Hej, jaki masz wynik glukozy na czczo ?
U mnie trzecia ciąża z cukrzycą ciążową. Ale pierwsza gdzie cukier na czczo mi się rozjechał (wynik 101) . Czekam na wizytę u diabetologa bo potrzebuje glukometru . Teraz już wprowadzam dietę ale na zasadzie wcześniejszych doświadczeń.
Trzeba jeść mniejsze porcje a częściej . Ja póki co zmieniłam chleb na Sonko lub Wasa, jem dużo jajek (na miękko ) pomidory, dużo kiszonek , czasem tuńczyk (bo ma rtęć więc ograniczam ) sałatę, rukolę, ogórki , awokado … na drugie śniadanie jogurt naturalny z otrębami i gruszką lub jabłko do tego . Obiad w miarę normalny so nie chce mi się gotować specjalnie ale staramy się często mieć zupy. W poprzednich ciążach ciasto drożdżowe mi nie dźwigało cukru ale zjedzone na podwieczorek a nie rano ! I cały dzień czekałam na tą ucztę
kolacja podobnie jak śniadanie i przed sianiem szklanka mleka . Ale to trzeba wszystko sprawdzić na sobie , co jest ok a co szkodzi .
Generalnie jest to męczące tym bardziej jak się nie jest wybitnym w gotowaniu ;p.
Nie jesteś sama , ja codziennie walczę z apetytem i z tym co mogę a czego nie mogę zjeść . Powodzenia