reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Majowe mamy 2017

reklama
Orany ile czytania! ;)

Olo 32 tobie to chyba dodatkowe kg poszły tylko w brzuch bo masz taką piłeczkę a wszystko inne szczuplutkie ;)
Chyba tak się stało, bo faktycznie tylko brzuch i biust urosły. Skóra na biuście niestety nie wytrzymała i mimo smarowania zrobiły się rozstępy ;( Co można stosować na obecne już rozstępy? Póki co są sino - czerwone, więc może jest jakiś ratunek? :)

Melduję się po wizycie :) Haneczka ma się dobrze, waży 1166g (28 tydzień) i z tego co mówił gin to raczej nie będzie duża. Ułożona główką do dołu, gdzie do tej pory to pupa była w dole ;) Gin sprawdzał też wydolność łożyska i wszystko jest ok :)
Super, że wszystko dobrze! Śliczna dzidzia!

Ale popisałyście, ho ho!!!:oops::oops::p:p

Jak czytam o Waszym zdrowiu, to przyznam, że Bogu dziękuję, że u mnie wszystko w porządku, nie muszę leżeć a i moje 16 kg na plusie mnie nie martwi!! Autorem definicji "stan błogosławiony" musiał być facet!!!
@waraai Na hemoroidy polecam Procto Glyvenol czopki. :oops:

Jakie piękne jesteście i małe w ciąży, Dziewczyny :D
Ja jestem okrągła z każdej strony :tak::tak:

Co do liczby potomstwa - podziwiam wielodzietne rodziny, dla mnie druga ciąża jest poczuciem kompletności mojej komórki społecznej. :yes: Pracuję w szkole, która mieści się w dzielnicy, gdzie mieszka sporo klientów opieki socjalnej i krew mnie zalewa, jak widzę, że 500+ idzie na przelew (alko) lub nowy tatuaż mamusi, która w wieku 27 lat ma już 4-5 dzieci, z różnych ojców, żadnego zatrudnienia a czasu na wychowanie maluchów wcale! A znam rodziny, gdzie jest po 3 dzieciaków i wszystko gra, huczy i buczy, matki chcą albo muszą być aktywne zawodowo a ojcowie nie boją sie odkurzacza czy szybkowaru :wink:

@Marta&Hania - Śliczna Hanula!!!:)
@Martusiamiska - na puchnięcie - urodzić... zdjąć biżu, nogi w górę i nie ograniczać picia wody. Ja zauważyłam wczoraj, że mi się stopy poszerzyły, w sensie spuchły :hmm: Teraz wyglądają lepiej - 4 rano :unsure:
Ale się przyznam, że umyłam okna w kuchni, sypialni i salonie, zdjęłam, wyprałam i powiesiłam - na mokro - firanki i zasłonki, odkurzyłam niemal cały dom, umyłam mopem kuchnię i łazienkę, machnęłam dwudaniowy obiad i poprasowałam ubranka dla Ali z Krainy Brzucha... Mąż zapytał, czy planuję coś dokupić... :yes: No, torebkę buty, perfumy - dla siebie planuję :ninja2:
:ninja2::ninja2::tak::D:p
:yes: Z tych rzeczy nie kupiłam teraz ŻADNEJ :D Trochę od koleżanki, niektóre po Hani, na start wszystko z odzieży jest :tak::tak:

17035306_1374321372589992_207759848_n.jpg

Udanej środy wszystkim!!!:rolleyes2:
:rolleyes2::rolleyes2:

Kobieto szalona! Ja po spacerze zadyszkę złapałam i kręgosłup mi w dupę wszedł! Podziwiam Cię po stokroć, serio!

