reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

...::Mamusie grudniowe 2013::.. :)

mamaktosia to ty masz nieopodal domki letniskowe:|) to nie taki mieszczuch z ciebie:):) :-) a fakt wygody na pewno bezcenny. To fakt, że centrum życia kulturalnego to jest to...zawsze tego mo brakowało. Co prawda sklep,przystanek, bank i bankomat, przychonie mam blisko, ale to nie to samo niestety...wieś i tyle:eek:

reklama
He he u mnie też wieś tyle że centrum wsi :-D rodzice mieszkają na tej samej ulicy tyle że dokładnie 301 numerów dalej :tak:ja tam lubię tą wiochę , mieszkałam w centrum Sosnowca i dziękuję bardzo , atrakcji wiele ... za wiele !

AgKrK noo tak Ty bidaku sobie póki co nie pojesz:) A Staś dzielny chłopak i rośnie pięknie :)
mb noo mi też się marzy domek z ogródkiem, ale że całe życie mieszkam w bloku to jakoś szczególnie sąsiedzi mi nie przeszkadzają. Z kolei mój M mieszkał zawsze w domu i przeszkadza Mu wszystko :)
no i faktem ejst, że w bloku to jednak trochę wygoda

Moze komu sie przyda mala sciąga :)

PIELĘGNACJA NOWORODKA

Kosmetyki :
bezwonne, bezbarwne o naturalnym Ph, lepiej płyny z emolientami, które odpowiednio nawilża i natłuszcza skórę dziecka
Skóra dziecka powinna być: gładka, różowa, prawidłowo napięta, ciepła , czysta i nawilżona

Pielęgnacja oczu
Przemywamy przegotowana woda
lub solą fizjologiczną od zewnątrz do
wewnątrz.Chronimy oczy przed ostrym światłem
i słońcem.

Pielęgnacja nosa
- czyścimy wyłącznie wtedy kiedy potrzeba.
- jeżeli jest sapka , nawilżamy solą fizjologiczna po jednej kropelce
- Jeżeli pojawi się wydzielina, usuwamy ja za pomocą gruszki lub Fridy( nawilżamy nosek i układamy dziecko na brzuchu

Pielęgnacja uszu
- przemywamy tylko małżowiny uszne wacikami

Pielęgnacja pępka - na sucho, zawijamy jałowym gazikiem
- raz dziennie przemywamy Octeniseptem
- nie przykrywamy pieluszką
- jeżeli podczas kąpieli się zamoczy dobrze go osuszamy

Pielęgnacja paznokci
- obcinamy nożyczkami zaokrąglonymi , lub możemy je spiłować specjalnym pilniczkiem papierowym

Pielęgnacja pośladków:
- podczas każdego przewijania myjemy wodą ( po oddaniu stolca) lub chusteczkami nawilżającymi, dokładnie osuszamy i nakładamy krem ochronny
- jeżeli są zaczerwienione często zmieniamy pieluszkę, myjemy i osuszamy, wietrzymy

Pielęgnacja narządów płciowych
- myjemy od przodu do tyłu
szczególnie u dziewczynek
- u chłopców dokładnie myjemy
okolice pachwin i pod moszną
( najczęściej odparzone)

Zmiana pieluszek
- przed każdym karmieniem i po oddaniu stolca i moczu

Przejściowe zmiany w gruczołach piersiowych
ok. 6-7 doby( obrzęk i wydzielina podobna do siary – stosujemy okłady z altacetu.
U dziewczynek obserwuje się powiekszenie łechtaczki i wydzielinę pochwy( biaława ,szklista lub podbarwioną krwią)- należy zachować szczególną higienę

Kolka jelitowa
Przyczyny kolki do końca nie są znane. Uważa się , że powstanie kolki związane jest :
- z niedojrzałością przewodu pokarmowego u noworodka, z którym wiąże się niedostateczne trawienie laktozy,
- zbyt łapczywym ssaniem piersi,
- szybkim wypływem mleka
- niewłaściwą dieta matki
- alergią pokarmową

Ataki kolki
- zazwyczaj zaczynają się gwałtownie
- najczęściej w godzinach popołudniowych
- dziecko nagle zaczyna krzyczeć, płakać, zaciska piąstki, kopie nóżkami, brzuszek ma wzdęty

