reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2025

U nas były, ale tak jak pisałam, teraz z perspektywy czasu widzę, że to były początki lunatykowania. U drugiego było ok, najmłodszy nadal na piersi

A powiedzieli coś? Jakiś krwiaczek? Czy tak jak @Anna9876 wiesz tylko, że "że środka"?
Moja lekarka jest mega dokładna i przejrzała macicę kawałek po kawałku i mówi, że żadnego krwiaka nie widzi, a co najważniejsze nic się nie odwarstwia. W czwartek wg USG było 7+0, dziś 7+4, czyli rośnie idealnie.
Mówi, że jest szansa, że to podrażnienie szyjki, która jest mocno ukrwiona od progesteronu dopochwowego, które w połączeniu z acardem i heparyną daje plamienia, bo wiadomo, że przy tych lekach to z zacięcia kartką krew cieknie 3h…
Zmniejszyła acard, dodała magnezu więcej, mam jakiś żel dodatkowy do aplikacji tegoż progesteronu i mam odpoczywać i obserwować. Widzimy się w przyszły czwartek.

reklama
a co innego polecasz?
Ja osobiście rozważałam amniopunkcję mikromacierzy ale to inwazyjne badanie i szukam czegoś bezpieczniejszego . Myślę nad Panoramą rozszerzona ale tu „cmaria” zwróciła uwagę ,że nie jest to zbyt czułe badanie i mam ZONKA.
Jako, że moja córka ma zespół Di George’a (to mikrodelacja) mamy u siebie na fb swoją grupę gdzie opiekuje się nam pani genetyk … zwróciłam się z pytaniem które badanie aktualnie jest najczulsze i ma najszerszy wachlarz zespołów/wad genetycznych i kyore można wykonać w ciąży. Zasugerowałam PANORAMĘ tą rozszerzona … mam nadzy,że odpisze to dam znać 😉.
Moja siostra robiła to badanie właśnie żeby wykryło ewentualne relacje też i to badanie jej polecili.

Masz rację nie ma co samemu kombinować tylko doradzić się genetyka !
Na początku chciałam robić amniopunkcję mikromacierzy ale jednak to ryzyko jest a jak się zobaczy już maluszka to ciężko w jakikolwiek sposób ryzykować.
Ja przy wadach w rodzinie zdecydowałabym się na amniopunkcję i tak też doradzał mi genetyk. Ale ja w przypadku poważnej wady genetycznej pewnie nie zdecydowałabym się na kontynuowanie ciąży.
Robiłam NIPT trochę na własną rękę - warto wiedzieć, jakie są ograniczenia tego badania, a jest ich sporo.

Ja przy wadach w rodzinie zdecydowałabym się na amniopunkcję i tak też doradzał mi genetyk. Ale ja w przypadku poważnej wady genetycznej pewnie nie zdecydowałabym się na kontynuowanie ciąży.
Robiłam NIPT trochę na własną rękę - warto wiedzieć, jakie są ograniczenia tego badania, a jest ich sporo.
A myślisz dlaczego ja chce robić badania ? Tym bardziej że wiem co to znaczy wychowywać niepełnosprawne dziecko :( i nie chodzi tu o mój komfort ale o fakt ,że takie dziecko ma schrzanione życie (o ile na tyle to rozumie i jest świadome ) moja córkami poważną wadę serca , jest po 2 operacjach i szykuje się kolejna. Wada serca to w tym najgorsze :( bo ogranicza ja bardzo. Ma 14 lat i pytania zadaje coraz trudniejsze :(