gumisiowa- szacunek. Jeszcze jak napisałaś że teraz leżysz to kompletnie mi szczęka opadła. Ja mam leżącą 3 ciążę, dwie córy prawie 8 i 5,5 i wiszę cały dzień na telefonie organizując ich wyjazdy, powroty ( szkoła, sz.muzyczna, karate itd) a Ty przy 4... Nie mam nikogo do pomocy, no raz w tygodniu pani do sprzątania i choć mąż ostatnio stara się wracać przed 18 to np. dziś wyjechał ;-( a nikogo z rodziny w promieniu 300km. Ale nauczyłam się prosić znajomych, sa taksówki... przypadłość Twoich nóg to może być sprawa krążenia, nie zrobiły CI się żylaki?
Majowka@mama-też szacun :-) Sąsiadkę z trójka w parku komentuja "o 500+ idzie). W naszym środowisko większość ludzi ma 1 dziecko więc ich miny na wieść o naszej 3 ciąży były naprawdę śmieszne. A już teściowa - położna... "ja sobie tego nie wyobrażam, ja juz za stara jestem itd." no to jej powiedziałam, że własnie dlatego to ja jestem w ciąży a nie ona :-)
waarai - ja widzisz mam wrażenie, że jednak natura nas stworzyła żeby rodzić wczesniej :-) Nie wiem ile masz lat ale ja juz niedługo dobiję 40 ('79) i każda kolejna ciąża to takie "drobne" zaskoczenia zdrowotne - he he teraz wylazł mi np. żylak ( a w rodzinie żylaków brak). A zaparcia w poprzedniej..... koszmar. Ale Ty nie wyglądasz Kochana na 7 miesiąc wcale :-)
Staniki ciążowe używam od razu do karmienia - uważam że nie ma lepszego biustonosza EVER niż z firmy HOT MILK. Są naprawdę warte wszystkiego, takie idealne!
martusamiska- pij herbate z pokrzywy - ona zmniejsza ilość wody w organizmie. Z listy wykreśliłaby zasypke - od 8 lat odradzają tego stosować - i pediatrzy i połozne z ktorymi miałam doczynienie, wkładki laktacyjne i majtki jednorazowe- dużo masz:-),podkładów tyle do czego będziesz stosować?a bobodent żel na wyrost?
mania1987 - ja luteiny nie dostałam nakazu od zadnego lekarza ani w szpitalu a szyjka moja ma niby 18mm. Ja miałam pessar w 2 ciąży i szycie w 26tyg w trzeciej.
marta:-) - Twoja szyjka ma 3cm?? moja tyle miała na poczatku ciąży :-) Ale te pomiary u mnie to pic na wodę - jednego dnia - dwa różne gabinety i 5 mm różnicy. A twoja minimalna teraz ile miała, najgorszy to lejek chyba u mnie tym szyciem to chyba zatamowali - ale dowiem się w piatek.
olo32- ale piłeczka - od tyłu to kompletnie nie widać że jestes w ciązy chyba :-)

A mnie ktoś zwinął sprzed nosa taki fajowo kosz mojżesza ;-((( Normalnie schodza jak bułeczki a jeszcze dużo ludzi nie chce wysyłać - na mój koszt nawet - pakowac się nie chce :-(

27 tygodni - 8 kg na plusie.

Ja w pierwszej ciąży smarowalam się oliwkami,rozstępy wyszły po porodzie nie było tego dużo ale jednak-na brzuchu i biuście. Nie stosowalam później jakiś specjalnych kremów tylko zwykle balsamy starałam się smarować codziennie,chodziłam raz na jakiś czas na solarium,na plażę i rozstępy przestały być widoczne. Teraz wyszły mi 2 na brzuchu,kupiłam ten olej kokosowy zobaczymy czy się sprawdzi. Fajne opinie ma też balsam-oliwka w rossmanna na rozstępy.

Ja w pierwszej ciąży smarowalam się oliwkami,rozstępy wyszły po porodzie nie było tego dużo ale jednak-na brzuchu i biuście. Nie stosowalam później jakiś specjalnych kremów tylko zwykle balsamy starałam się smarować codziennie,chodziłam raz na jakiś czas na solarium,na plażę i rozstępy przestały być widoczne. Teraz wyszły mi 2 na brzuchu,kupiłam ten olej kokosowy zobaczymy czy się sprawdzi. Fajne opinie ma też balsam-oliwka w rossmanna na rozstępy.

Ja w ogóle na początku myślałam, że to kolejne żyłki są widoczne na biuście, a potem mnie dopiero olśniły, że to rozstępy. Nigdy wcześniej nie miałam, więc chwilę musiało zająć przyswojenie tej informacji ;) Smaruję Mustelą brzuch, biust zaczęłam teraz smarować balsamem, który w komplecie z Szumisiem dostałam od ludzi z pracy (Momme - Link do: Ujędrniające serum do biustu 150ml Nowość - MomMe Baby Natural Care) i liczę, że cudownie znikną ;)Jak nie, to w odwecie mam olej z awokado albo kokosowy właśnie. Będę kombinowała.

olo32- ale piłeczka - od tyłu to kompletnie nie widać że jestes w ciązy chyba :-)

A mnie ktoś zwinął sprzed nosa taki fajowo kosz mojżesza ;-((( Normalnie schodza jak bułeczki a jeszcze dużo ludzi nie chce wysyłać - na mój koszt nawet - pakowac się nie chce :-(

27 tygodni - 8 kg na plusie.