Co może pomóc dziecku
- noszenie, kołysanie
- ciepły okład( butelka z ciepłą woda na której układamy brzuszkiem dziecko)
- miejscowy masaż ( od żeber do nóżek i z powrotem, tata bez górnej części ubioru na swojej klatce piersiowej układa na brzuszku rozebrane przykryte dziecko i głęboko oddycha-ciepło taty i ruch przepony doskonale masuje brzuszek)
- możemy zastosować okłady z asfoetidy (przyprawa indyjska) szczyptę mieszamy z łyżeczką ciepłej wody i nakładamy wokół pępka po 10-15 min dziecko usypia.
- zmiana diety mamy, picie wody koperkowej
- leki Sab – Simplex, Espumisan,

Sen noworodka
- noworodek przesypia ok. 20 godz. na dobę.
- w czasie snu należy zachować spokój
( spokojny głos domowników daje poczucie bezpieczeństwa jak również muzyka, która słyszał będąc w brzuchu mamy
- zawartość łóżeczka ograniczamy do minimum
- dziecko układamy na plecach lub na boku
- nie powinno spać na poduszce
- jeżeli dziecko ma katar lub często ulewa możemy pod nogi łóżeczka lub pod materac od strony główki dziecka podłożyć klin
- dziecko nie należy wysoko przykrywać kocykiem
- po każdym nocnym karmieniu należy zmieniać pozycje podczas snu
- bardzo korzystną pozycją jest leżenie na brzuchu (tylko w czasie czuwania i w obecności rodziców)

Zalety leżenia na brzuchu
- ćwiczy mięśnie szyi, pleców i ramion co ułatwia trzymanie główki
- przeciwdziała kolkom jelitowym
- korzystnie wpływa na prawidłowe kształtowanie stawów biodrowych
- ma poszerzone pole widzenie co sprzyja postępowi w jego rozwoju

Ehhh ja juz jestem dzis wykonczona sasiadami...ci z dolu jeszcze ujdzie wkoncu wlasciciele ale sasiadla z boku i jej syn majacy mieszkanie jakby w piwnicy katastrofa...oni pochodza z afganistanu ich zycie zaczyna sie o 2 trzaskaja gadaja ehhh brak slow ale ile mozna zwracac uwage jak i tak nic nie daje...jak zmarl ojciec wlasciciela ci polecieli do turcji ta z boku urzadzila sb impreze do 4 rano czujecie bylam u niej 3 razy i nic nie dalo jak postraszylam policja to przyszla do mnie z awantura ze jest weekend itp a maz ze wlasnie pracuje caly tydz i w weekend odoczac chce to tak gadala ze mala nie spala ale wlasciciel po powrocie zakazal jej imprez...choc tyle dobrego bo powiedzielismy ze nie dzwonilusmy na policje ze wzgledu na niego...
Ja jestem nauczona do ciszy mieszkalam 20lat na wsi sasiad jeden i drugi z 300m od nas cusza spokoj wokol lasy tylko jeden sklep i wsio...jak zamieszkalam pidczas stazu u meza w bloku czylam sie jak w wiezieniu cicho bylo ale brak podworka male mieszkanko itp...tu juz musialam przywyknac i moge mieszkac na takim mieszkaniu ale z normalnymi sasiadami...do wiosny sie pomecze...
My w pl zaczelismy budowe.ale zastanawiamy sie nad kupnem domu tu bo co robic w pl w tych czasach...
Sorry za takie gluoty ale musialam sie wygadac nie czyt jak nie macie ochoty ale teraz mi lzej...

Cześć dziewczęta,
Ależ ciemnica dzisiaj. Pokapuje, ale przynajmniej ciepło.
Nasza Mała gorączkuje...Mam nadzieję, że nic się nie wykluje z tego.
Ja fatalnie sypiam...Masakra normalnie. W dzień proszę bardzo, mówisz - masz, a w nocy przewalam się z boku na bok i jakoś sen nie przychodzi:angry: A chciałam się wyspać przed porodem:-p

polcia współczuję upierdliwego sąsiedztwa. To strasznie irytujące na co dzień. Nasi nie są najcichsi, ale Twoi to hardcore z tego co piszesz:confused2:

pieknaszyszunia dzięki za wskazówki. Niby człek doświadczony, ale zawsze czegoś się nowego dowie:tak:

ja tam nigdy nie mialam do czynienia z chlopczykiem malutkim ,i zastanawiam sie jak bedzie wygladala pielegnacja jego siusiaka np...boje sie ze sobie nie poradze..

reklama
Do góry