszcze raz z uwagą go przestudiuję.
A co do przewracania się z brzuszka na plecy to moja "kruszyna" jeszcze tego nie robi, na razie na boczki się kula. Mam nadzieję, że nie jest to zły objaw, że jeszcze tego nie robi.

rubi ale mnie teraz nastraszyłaś. Powiem Ci szczerze, że czytając na naszym sierpniowym forum instrukcji jak karmić łyżeczka i np. i nie wycierać o górną wargę to uznałam to za dowcip. Ale teraz wracam grzecznie do tego posta i jeszcze raz z uwagą go przestudiuję.
A co do przewracania się z brzuszka na plecy to moja "kruszyna" jeszcze tego nie robi, na razie na boczki się kula. Mam nadzieję, że nie jest to zły objaw, że jeszcze tego nie robi.

Nie, na pewno nie.
Wysłałam zdjęcia mojej mamie. Mama dzwoni i mnie namawia, żeby Zuzie odchudzać wodą :sorry2:

honda trzymam kciuki za jutrzejszy dzien poczatki sa najtrudniejsze, potem wpadniesz w rytm i bedzie coraz latwiej a tata napewno da sobie rade;-)
pociesze cie mnie tez to czeka niebawem:-(

zulejka 78 o co chodzi z karmieniem ta łyżeczka???

reklama
honda trzymam kciuki za jutrzejszy dzien poczatki sa najtrudniejsze, potem wpadniesz w rytm i bedzie coraz latwiej a tata napewno da sobie rade;-)
pociesze cie mnie tez to czeka niebawem:-(

zulejka 78 o co chodzi z karmieniem ta łyżeczka???

Rubi mam nadzieję,że się nie pogniewasz, że podporowadziłąm Twojego posta :confused:
WSKAZÓWKI PRZY KARMIENIU DZIECI

· Gdy głowa jest odgięta do tyłu bardzo trudno jest zamknąć usta i połknąć
· Nie wolno karmić leżącego dziecka
· Nie wolno zginać na siłę głowy w przód; powoduje to wzrost tendencji do odchylania jej w tył
· Jeśli dziecko jest w stanie siedzieć , to lepiej karmić je na siedząco a nie w pozycji półleżącej
· Stopy dziecka winny być podparte; kolana i biodra zgięte pod kątem prostym; barki nieznacznie wysunięte w przód w stosunku do bioder
· Jeżeli dziecko nie potrafi samodzielnie kontrolować głowy, nie wolno pozostawiać jej bez podparcia
· Nie wolno pozwolić by dziecko ześlizgiwało się z krzesła i wyrzucało do przodu proste nogi
· Nie należy zbierać pokarmu łyżeczką z okolicy ust; używać do tego celu ręcznika, chustki itp. Należy robić to delikatnie dotykając (punktowo) twarzy, a nie wycierać
· Nie należy obcierać pokarmu z łyżki o górną wargę
· Na łyżeczce może znajdować się niewielka ilość pokarmu
· Nie należy wkładać łyżeczki zbyt głęboko do ust. Dziecko nie wykorzystuje wtedy języka i może się zakrztusić
· Łyżeczkę układać na środek języka wykonując jednocześnie delikatny ucisk ku dołowi i w tył. UWAGA!: zbyt mocny ucisk może wywołać odruch wymiotny. Kontroluj wargi i żuchwę układając kciuk na policzku, palec wskazujący nad górną wargą, środkowy pod dolną a pozostałe palce na podbródku. Łatwiej to zrobić stojąc za dzieckiem. Aby „sprowokować” górną wargę do prawidłowej funkcji można wykonywać palcem wskazującym obrotowy ruch od nasady nosa w dół do ust. Powoduje to wydłużenie wargi, a w konsekwencji prawidłowe ściąganie pokarmu z łyżeczki

Do góry