reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2025

Narazie kazał tylko powtórzyć badanie i przyjść za miesiąc. Sama postanowiłam zminimalizować produkty z wysokim IG
Nie minimalizuj przed kolejnym pomiarem glukozy, bo wyjdzie Ci niewiarygodny wynik - takie rzeczy badamy bez wcześniejszego stosowania diety.
A i koniecznie idź na badanie po przespanej nocy.

reklama
A propo niskiego IG (tak ogólnie, nie pod kątem ciąży) to cukier jest dodawany do wędlin, keczupów, majonezów. W chlebach kryje się pod słowem "słod jęczmienny". Często te "ciemne" są ciemne tylko z koloru, a nie ze składu. 99% produktów specjalnie z niskim ig to najczęściej zwykły chwyt marketingowy i tona chemii w środku. Fruktoza w owocach to też cukier.
Posiłki mają być zbilansowane lub białkowo-tłuszczowe. Generalnie dodatek tłuszczu obniża ładunek glikemiczny całej potrawy, więc jak np jeść owoce to z jogurtem naturalnym.
Polecam też książkę "glukozowa rewolucja". Można znaleźć np audiobook na bookbeat, a ten ma 30 dniowy okres próbny.

A propo niskiego IG (tak ogólnie, nie pod kątem ciąży) to cukier jest dodawany do wędlin, keczupów, majonezów. W chlebach kryje się pod słowem "słod jęczmienny". Często te "ciemne" są ciemne tylko z koloru, a nie ze składu. 99% produktów specjalnie z niskim ig to najczęściej zwykły chwyt marketingowy i tona chemii w środku. Fruktoza w owocach to też cukier.
Posiłki mają być zbilansowane lub białkowo-tłuszczowe. Generalnie dodatek tłuszczu obniża ładunek glikemiczny całej potrawy, więc jak np jeść owoce to z jogurtem naturalnym.
Polecam też książkę "glukozowa rewolucja". Można znaleźć np audiobook na bookbeat, a ten ma 30 dniowy okres próbny.
Porady glukozowej rewolucji mogą prowadzić do zwiększenia glikemii na czczo, bo duży ładunek tłuszczów spowoduje spowolnienie wchłaniania glukozy. No i do nadmiernego tycia ;)
Dodatkowo picie octu może prowadzić do nasilenia refluksu i zniszczenia zębów.
Dobre są rady dotyczące jedzenia surowych warzyw przed posiłkiem :)
Jest coraz więcej sensownej krytyki tej książki.
Na Facebooku jest dobra grupa - cukrzyca ciążowa bez strachu. Link do: Cukrzyca ciążowa bez strachu | Facebook

Porady glukozowej rewolucji mogą prowadzić do zwiększenia glikemii na czczo, bo duży ładunek tłuszczów spowoduje spowolnienie wchłaniania glukozy. No i do nadmiernego tycia ;)
Dodatkowo picie octu może prowadzić do nasilenia refluksu i zniszczenia zębów.
Dobre są rady dotyczące jedzenia surowych warzyw przed posiłkiem :)
Jest coraz więcej sensownej krytyki tej książki.
Na Facebooku jest dobra grupa - cukrzyca ciążowa bez strachu. Link do: Cukrzyca ciążowa bez strachu | Facebook
Do octu faktycznie się nie przekonałam. Ale w pierwsza ciążę zaszłam dzięki metforminie. Teraz (druga ciąża) pomogła książka i nowe suplementy (chociaż z rad z książki najbardziej wprowadziłam tylko kolejność jedzenia i masło do śniadania). Ale w kolejnym kryzysie insulinowym zweryfikuje w takim razie wiedzę.

