reklama
edyta01
Czekamy na czwarty cud
karpatka z paczki
wlasnie slyszalam,ze u was(Anglia) jest drozej cenowo,ale nie wiem czemu
Bo Krolowa trzeba utrzymac
edyta01
Czekamy na czwarty cud
Edyta ale nasze podatki tez ida na Krolowa,tylko na naszej wysepce jest taniej w porownaniu z Anglia,a my przeciez tez uk ;-),za wode tez nie placimy,w Irlandii nie placa i my tez mamy za darmo
A placicie za wizyty u lekarza,za leki,za wizyty stomatologiczne,a council tax w jakiej cenie placicie ?jesli mozesz napisac ;-) moze jest troche inaczej niz u nas ...my za wode placimy £40 miesiecznie nie mamy za darmo czy placicie za podreczniki do szkoly dla dzieci ?
Nzie jest prawdą, że darmowa woda zimna jest w Irlandii czysta, wiedzą o tym np. mieszkańcy Clifden w hrabstwie Galway, którzy w swoich starych domach mają w kranie coś, co nawet nie stało koło wody. W pobliskim SuperValu zaopatrują się w wodę pitną w specjalnym automacie gdzie za 1 euro kupuje się 5 litrów czystej wody.
Jednaknazcujący w Irlandii potwierdzą mi tu mam nadzieję bez żadnego wyjątku, że nawet w dobrych restauracjach podaje się tu do pięknie zastawionego stołu dzbanki w zimną wodą nalaną zwyczajnie z niebieskiego kranu. Na zdrowie i smacznego!
Ostatnia edycja:
Edyta czy council tax to jest podatek za dom ?,jesli tak to my go nie placimy,chyba ze jest wliczony w czynsz..ale nic mi o tym nie wiadomo do szkoly kupuje tylko mundurek i plecak,reszte daje szkola,no i place £1.50 tygodniowo za dziecko (mleko,woda,owoce,ciasteczka)lekarz za darmo i my i dzieci,za lekarstwa tez nie placimy ani za dzieci ani za siebie,dentyste dzieci maja za darmo,a my jesli gabinet ma podpisana umowe z nhs to placimy ale nie duze pieniadze..kanalowe ponoc jest drogie,ale nie wiem,bo nie robilam tutaj.
edyta01
Czekamy na czwarty cud
Edyta a mundurek daje szkola,czy ty musisz kupic ?
Musimy kupic,az tak dobrze to nam nie robia,jak kolwiek to brzmi
Moze te roznice cenowe wynikaja z roznicy zarobkow tu i w IRL ?//szukam w necie cos na ten temat ale jeszcze nie znalazlam
Ostatnia edycja:
reklama
Edyta nam tez tak dobrze nie robia
ide sie myc i chyba pojde spac,bo padam na twarz..mialam dzisiaj jakies koszmary senne i co chwile sie budzilam,a wciagu dnia nie bylo czasu,zeby sie choc na chwilke zdrzemnac..
dobranoc,jutro jestem z kawka,jak odstawie lobuzy do szkoly..a jutro moje smyki maja fotografa w szkole..obiecalam mlodemu,ze mu rano fryzure zrobie ;-)
ide sie myc i chyba pojde spac,bo padam na twarz..mialam dzisiaj jakies koszmary senne i co chwile sie budzilam,a wciagu dnia nie bylo czasu,zeby sie choc na chwilke zdrzemnac..
dobranoc,jutro jestem z kawka,jak odstawie lobuzy do szkoly..a jutro moje smyki maja fotografa w szkole..obiecalam mlodemu,ze mu rano fryzure zrobie ;-)