reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Majowe mamy 2025

No to ekologia oczywiście. To że niektóre dzieci mają bardziej delikatne pupki-jasne. Ale niestety wielopielo jest dużo droższe niż zwykłe pampersy. Używamy złote dady. Fakt, zawsze kupuje na promocji. Ale tysiak to na prawie 2 lata by mi starczył na pieluchy.
Podlicz dokładnie, bo 1000 to wydaje się prawie niemożliwe.

reklama
Z ciekawości, to ile wydałyscie ja wielopieluszkowanie?
No właśnie w końcu nie spisałam, ale jestem pewna, że taniej niż na jednorazowkach. Większość kupiłam na vinted, kilka mam nowych kupionych na promocjach
Ja z córką, z racji jej wagi (4,5 kg na USG na przyjęciu) ostatecznie zdecydowałam się na cc, I mega sobie chwalę. Po oczywiście dużo pracy z blizna, ale wszystko przeszłam dosyć lekko, nawet pionizacja była spoko.
Nie wiem tylko jak z drugim, na razie na nic się nie nastawiam ;)
Ja CC źle wspominam, ale to nie ze względów medycznych, raczej całej "otoczki", pewnie jakbym trafiła na inny dzień, innego lekarza, byłoby inaczej
Mi właśnie nipt dał złudny spokój, także teraz się zastanawiam czy nie lepiej robić tylko prenatalne i potem w razie konieczności amino.

Za pieluszki wyszło ok 1000 zł. Wielopielo do pierwszego roku, z racji braku akceptacji w żłobku. Odpieluchowana całkowicie na dwa latka.
Wszystko zostawiłam, także teraz może tylko trochę wkładów dokupie.
No i córka była z tych dla których siatki centylowe to tylko drobną wskazówka i na nas pasowały chinki których miałam całkiem sporo:)
Też mam kilka chinek, trochę mocniej je spinam, ale ogólnie też dobrze leżą. U nas w żłobku nie było problemu, też nastawiałam się na bój z dyrektorką, ale od razu powiedziała, że nie ma problemu, jeżeli lepiej nam służą to one się dostosują. I bardzo szybko Panie ogarnęły co i jak, chociaż do żłobka daje tylko kieszonki, żeby było łatwiej

Podlicz dokładnie, bo 1000 to wydaje się prawie niemożliwe.
12.5zl za paczkę. Przez pierwsze miesiace paczka starczała na 5-7 dni. To wychodzi 62.5zł miesięcznie. Teraz (rok i 9 miesiący) w domu, w tygodniu, zużywamy 2-3 pampersy, w żłobku zostawiamy max 1.5 paczki miesięcznie. To znów ok 5 paczek miesiecznie-62.5zl. 750zl rocznie.

Bardzo mi przykro :(
Za przyczynę uznali amnio? Jakie miałaś ryzyka?
zd 24 a pozostałe poniżej 1000
No dokładnie nie napisali że to przyczyna a bardziej powikłania, 2 h po amnio odeszły mi wody a później w szpitalu już mi się cały czas sączyły, infekcja wykluczona. Ogólnie to lekarze się pytali czemu zdecydowałam się na amnio przy dobrym USG... No przy takich ryzykach nie chciałam się bawić w te płatne... . Czy żałuję ? Oczywiście że tak, ale czasu nie cofne i muszę się pogodzić.

12.5zl za paczkę. Przez pierwsze miesiace paczka starczała na 5-7 dni. To wychodzi 62.5zł miesięcznie. Teraz (rok i 9 miesiący) w domu, w tygodniu, zużywamy 2-3 pampersy, w żłobku zostawiamy max 1.5 paczki miesięcznie. To znów ok 5 paczek miesiecznie-62.5zl. 750zl rocznie.
O matko, to u mnie na miesiac 150 🙈🙈

Ja czytam wszystko na biezaco, ale cos ciezko mi sie odezwac - młody przeziebiony, a ja jak zwykle od niego lapie 😢

No to ekologia oczywiście. To że niektóre dzieci mają bardziej delikatne pupki-jasne. Ale niestety wielopielo jest dużo droższe niż zwykłe pampersy. Używamy złote dady. Fakt, zawsze kupuje na promocji. Ale tysiak to na prawie 2 lata by mi starczył na pieluchy.
My używaliśmy później bambiboo, to cenowo tak pięknie nie było 😉, w sumie prawie wszystkie marketowe nas uczulamy, do dziś borykamy się z AZS.
Kupując wielo, wiedziałam że będzie drugie dziecko i rozkładam wydatek na dwoje. Teraz również jak najdłużej będę szła w wielo, to w sumie tak jakbym pieluchowala za darmo🤣

Ja bardzo poważnie rozważam amniopunkcję mikromacierzy. Z racji wieku (41 lat) oraz chorej córki gdzie ani USG genetyczne ani pappa nie wykryło wad. Nie ufam jednemu badaniu, amniopunkcji się boję ale chyba to na chwilę obecną jedyna opcja by w miarę spokojnie funkcjonować. Tak myślę dziś, zobaczymy co będzie , jeszcze wczesna ciąża więc skupiam się na tym co tu i teraz. W poniedziałek pierwsza wizyta u gina ;)

To za 2 lata wyjdzie około 1500 zł. Niesamowite, że da się tak tanio kupować pieluchy.

reklama
Do góry