Do octu faktycznie się nie przekonałam. Ale w pierwsza ciążę zaszłam dzięki metforminie. Teraz (druga ciąża) pomogła książka i nowe suplementy (chociaż z rad z książki najbardziej wprowadziłam tylko kolejność jedzenia i masło do śniadania). Ale w kolejnym kryzysie insulinowym zweryfikuje w takim razie wiedzę.
Czyli wprowadziłaś sensowną poradę ;)
Ogólnie robienie teorii na podstawie badania siebie/kilku osób jest trochę mało naukowe.
Możesz to obejrzeć:
Dodam, że skok glukozy i insuliny po spożyciu posiłku jest czymś fizjologicznym i nie zawsze warto z tym walczyć. Zdrowy człowiek będzie miał te skoki i spadki, bo tak działa nasz organizm ;)
Ja miałam w ciąży prawie idealne glikemie w postaci pięknej wypłaszczonej linii i niewiele mi to pomogło w ograniczaniu skutków i leczeniu cukrzycy ;) a wypłaszczenie linii glikemii było spowodowane właśnie za dużą podażą tłuszczu i białka w stosunku do węgli (no i podwyższony kortyzol, ale to już trochę inna przyczyna).

Dziewczyny wyszła mi wysoka glukoza . Mam powtórzyć badanie i przyjść za miesiąc. Nie miałam problemów z cukrzycą nigdy. Teraz szukam w necie różnych przepisów z niskim IG.
Planuje zrobić badanie w przyszłym tygodniu. Czy miałyście taki problem?
Hej, jaki masz wynik glukozy na czczo ?
U mnie trzecia ciąża z cukrzycą ciążową. Ale pierwsza gdzie cukier na czczo mi się rozjechał (wynik 101) . Czekam na wizytę u diabetologa bo potrzebuje glukometru . Teraz już wprowadzam dietę ale na zasadzie wcześniejszych doświadczeń.
Trzeba jeść mniejsze porcje a częściej . Ja póki co zmieniłam chleb na Sonko lub Wasa, jem dużo jajek (na miękko ) pomidory, dużo kiszonek , czasem tuńczyk (bo ma rtęć więc ograniczam ) sałatę, rukolę, ogórki , awokado … na drugie śniadanie jogurt naturalny z otrębami i gruszką lub jabłko do tego . Obiad w miarę normalny so nie chce mi się gotować specjalnie ale staramy się często mieć zupy. W poprzednich ciążach ciasto drożdżowe mi nie dźwigało cukru ale zjedzone na podwieczorek a nie rano ! I cały dzień czekałam na tą ucztę ;) kolacja podobnie jak śniadanie i przed sianiem szklanka mleka . Ale to trzeba wszystko sprawdzić na sobie , co jest ok a co szkodzi .
Generalnie jest to męczące tym bardziej jak się nie jest wybitnym w gotowaniu ;p.
Nie jesteś sama , ja codziennie walczę z apetytem i z tym co mogę a czego nie mogę zjeść . Powodzenia

Mi babeczka powiedziała jak miałam cukrzycę ciążową że wypicie szklanki mleka pół godziny przed snem obniża cukier z rana i u mnie to działało

reklama
Hej, jaki masz wynik glukozy na czczo ?
U mnie trzecia ciąża z cukrzycą ciążową. Ale pierwsza gdzie cukier na czczo mi się rozjechał (wynik 101) . Czekam na wizytę u diabetologa bo potrzebuje glukometru . Teraz już wprowadzam dietę ale na zasadzie wcześniejszych doświadczeń.
Trzeba jeść mniejsze porcje a częściej . Ja póki co zmieniłam chleb na Sonko lub Wasa, jem dużo jajek (na miękko ) pomidory, dużo kiszonek , czasem tuńczyk (bo ma rtęć więc ograniczam ) sałatę, rukolę, ogórki , awokado … na drugie śniadanie jogurt naturalny z otrębami i gruszką lub jabłko do tego . Obiad w miarę normalny so nie chce mi się gotować specjalnie ale staramy się często mieć zupy. W poprzednich ciążach ciasto drożdżowe mi nie dźwigało cukru ale zjedzone na podwieczorek a nie rano ! I cały dzień czekałam na tą ucztę ;) kolacja podobnie jak śniadanie i przed sianiem szklanka mleka . Ale to trzeba wszystko sprawdzić na sobie , co jest ok a co szkodzi .
Generalnie jest to męczące tym bardziej jak się nie jest wybitnym w gotowaniu ;p.
Nie jesteś sama , ja codziennie walczę z apetytem i z tym co mogę a czego nie mogę zjeść . Powodzenia
Mam glukozę 98

Do góry