Mąż się śmieje, że trochę z tyłu "boczki" bardziej widać. Ale on mówi na mnie bambaryłka, więc mu nie wierzę ;)
U mnie niecałe 8kg na plusie od najniższej ciążowej wagi, od wagi sprzed ciąży na plusie 3kg.

U mnie niecałe 8kg na plusie od najniższej ciążowej wagi, od wagi sprzed ciąży na plusie 3kg.
3 kg!! toż to niedowaga. Mamo ale nierównomiernie te wagi i wyglady ciąż się rozkładają.
A podobno te szczupłe dziewczyny moga więcej w ciąży przytyć :-)

Nestety na rozstępy juz powstałe podobno się nie zaradzi. Może poprawiając elastyczność skóry można ich uniknąć ale tez to chyba sa predyspozycje. Znam dziewczyny nie smarujace sie niczym i nie mające nic a w ani po ciąży.

Na rozstępy już powstałe i ewentualne zapobieganie... Mustela albo Elancyl. Ja używam Palmersa, nie mam żadnego rozstępu ani na biuście ani na brzuchu. Mam też to z Rossmanna ale dziwna konsystencję ma według mnie. Palmers ma też dobre opinie, nie jest drogi, taka spora butla koło 30-40 zł. Z kolei Elancyl... Koło 120 zł. A i mi położna mówiła żeby cyckow nie smarować przed porodem bo laktacje pobudzimy. No nie wiem czy to takie ważne ale ona jest fanatyczka karmienia naturalnego więc chyba coś w tym musi być.

3 kg!! toż to niedowaga. Mamo ale nierównomiernie te wagi i wyglady ciąż się rozkładają.
A podobno te szczupłe dziewczyny moga więcej w ciąży przytyć :-)

Nestety na rozstępy juz powstałe podobno się nie zaradzi. Może poprawiając elastyczność skóry można ich uniknąć ale tez to chyba sa predyspozycje. Znam dziewczyny nie smarujace sie niczym i nie mające nic a w ani po ciąży.
No ja liczyłam, że w związku z tym, że nigdy żadnych rozstępów nie miałam, mama w ciąży też nie (tak w ramach ciekawostek ona w całej ciąży ze mną przytyła 4kg ;)), to i ja się uchowam. A tu za duży cyc i skóra się zbuntowała.. Smarować i tak będę, może coś pomoże ;)

A ta mała liczba kg na plusie to efekt pierwszego trymestru, w którym czułam się bardzo słabo i w ogóle nie miałam ochoty na jedzenie. Ale dietetyk mnie wyprowadziła z tego stanu, wyniki badań dobre, więc się nie martwię :)

Na rozstępy już powstałe i ewentualne zapobieganie... Mustela albo Elancyl. Ja używam Palmersa, nie mam żadnego rozstępu ani na biuście ani na brzuchu. Mam też to z Rossmanna ale dziwna konsystencję ma według mnie. Palmers ma też dobre opinie, nie jest drogi, taka spora butla koło 30-40 zł. Z kolei Elancyl... Koło 120 zł. A i mi położna mówiła żeby cyckow nie smarować przed porodem bo laktacje pobudzimy. No nie wiem czy to takie ważne ale ona jest fanatyczka karmienia naturalnego więc chyba coś w tym musi być.

Ja czytałam, że piersi można smarować, trzeba tylko uważać, żeby nie masować brodawek podczas smarowania bo można i laktację i poród wywołać :)

Gumisiowa - proszę podaj link do tych biustonoszy co Ci się sprawdziły [emoji6] śliczny brzuszek. Chyba wielkościowo mam podobny [emoji6]

Karlik - pije sok z pokrzywy. Wczoraj mi się skończył i chyba zrobię sobie tydzień przerwy... jak coś zostanie z tych kosmetycznych rzeczy to myślisz że może poczekać do drugiej ciąży?

Ja jak na razie nie mam rozstępów - stosuje rano balsam Babydream a na noc oliwie tej samej firmy.

Milka - to masz pojemną tą szafę [emoji6]

Napisane na HUAWEI VNS-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Do góry