A myślisz dlaczego ja chce robić badania ? Tym bardziej że wiem co to znaczy wychowywać niepełnosprawne dziecko :( i nie chodzi tu o mój komfort ale o fakt ,że takie dziecko ma schrzanione życie (o ile na tyle to rozumie i jest świadome ) moja córkami poważną wadę serca , jest po 2 operacjach i szykuje się kolejna. Wada serca to w tym najgorsze :( bo ogranicza ja bardzo. Ma 14 lat i pytania zadaje coraz trudniejsze :(
Bardzo mi przykro :( u nas otarło się o ciężką niepełnosprawność (ryzyko porażenia mózgowego), na szczęście jest dobrze.
Pogadaj z dobrym genetykiem, bo ja sporo o NIPT złego już słyszałam (w temacie wyników fałszywie pozytywnych i negatywnych). To niestety tylko badanie przesiewowe :(

Nie rozumiem 🫣
Nie ma sensu robić panoramy rozszerzonej ? Bo jego czułość jest niewiarygodna ?(prócz tych trzech trisomii )? Tak ?
O SANCO też czytałam , napewno jest tańsze ale nie wiem czy lepsze ?
Vabien, chyba cię jeszcze nie było jak opisywałam swój przypadek. Miałam sanco rozszerzony (masz mniej więcej to samo co w Panoramie), i w dzień badań prenatalnych dostałam wyniki. Zdrowa dziewczynka.
Na prenatalnych NT 6, obrzęk i ledwo bijące serduszko.
Badanie przesiewowe nie wykryją ci mozaikowatosci czy triplodii. Dają jednak prawie 100%pewnosci przy trzech najpopularniejszych wadach genetycznych. Jeżeli to wystarcza to ok.
Dla mnie obecnie bardziej wiarygodne będą prenatalne i ewentualnie amino.

Vabien, chyba cię jeszcze nie było jak opisywałam swój przypadek. Miałam sanco rozszerzony (masz mniej więcej to samo co w Panoramie), i w dzień badań prenatalnych dostałam wyniki. Zdrowa dziewczynka.
Na prenatalnych NT 6, obrzęk i ledwo bijące serduszko.
Badanie przesiewowe nie wykryją ci mozaikowatosci czy triplodii. Dają jednak prawie 100%pewnosci przy trzech najpopularniejszych wadach genetycznych. Jeżeli to wystarcza to ok.
Dla mnie obecnie bardziej wiarygodne będą prenatalne i ewentualnie amino.
Tam jeszcze trzeba zobaczyć ile % tego wolnego DNA płodowego jest we krwi. Niestety są przypadki, że prawidłowy wynik w tych trzech trisomiach był nieprawdziwy. Dlatego przy wysokim ryzyku z pappa i usg lepiej jednak robić amniopunkcję.

A dodatkowo jeżeli z NIPT wyjdzie wynik nieprawidłowy, to i tak trzeba potwierdzić go amnio, co sprawia, że traci się dużo czasu (i często nerwów).

reklama
Nie zrozum mnie źle, ale 1 puste jajo, to zwykły przypadek. Więc myślę, że nie masz jakiś trudnych genów/zdrowia, które sprawiałoby problem z donoszeniem ciąży. Sam wiek to tylko jeden z czynników ryzyka.
Jak się czuje? No właśnie nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Normalnie. 😀 moja mama na pewno też zachowuje się "młodziej" niż inne 80 latki. Życie ją zmusiło być na czasie stosownie do mojego rozwoju. W wieku 77 lat doczekała się pierwszej wnuczki i ogarnia wszystko. Tylko biegać za nią nie nadąża. 🙈

Moja jest ze stycznia 2023. Do prywatnego żłobka chodziła od marca 2024, od września poszła do publicznego. Adaptuje się błyskawicznie, chętnie wchodzi na salę, bawi się z dziećmi, sama z uśmiechem zasypia na drzemke. Mimo to niejednokrotnie przeżywa w nocy i budzi się z płaczem. Mało tego, śpi we własnym pokoju, jak płacze i do niej idziemy to jest godzina wycia i biegania po mieszkaniu z płaczem. Jak nie reagujemy to po 30 sekundach płaczu idzie dalej spać- mam wrażenie, że płacze w półśnie i jak ją rozbudzimy to jest afera.
Witam w klubie. Moja córcia z 1.01.2023 😁😁😁😁

Do góry